Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload






























Enurezis

medicina


Enurezis

8 idei pentru nopti uscate



Se considera ca aproape 15 la suta dintre copiii în vârsta de 5 ani fac pipi în pat, iar doua treimi dintre acestia sunt baieti. Chiar si adolescentii pot fi afec­tati si aproximativ 2 la suta dintre adolescentii de 15 ani pierd regulat urina în pat. Udarea patului, cunoscuta în medicina ca enurezis, are mai multe ca­uze. Adesea copilul doarme pur si simplu atât de profund, încât nu se trezes­te nici când vezica urinara îi este plina. Alte cauze ar putea fi o producere ex­cesiva de urina peste noapte si o incompleta dezvoltare fizica. De la 4 ani în sus, anxietatea poate juca si ea un rol. si, în cele din urma, problema p 818m1218i oate fi de natura genetica: 70 la suta dintre copiii care uda patul au un parinte sau un frate (o sora) suferind de aceeasi problema, în 1995, oamenii de stiinta danezi au descoperit o zona de pe cromozomul uman 13 care este, cel putin partial, responsabila de enurezis. Vestea buna consta în faptul ca aproape totL copiii pierd cu timpul acest obicei, iar rata de vindecare spontana este dq aproape 15 la suta pe an. Totusi, încercati urmatoarele solutii.

Fiti realist. Când copilul face pipi în pat, pastrati-va calmul si schimbat cearsafurile, va sfatuieste pediatra Anne Price. Pâna la urma problema se va rezolva de la sine. "Copiii nu fac acest lucru intentionat", spune ea. "Asa ca nu-i laudati atunci când au cearsaful uscat, dar nici nu-i pedepsiti când pa­tul este ud."

Faceti schimbari pentru mai bine. Pentru a ajuta la diminuarea stresului psihologic, dr. Price recomanda aranjarea dormitorului copilului în asa fel încât el sa-si poata schimba singur cearsafurile. Daca îi lasati la îndemâna o musama protectoare pentru pat, un copil care are un accident de felul aces­ta poate sa întinda musamaua peste portiunea umeda si sa se reîntoarca în pat. Lasati-i în dormitor si o pijama uscata.

Scurtati distanta pâna la WC. Dormitul în patul de deasupra, în cazul pa­turilor suprapuse, acasa sau în tren, traversarea unor coridoare întunecate sau o adevarata excursie în susul sau în josul scarilor pâna la WC sunt fac­tori care pot descuraja un copil sa se aventureze pâna la locul cu pricina în miezul noptii. Lasati-va copilul sa doarma în cuseta de jos, spune medicul de familie Stephen Amiel. Lasati o lampita aprinsa sau o lanterna la înde­mâna, ori o olita de noapte sub pat.

E n u r e z i s

ineti minte, udarea patului este normala la multi copii chiar n v rsta de 5 ani, spune medicul de familie Stephen Amiel. C nd copilul de 5 ani nu a fost niciodata uscat pe timpul noptii, iar daca acest lucru s-a nt mplat n copilrie si altor membri ai familiei, faptul constituie o problema doar daca parin­tii sau copilul fac din aceasta o problema. Cele mai multe programe de tra­tament ncep dupa v rsta de 7 ani.

Multi copii pot re ncepe sa ude patul pentru o scurta perioada, atunci c nd nu se simt bine sau c nd trebuie sa faca fata unei tulburari emotionale precum schimbarea locuintei sau a clasei, spune dr. Amiel. Cu toate aces­tea, enurezisul nocturn ar trebui sa fie luat n serios daca ncepe sa se mani­feste din nou cu regularitate dupa o perioada de 6 luni sau mai mult, n care copilul nu a mai udat patul (asa-numitul enurezis secundar).

Enurezisul secundar poate indica o infectie urinara, o constipatie croni­ca, o suferinta emotionala sau, n cazuri mai rare, abuzul sexual. Daca si n timpul zilei copilul urineaza mult, ar trebui facute investigatii pentru a exclu­de posibilitatea diabetului sau a unei boli renale, desi n aceste cazuri ar tre­bui sa existe si alte simptome de boala



C nd copilul nu a fost niciodata n situatia de a nu face pipi pe el si ziua, atunci trebuie sa se faca investigatii ale vezicii urinare si ale rinichilor pentru depistarea anomaliilor structurale sau neurologice.

Pentru copiii peste 6 ani exista medicamente pentru tratarea enurezisului. Cele mai utile pentru ocaziile speciale ca participarea la o tabara de vacanta sunt antidiureticele cu acetat de desmopresina, un analog al hormonului antidiure-tic natural. Ele pot fi administrate pe cale orala sau cu un spray nazal, mentio­neaza dr. Amiel. In alte cazuri se folosesc preparate contin nd substantele de baza imipramina si nortriptilina (utilizate si ca antidepresive, desi actiunea lor n acest caz e diferita), eficiente daca sunt administrate cu regularitate.

Nu impuneti restrictii la lichide. Este o tendinta fireasca, spune dr. Amiel, iar copiii ar trebui sa fi primit o multime de lichide pe parcursul zilei - aproape 8 pahare în total. O ultima bautura poate sa-i fie data copilului cu aproximativ l ora înainte de culcare, dar evitati pe timpul noptii bauturile sau alimentele care contin diuretice naturale - ceai, cafea, cola si ciocolata.

Stimulati copilul sa câstige stelute. Desi unii specialisti prefera sa evite sistemele de recompensare (vezi mai sus), exista copii care realmente reac­tioneaza bine la scheme, de pilda, ca tabelele cu stelute: câte o steluta pen-

E n u r e z i s

tru fiecare noapte uscata, cu o recompensa dupa o perioada pentru acumu­larea unui anumit numar de stelute.

Recompensele trebuie sa fie usor de asigurat, suficient de valoroase, fara a fi excesive, considera dr. Amiel, si mai ales nu pedepsiti copilul pentru o noapte cu patul ud. Când situatia se îmbunatateste, stacheta poate fi ridica­ta putin prin negociere.

Aveti în vedere procurarea unei alarme. "Alarmele care semnaleaza udarea patului pot da rezultate", spune urologul Bryan Shumaker. "Dar re­comandabil este sa aveti rabdare. Alarma e totusi zgomotoasa si exista po­sibilitatea sa-i trezeasca pe toti ai casei când porneste."

Alarmele care semnaleaza udarea patului emit un zumzait sau un tiuit când copilul este ud. Teoretic, sunetul îi va crea reflexul conditionat de a se trezi atunci când simte nevoia sa urineze. In cele din urma udatul patului va lua sfârsit, si vezica urinara plina va declansa semnalul de trezire a copilu­lui trimitându-1 la olita sau la WC. Cei mai multi copii reactioneaza la aceas­ta strategie dupa doar câteva luni, spune dr. Shumaker.

Alarmele existente acum sunt mult mai mici si mai sensibile la umezea­la decât saltelele si paturile matlasate voluminoase aparute cu câtiva ani în urma. Alarmele actuale functioneaza cu baterii de aparat auditiv si au sen­zori de umiditate care se plaseaza direct în pantalonii copilului. Cercetarile arata ca în cazul copiilor deprinsi sa foloseasca o alarma, rata de recidivare este de 10-20 la suta, iar cei mai multi dintre acesti copii obtin succese de durata chiar la a doua runda de folosire a alarmei.

Alarmele constituie un tratament recomandat familiilor în care copilul are 7 ani sau mai mult, spune dr. Amiel. Medicul de familie poate face o tri­mitere catre un clinician sau un pediatru specialist în enurezis.

întariti muschii vezicii urinare. Daca un copil merge la WC extrem de des în timpul zilei, atunci el poate sa-si îmbunatateasca situatia prin exercitiile de încordare a vezicii, sugereaza asistenta pediatra Linda Jonides. Ea recoman­da sa i se dea copilului lichide din belsug în timpul zilei, apoi sa învete sa-si stapâneasca vezica abtinându-se cât mai mult timp sa mearga la WC.

Dati dovada de rabdare si iubire. Cea mai mare parte a copiilor în cres­
tere scapa de obiceiul de a uda patul, iar când ajung la pubertate, mai putin
de l sau 2 la suta înca mai sufera de enurezis, spune dr. Shumaker. Asa ca
fiti rabdator si sprijiniti-1. Nici un copil nu vrea sa faca pe el. Este neplacut,
deranjant si tine rece. Tot ceea ce au nevoie copiii este, pe de o parte, rab­
dare, iar pe de alta, sprijin.





Document Info


Accesari: 2404
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )