Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
CLASIFICAREA Sl TERMINOLOGIA BOLILOR CONGENITALE DE CORD

medicina


CLASIFICAREA sl TERMINOLOGIA BOLILOR CONGENITALE DE CORD

Diversitatea si complexitatea malformatiilor congenitale de cord impune adaptarea unui sistem de clasificare, care trebuie sa fie clar, suplu, pentru a permite īncadrarea tuturor variantelor anatomice, chiar si a celor mai complexe. Se utilizeaza criterii clinice (boli n 18318r1722s ecianogene sau boli cianogene), hemodinamice (boli cu flux pulmonar normal, crescut sau scazut), electrocardiografice (HVD, HVS, HVD+HVS). Alte clasificari pornesc de la existenta suntului (stānga-dreapta, respectiv dreapta-stānga) sau absenta lui (bolile obstructive ale cordului drept sau stāng).Cea mai sofisticata si pretentioasa propunere de clasificare a fost facuta īn 1964 de catre R. van Praagh, care pentru analiza malformatiilor congenitale de cord individualizeaza cele trei segmente anatomice principale si anume; atrii, ventricule si marile vase. Acestea sunt unite prin segmente de jonctiune cun sunt: canalul atrio-ventricular si infundibulul {conus arīeriorus). Van Praagh a introdus si notiunea de concordanta si discordanta atrio-venīriculara pentru a sublinia aliniera segmentara precum si conceptul de conexiune care se refera la cele doua segmente de jonctiune anterior citate.

Fiind morfologic distincte, identificarea principa­lelor segmente se poate face anatomic sau echocardio-grafic. S-a convenit sa se considere ca atriul care pri­meste vena cava inferioara este atriul drept. Conform legii concordantei viscero-atriale, atriul drept se afla de aceeasi parte cu ficatul. Pozitia inimii īn torace poate fi anormala si relatia dintre cele patru camere poate fi confuza.

In clasificarea Van Praagh cordul poate fi situat īn hemitoracele stāng (levocardie) sau īn hemitoracele drept (dextrocardie). Atriul poate fi solitus (atriul drept īn dreapta si atriul stāng īn stānga), inversus (atriul drept anatomic īn stānga si atriul stāng anatomic īn dreapta), sau ambigus cānd anomaliile venelor sistemice si pulmonare fac imposibila identificarea celor doua atrii. Pozitia normala a ventriculilor este D, ventriculul drept situat la dreapta ventriculului stāng sau poate fi L (ventriculul drept anatomic este situat īn stānga si invers). Pozitia normala a marilor vase presupune ca artera pulmonara sa fie situata anterior si la stānga aortei ascendente. In L-transpozitie aorta este situata anterior si la stānga arterei pulmonare.

Concordanta ventriculo-arteriala se defineste prin ventriculul drept conectat la artera pulmonara si

ventriculul stāng conectat la aorta. Exista concordanta ventriculo-arteriala asociata cu malpozitie anatomica corijata a marilor vase īn care alinierea ventriculului stāng - aorta si ventriculul drept - artera pulmonara sunt respectate. Transpozitia necorectata a marilor vase este exemplul tipic de discordanta ventriculo-arteriala, ventriculul drept fiind conectat la aorta si ventriculul stāng la artera pulmonara.Document Info


Accesari: 3198
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )