Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Relatia pret-calitate. Pretul de acceptabilitate

Marketing


Relatia pret-calitate. Pretul de acceptabilitate

Experimentele au dovedit ca, de cele mai multe ori, cumparatorii au tendinta sa asocieze o imagine negativa produselor care afiseaza un pret scazut si o imagi 232p1511c ne superioara celor având un pret ridicat; atunci când incertitudinea între mai multe marci este mare, consumatorul tinde sa o diminueze atribuind cea mai buna calitate produsului care afiseaza pretul cel mai ridicat. Speculata de comercianti, aceasta situatie este cunoscuta în marketing sub numele de efect de calitate.Aceasta nu înseamna însa ca firmele care practica preturi exagerate vor dobândi automat o mai buna imagine a calitatii marcilor si activitatii lor. Efectul de calitate, pe de o parte, si marimea venitului - ca limita în decizia de cumparare -, pe de alta parte, au condus la necesitatea determinarii pretului de acceptabilitate, pret ce corespunde egalitatii dintre nivelul cererii si al ofertei.

Calitatea reprezinta ansamblul trasaturilor unui produs care au capacitatea de a satisface pe deplin nevoile si asteptarile consumatorilor. Managementul calitatii totale este considerat, în prezent, calea cea mai adecvata de satisfacere a clientilor si de crestere a profitabilitatii firmei.

Pentru determinarea pretului de acceptabilitate se procedeaza astfel:

se alege un esantion reprezentativ (format din clientela potentiala a marcii respective); fiecarei persoane intervievate i se cere sa indice intervalul de pret în interiorul careia considera ca ar trebui sa se situeze pretul noii marci (sau model) de produs, respectiv:

pretul minim sub care nu ar accepta sa cumpere produsul (Care este nivelul de pret sub care considerati ca acest produs este de slaba calitate?);

pretul maxim care sunt dispusi sa-l plateasca pentru achizitionarea produsului (Peste ce nivel de pret considerati acest produs prea scump?);

în final, se determina intervalul de pret care va permite atingerea celui mai mare numar de clienti - ecartul maxim între curbele pretului minim si maxim (la reprezentarea grafica).

Aceasta metoda are o serie de limite si trebuie utilizata cu prudenta. Pretul astfel determinat poate fi optim doar într-o perioada de timp limitata si numai pe o anumita piata. De cele mai multe ori, pretul de acceptabilitate nu este pretul care maximizeaza profitul. Pentru majoritatea consumatorilor acest pret este inferior pretului de vânzare efectiv, practicat pe piata.


Document Info


Accesari: 7341
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )