Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Hipotermie

medicina


Hipotermie

/ 7 masuri de precautie fata de amenintarile hibernale



E trist faptul ca īn zilele noastre mai exista oameni care mor ca urmare a expunerii la frig. Cauzele nu includ doar susceptibilitatea crescuta la vi­rusi precum cel gripal, ci si hipotermia - una dintre situatiile mortale pro­vocate de frig. socant este faptul ca aceste decese pot fi prevenite īn mare masura, cu conditia ca problema frigului īn locuinte sa fie abordata īn mod corect.

Numarul de decese prin hipotermie variaza de la o tara la alta, dar sur­prinzator, nu īntotdeauna este īn legatura de proportionalitate directa cu va­lorile scazute ale temperaturilor pe timpul iernii, īn anumite zone din Scan-dinavia si din Germania, cu temperaturi mult mai scazute decāt īn alte tari, cifrele mortalitatii prin hipotermie sunt cele mai mici din Europa. Explica­tia ar putea sa o constituie, īn afara bunastarii economice si sociale, preocu­parea mai sustinuta pentru īntretinerea si īncalzirea adecvata a locuintelor si nu īn ultimul rānd educarea populatiei cu privire la pericolele frigului, pen-tru a sti cum sa le evite.

Hipotermia apare cānd expunerea la frig coboara temperatura interioru­lui corpului - iar aceasta se poate īntāmpla chiar si la temperaturi exterioa­re blānde daca expunerea este prelungita. Daca nu este sesizata si remedia-ta la timp, hipotermia duce la o prabusire rapida a capacitatii organismului de a functiona normal. Grupele cu riscul cel mai ridicat sunt vārstnicii si co­piii sub l an.

O persoana afectata de hipotermie prezinta urmatoarele simptome: som­nolenta, letargie sau stare confuzionala; vorbire nedeslusita si miscari nesi-gure; paloare si aspect pufos al fetei si māinilor, precum si piele rece la pi­pait. Puteti crede ca persoana este beata sau ca a suferit un accident vascular cerebral. Daca ati gasit pe cineva suferind de hipotermie, contactati imediat Salvarea, deoarece hipotermia avansata necesita īngrijiri medicale imedia­te. Chiar īn cazurile evident mai usoare, ar trebui chemat un medic, īntre timp, scopul urmarit este reīncalzirea treptata a persoanei si a camerei. Ur-mati aceste etape:

īndepartati īmbracamintea uda si rece. īnlocuiti toate hainele ude si reci cu altele calde si uscate sau cu paturi. Operatia trebuie facuta cāt mai repede posibil, pentru a preveni pierderea continua de caldura, dar nu pu­neti deasupra persoanei un vraf de paturi grele.


Hipotermīe

Ţineti caldura la distanta. Ar trebui evitata reīncalzirea rapida cu apa fierbinte sau prin masajul māinilor si al picioarelor, deoarece daca nu este facuta corespunzator ar putea duce la lezarea grava a tesuturilor. Bazati-va īn schimb pe reīncalzirea treptata cu paturi si pe īncalzirea camerei putin cāte putin, īn caz de urgenta, daca nu aveti la īndemāna paturi, folositi cal­dura corpului dvs. pentru a īncalzi victima, dar aveti grija, nu riscati sa in­trati la rāndu-va īn hipotermie.

Nu oferiti victimei un coniac pentru a se īncalzi. Nu dati alcool sau ti­gari cuiva afectat de hipotermie. Dati-i bauturi calde si hranitoare, cum ar fi o supa calda, cu conditia ca persoana sa fie destul de constienta pentru a īn­ghiti fara riscuri.

Prevenirea este mai buna decāt tratarea. Din capul locului evitati si­tuatia ca temperatura corpului sa coboare, purtānd īmbracaminte cu mai multe straturi, bānd bauturi calde si māncānd bine.

Miscati-va tot timpul. Cea mai buna modalitate de a va mentine circula­tia sāngelui īn functiune este sa va miscati tot timpul, fie ca aceasta īnseam­na sa aprindeti luminile īn gospodarie, fie ca iesiti la o scurta plimbare, bine īmbracat, desigur. Chiar daca mobilitatea va este grav afectata, micile si frecventele miscari din brate si gambe - īn timp ce stati īn fotoliu - pot genera o oarecare caldura si pot intensifica circulatia.

Doar o camera. Poate fi costisitor sa tineti o casa īntreaga īncalzita pe tim­pul iernii - mai ales īn cazul persoanelor care abia se descurca dintr-o pen­sie. De aceea va sugeram ca iarna sa mentineti o singura camera conforta­bila si calda.

Urmariti temperatura camerei, īncercati sa mentineti 21°C īn camera īn care va petreceti majoritatea timpului.

īmbunatatiti izolarea. Daca este posibil, izolati-va cāt mai bine īmpotriva frigului atāt casa, cāt si propria persoana. Ochiurile de geam sparte trebuie īnlocuite; ferestrele care nu se īnchid bine trebuie reparate sau īnlocuite cu geamuri duble. De altfel, puteti opri temporar curentii care trec printre gea­muri sau pe sub usi folosind cārpe, polietilena sau ziare. Folia de polietilena poate fi īntinsa pe deasupra ferestrelor pentru a asigura temporar un al 2-lea rānd de "geamuri"; unele magazine vānd truse destinate acestor scopuri. Dra­periile groase, atunci cānd sunt trase, vor tine si ele caldura īn īncapere.


Hipotermse

CUM AJUTA I O VICTIM A HIPOTERMIEI?

Corpului uman i-a fost destinat sa functioneze la o temperatura de 37 C. Doar o scadere de 3,5 C este suficienta pentru a ucide un om. Sub 33,5 C se poate produce oprirea inimii, explica medicul cu specialitatea urgenta James Sturm.

Hipotermia, definita pur si simplu ca temperatura scazuta a corpului, cepe cu stadiul mai bl nd, la aproximativ 35,5 C. ntre simptome se numra tremuratul, pulsul scazut, letargia si diminuarea generala a prezentei de spirit. Daca temperatura corpului continua sa scada, muschii devin rigizi, si persoana īsi poate pierde constienta.

Caderea ntr-o apa nghetata provoaca instalarea hipotermiei n mai pu­tin de l ora, dar majoritatea cazurilor nu survin n acest fel, ci prin expune­rea ndelungata la temperaturi joase. Persoanele v rstnice se confrunta cu un risc mai mare de hipotermie, deoarece corpurile lor regleaza tempera­tura mai putin eficient.

n caz de hipotermie, urmati aceste sugestii si transportati victima c t mai repede la un medic.

Mutati persoana ntr-un loc mai cald.

nveliti victima n paturi.

Dati-i sa bea lichide calde, dar nu-i dati alcool. Alcoolul produce o sen­
zatie falsa de caldura, dar, de fapt, provoaca o pierdere mai mare de
caldura

Reduceti cantitatea de abur din locuinta. Cānd ferestrele si usile sunt etanse, puteti risca sa se formeze aburi, mai ales daca uscati īn īncapere rufe spalate, daca aveti vase care fierb prea mult sau daca folositi baia, fara a avea o mica ventilatie. Unii combustibili folositi la īncalzire, ca petrolul si butanul, pot degaja o cantitate mare de vapori. Daca va puteti permite, in­stalati un ventilator extractor sau un dezumidificator.

Verificati-va īncalzirea. Verificati-va periodic instalatia de gaze si electri­citate, precum si sistemul de īncalzire. Fiti deosebit de atent la cosurile si caminele īnfundate, pentru a preveni acumularea de monoxid de carbon īn īncapere. si asigurati-va ca nu atārna lita din cablurile electrice. Nu tineti focul cu gaz sau firele electrice īn apropierea perdelelor sau a paturilor.

Preocupati-va de obtinerea drepturilor speciale. Daca o parte din cos­tul īncalzirii este subventionat, īngrijiti-va sa obtineti alocatiile ce vi se cuvin.


Hipotermie

folositi o sticla cu apa fierbinte. O sticla cu apa fierbinte sau o patura electrica va vor ajuta sa mentineti patul cald. Nu le folositi pe ambele īn ace­lasi timp. Purtati ciorapi īn pat. si nu uitati: pe la cap pierdeti o cantitate im­portanta de caldura, asa ca noaptea dormiti cu o caciulita de lāna. De ase­menea, īn fotoliu asezati perne electrice.

Folositi un mijloc de comunicare rapida. Boala sau o cadere pot fi fata­le pentru o persoana vārstnica sau infirma, daca ea nu are cum sa ceara aju­tor. "Aproape īn fiecare iarna", spune medicul de familie Stephen Amiel, "am fost chemat de un vecin sau de o persoana apropiata care a intrat īntr-o locuinta si a gasit pe cineva zacānd pe podea. Cazuse sau nu se simtise bine si nu fusese īn stare sa ajunga la telefon."

"Uneori", spune el, "au ramas īn aceasta pozitie peste noapte sau mai mult; hipotermia si deshidratarea le-au facut mai mult rau decāt cazatura īn sine."

Acest scenariu poate fi evitat. Ţineti īn apropiere un pager, un telefon fara cablu sau unul mobil.

lubiti-va vecinul. Stabiliti relatii de buna vecinatate. Faceti sau acceptati mici servicii din partea vecinilor. Persoanele vārstnice sau cu mobilitate re­dusa pot fi ajutate prin efectuarea unor cumparaturi, evacuarea gunoiului menajer, curatatul aleilor de zapada si gheata, plimbatul cāinelui etc.

Ar trebui sa cereti ajutor medical imediat ce constatati ca o persoana se afla īn hipotermie, spune medicul de familie Stephen Amiel. Dar medicul va poa­te ajuta si sa evitati hipotermia prin:

reexaminarea starilor medicale care st njenesc mobilitatea, cum ar fi
o boala de inima, artrita sau problemele respiratorii;

verificarea starilor care va ncetinesc metabolismul, cum ar fi o tiroida
hipoactiva

verificarea medicatiei si nlocuirea acelor medicamente care va produc
somnolenta sau fac mult mai probabile caderile;

trimiterea la psihoterapie pentru a va ajuta n problemele de mobilita­
te si a nvata cum sa va ridicati fara riscuri daca ati suferit o cadere;

trimiterea la un specialist pentru investigatii suplimentare, daca suferiti
caderi repetate;

internarea ntr-o institutie specializata

Hipotermie

si bebelusii pot face hipotermie. Copilasii sunt si ei vulnerabili la frig, mai ales īn primul an de viata. Un bebelus īn stare de hipotermie poate ara­ta normal, explica dr. Amiel, dar probabil este somnolent, inert si refuza māncarea. Contactul piele-pe-piele este cea mai buna metoda de a īncalzi un bebelus: cuibariti-1 la piept si stati īmpreuna īntr-un pat cald. Preveniti raci­rea camerei ca si īn cazul persoanelor īn vārsta, dar va lasati tentat sa o su­praīncalziti: 16-20°C sunt limitele adecvate de temperatura, daca bebelusul este īmbracat corespunzator. O flanela de corp si sacul de dormit pentru iar­na sunt suficiente pentru noptile cele mai reci, chiar daca va este teama ca bebelusul se va dezveli. Din nou, nu uitati caciulita pe cap.

Mergeti acasa cu prietenii. Hipotermia poate lovi pe oricine. Cānd afara este īnghet si tocmai ati chefuit, luati un taxi sau asigurati-va ca va īnsotes­te cineva pāna acasa, spune dr. Amiel. Daca v-ati īmbatat si cadeti sau alu­necati pe gheata sau pur si simplu adormiti īn fata unei case, hipotermia va poate ucide īnainte de a va gasi cineva.

Stati īn automobil. Daca vi s-a stricat automobilul īntr-o noapte geroasa, stati pe loc. Daca īncercati sa plecati dupa ajutor, riscati hipotermia si moartea.



Document Info


Accesari: 3120
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )