Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


Herpes genital

medicina


Herpes genital

t^BTOftf!U!wmSS*W^*WW:!<3 "&*Łf<e

13 strategii de a-l aborda

Un numar neînchipuit de mare de persoane de ambele sexe poarta în ganglio­nii limfatici virusul Herpes simplex (v. Herpesurf). în mare majoritate locali­zarea herpesului este faciala, dar aproximativ 15 la suta dintre purtatorii de vi­rus se confrunta cu localizarea genitala a infectiei. De obicei simptomele sunt evidente si extrem de neplacute, si în aceste cazuri pur 17317o1421r tatorii de virus ajung sa fie diagnosticati. Restul persoanelor fie nu prezinta nici un simptom, fie pre­zinta simptome usoare, care aproape niciodata nu ajung la diagnosticare.

Exista doua feluri de virus Herpes simplex: tipul l care provoaca majo­ritatea infectiilor herpetice orale si aproximativ o jumatate din herpesurile genitale; tipul 2 aproape întotdeauna cauzeaza herpesul genital, dar cum frecventa relatiilor sexuale orale este în crestere, se remarca o suprapunere crescânda a cazurilor.

Herpesul genital se dobândeste adesea în timpul contactului sexual, ex-Phca medicul de familie Stephen Amiel, dar o persoana cu un herpes facial


llerpesgenital

activ poate sa-si transfere virusul în zona genitala sau în alte parti ale cor­pului, cum ar fi ochiul. Virusul herpetic nu supravietuieste mult în afara cor­pului, asadar, contaminarea este improbabil sa se faca prin suprafetele din gospodarie.

Herpes genital! Suna fioros, iar pâna sa apara HIV/SIDA, era infectia se­xuala de care oamenii se temeau cel mai mult. Exista tratamente care ajuta, cu toate ca pericolele lui pe termen lung au fost mult exagerate în trecut, re­marca dr. Amiel.

Primul atac al herpesului genital poate începe cu manifestari asemana­toare gripei, cu usturime si iritatie în zona genitala, în mod tipic, o zona ro­sie si umflata pe glandele genitale (boala poate afecta ambele sexe) sau în apropierea lor se umple de gramajoare de basicute sau vezicule, care se sparg, dând nastere unor ulceratii superficiale dureroase. Ocazional, poate exista o singura ulceratie, mica si nedureroasa. Ganglionii limfatici din re­giunea inghinala se pot umfla si deveni sensibili si puteti avea o scurgere. Evacuarea urinii poate fi extrem de dureroasa.

Odata ce atacul initial de herpes vine si trece (de obicei în 2-3 sapta­mâni), virusul ramâne în stare latenta. Dar daca sistemul imunitar este dis­trus sau sub presiune - prin stres, boala sau menstruatie - virusul se poa­te reactiva. De obicei, atacurile ulterioare nu manifesta un caracter de regularitate si rareori sunt tot atât de grave ca si primul. Desi herpesul este una dintre cele mai obisnuite boli cu transmitere sexuala, basicutele reapar doar la aproximativ l la suta dintre persoanele infectate. Pentru a limita eruptiile, urmati urmatoarele sfaturi.

întariti-va sistemul imunitar. Specialistii nu stiu exact ce face ca virusul sa dormiteze lungi perioade si sa se trezeasca brusc si sa faca ravagii. Dar multi cred ca un sistem imunitar slabit permite virusului sa revina. Pentru a preveni acest accident este indicat sa va fortificati cu ajutorul unei diete echilibrate, asociate cu odihna si relaxare, precum si prin practicarea exer­citiului fizic.

încercati strategia cu plante medicinale. Herpesul este o stare virala, si odata virusul dobândit, îl aveti pentru toata viata. Sistemul imunitar este res­ponsabil de tinerea herpesului în remisie, iar datoria purtatorului de virus este sa actioneze pentru ca sistemul imunitar sa-1 tina astfel, explica fitote-rapeutul Douglas Schar.

Plantele stimulatoare ale sistemului imunitar care au o actiune antivira-la, cum sunt echinacea, astragalus si brusturele, pot fi folosite pentru a pre­veni episoadele de eruptie herpetica. Stresul deprima sistemul imunitar, prin

Herpes genital

Tratamentul precoce cu un medicament antiviral cu administrare orala în tim­pul primului atac sau al atacurilor recurente va diminua, probabil, durata simp-tomelor, întinderea ranilor si numarul de zile cât sunteti contagios pentru cei din jur, explica medicul de familie Stephen Amiel Tratamentul în cazul primu­lui atac nu micsoreaza probabilitatea atacurilor ulterioare, dar daca atacurile se repeta prea des, atunci medicul poate sa va recomande administrarea zil­nica a unei doze mici, câteva luni. Cremele antivirale preparate pe baza de aci-clovir nu sunt deosebit de eficiente în herpesul genital si nici recomandate.

Femeia gravida trebuie sa-i spuna medicului ca are herpes genital, deoa­rece virusul poate infecta nou-nascutul. Se poate face un tratament antiviral spre sfârsitul sarcinii daca primul atac a avut loc la începutul sarcinii si, din fericire, femeia va putea naste pe cale vaginala. Daca primul atac s-a produs spre sfârsitul sarcinii, femeia va fi sfatuita sa accepte operatie cezariana, pre­cizeaza dr. Amiel. Un atac recurent chiar în timpul nasterii este mai putin grav si nu va fi nevoie de cezariana.

Daca imunitatea va este scazuta fie pentru ca luati medicamente cum ar fi steroizii sau agentii chimioterapeutici pentru cancer ori în cazul infectiei HIV/SIDA, virusul herpetic se poate raspândi rapid si poate cauza o infectie care ameninta viata, adauga dr. Amiel. Cautati urgent ajutor medical daca fa­ceti parte dintr-o grupa de risc si faceti o infectie herpetica. Se întâmpla, e drept destul de rar, ca virusul herpetic sa poata provoca meningita sau en­cefalita chiar si persoanelor altminteri sanatoase. Simptomele includ febra, convulsii, dureri de cap, modificari de personalitate sau coma.

Daca suferiti de o eczema grava, va confruntati si cu riscul crescut de a face o infectie cu raspândire rapida si atunci ar trebui sa cautati cât mai cu­rând posibil ajutor medical.

La un moment dat s-a crezut ca ar exista o legatura puternica între her­pesul genital si cancerul de cervix. Lucrurile nu stau chiar asa, dar femeile care au herpes genital ar trebui sa faca din 3 în 3 ani un frotiu vaginal. Daca nu exista semne îngrijoratoare, cum ar fi situatia în care frotiul anterior a fost anormal sau când în timpul actului sexual femeia simte o durere profunda, ori daca dupa actul sexual apare o sângerare, atunci aceasta investigatie de laborator ar trebui facuta la intervale mai mici.

urmare, folositi oricare dintre aceste plante medicinale pentru a va intensi-activitatea sistemului imunitar si a preveni o eruptie. Daca sunteti bol-sau extenuat, plantele medicinale va pot fi de mare ajutor si pot preveni


H e r p e s    g e n i t a i , , l

atacul. Iar daca simtiti ca este pe cale sa se produca un atac, recurgeti la un remediu din plante pentru a-1 întoarce din drum.

Cea mai buna strategie este sa fiti pregatit. Aceasta înseamna pur si sim­plu sa aveti în casa, la îndemâna, plantele medicinale imunostimulatoare, gata sa le folositi de îndata ce este nevoie de ele.

Folositi apa si sapunul. Se poate sa aveti tendinta de a bombarda herpe-surile nou descoperite cu tot ce gasiti în dulapiorul cu medicamente. Ca si în cazul oricarei rani, trebuie sa aveti grija sa nu se produca o infectie se­cundara (bacteriana), iar apa si sapunul reprezinta tot ceea ce va trebuie pentru a mentine zona suficient de lipsita de germeni, va asigura Will Whittington, cercetator specializat în bolile cu transmitere sexuala. Pen­tru a evita usturimea, folositi un sapun cu pH neutru sau un sapun derma­tologic.

Adaugati sare. "Pentru a calma si a favoriza vindecarea ulceratiilor, puteti adauga în apa de baie lA-\ de cana de sare de bucatarie", va recomanda dr. Amiel.

Ţineti-va departe de unguente. Herpesul genital are nevoie de mult aer pentru a se închide. Vaselina si unguentele cu antibiotice pot bloca patrun­derea aerului, încetinind procesul de vindecare, explica Stephen Sacks, spe­cialist în virusuri herpetice. Nu folositi niciodata o crema cu cortizon care poate inhiba sistemul imunitar si care, de fapt, favorizeaza multiplicarea vi­rala, adauga el.

îndepartati disconfortul, în timpul atacului primar sau al atacurilor se­cundare grave puteti face baie sau dus de 3-4 ori pe zi, având în vedere efec­tul calmant al apei. Când iesiti din cada sau de sub dus, uscati zona genita­la cu un uscator de par pus pe pozitia "rece" sau "caldut". Aerul acesta este si el calmant, si poate grabi procesul de vindecare ajutând ranile sa se usu­ce, explica dr. Sacks.

Purtati lenjerie intima larga, din bumbac. Deoarece aerul este esential pentru vindecare, purtati chiloti care lasa pielea sa respire - adica din bum­bac, nu din material sintetic, va sfatuieste asistenta Judith Hurst, consultant medical al unui grup de sprijin pentru bolnavii de herpes.

în jurul casei, puteti sa va simtiti mult mai confortabil purtând o fusta sau un sort larg si fara chiloti, adauga dr. Amiel. Daca purtati dres din nai| Ion asigurati-va ca la îmbinare, între picioare, materialul folosit este bum-|

Herpesgenital

bacul. Daca doriti sa purtati costum de baie din material sintetic, taiati o bu­cata dintr-un maiou de bumbac si captusiti-1 între picioare.

Usurati-va urinatul. Urinatul în perioada primei eruptii herpetice poate fi însotit de o durere intensa la trecerea urinei acide peste ranile deschise. Acest fapt este bine cunoscut mai ales de femei, încercati sa împiedicati uri­na sa ajunga pe rani, folosind hârtie igienica rasucita, sugereaza dr. Sacks. Uneori, primul atac poate fi atât de dureros, încât puteti sa va aflati în in­capacitate de a urina, va avertizeaza dr. Amiel. Nu intrati în panica. Luati analgezice, faceti o baie cât mai fierbinte si urinati în apa de baie. Nu cedati tentatiei de a reduce consumul de lichide, va sfatuieste dr. Amiel. Consu­mând cantitati suplimentare de lichid, veti dilua urina si va ustura mai putin.

Nu-l atingeti. Desi boala se numeste herpes genital, este posibil, desi nu e vorba de o situatie des întâlnita, virusul sa fie raspândit si în alte zone ale

LEG TURA DINTRE MINTE sl TRUP

De ce anumite persoane poarta ani de zile virusul herpetic fara sa sufere vreun atac, n timp ce altele sufera atacuri repetate?

Raspunsul se afla n mare masura n mintea persoanei", considera psi­hologul Christopher Stout. Persoanele crispate si deprimate poarta n ele mai multa ostilitate. Este mult mai usor ca m nia acestora sa fie st rnita si se pare ca ele sunt cele care sufera mai multe eruptii", adauga dr. Stout. Se crede ca acest tip de atitudine influenteaza negativ sistemul imunitar al or­ganismului."

Asistenta medicala Judith Hurst se exprima astfel: Indiferent c t de mul­te cercetari se vor face n urmatorul mileniu, ram n convinsa de faptul ca stresul va fi ntotdeauna factorul numarul unu."

Daca nu ati trecut printr-o perioada de stres nainte de a afla ca aveti her­pes, probabil simtiti acum stresul.

Herpesul poate determina o stare n care stresul contribuie la aparitia eruptiilor, care, la r ndul lor, genereaza stres, duc nd n cele din urma la un cerc vicios.

ntrebarea este cum scapati din acest carusel?

nvatati tot ceea ce puteti. Cititi despre herpes, vorbiti cu medicul, ncercati sa ntelegeti c t mai mult si sa stap niti c t mai bine situatia, va re­comanda dr. Stout.

Deprindeti tehnici de relaxare. Gasiti o tehnica ce v-ar putea fi de fo­los, ca, de exemplu, meditatia sau yoga, va sfatuieste dr. Stout.

Herpesur

corpului prin atingerea unei rani deschise si apoi ducând degetele la sau la ochi. Din acest motiv este important sa va spalati pe mâini dupa ce ati atins un herpes, spune Mitch Herndon, care asigura o linie telefonica spe­ciala pentru bolnavii de herpes. în caz ca ati putea fi tentat sa va scarpinati peste noapte, acoperiti-va ranile cu un pansament de tifon, va recomanda el

Aveti în vedere aceste suplimente. Studiile americane sugereaza ca ami-noacidul lizina ajuta la vindecarea ranilor si previne reaparitia lor. Aminoa-cidul nu este recomandabil daca aveti probleme cu ficatul sau cu rinichii, daca este vorba de o sarcina în curs sau de perioada de alaptare. Asa cum stau lucrurile cu toate suplimentele, nu exista nici o garantie oficiala privind lipsa de riscuri, puritatea si eficienta lui. Sursele alimentare recomandate pentru aportul benefic de lizina includ pestele, carnea de pui, brânzeturile, tomatele, laptele, drojdia de bere si fasolea.

Alte suplimente care pot combate herpesul sunt zincul, sub forma de un­guent sau de capsule, si aditivul alimentar hidroxitoluen butilat, sub forma de capsule. Dar studiile privind efectul suplimentelor sunt de mica amploa­re si rezultatele sunt neconcludente, în nici un caz suplimentele nu pot fi considerate remedii.

Nota: Dozele mari de zinc si de hidroxitoluen butilat pot fi periculoase si ar trebui sa fie luate doar sub supravegherea medicului.

Nu transmiteti virusul. Va aduceti aminte cum se ia herpesul? Acum aveti o responsabilitate de a-i proteja pe altii. Când aveti rani, contagiunea este maxima - asa ca evitati relatiile sexuale. Când nu aveti rani, este pu­tin probabil sa transmiteti virusul, dar nu exista nici o garantie, va "încura­jeaza" dr. Amiel, asa ca este mai bine sa folositi un prezervativ pentru pro­tectie ulterioara si pentru linistea sufleteasca.



Document Info


Accesari: 4118
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )