Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


Mecanisme de producere a reactiilor adverse, mecanismul farmacodinamic, mecanisme toxice,mecanisme idiosincrazice,mecanisme imunologice
MECANISME DE PRODUCERE A REACTIILOR ADVERSE


Mecanismul farmacodinamic

Efecte nedorite de cauze farmacodinamice

A. Efecte la supradozare (cresterea efectului principal; aparitia unor efecte noi; accentuarea unor efecte diferite de cel principal, dar inseparabile)

B. Efecte inevitabile la doze terapeutice

1. datorite actiunii principale:

- prin acelasi mecanism ca al actiunii principale (bronhoobstructie dupa β-blocante);

- ca urmare a actiunii principale (tahicardie reflexa dupa hipotensoare).
2. independente de actiunea principala (trombozele dupa contraceptive orale).


Mecanisme toxice

Reactiile adverse de tip toxic sunt dependente de doza. Riscul este cu atat mai mare

cu cat doza este mai mare.

Dintre factorii care tin de bolnav intervine, in primul rand, reactivitatea individuala. La un numar mic de persoane, foarte sensibile, dozele obisnuite pot provoca reactii toxice. De asemenea unele stari patologice modifica comportarea farmacocinetica, cu consecinte daunatoare. De ex: la bolnavii cu insuf.hepatica medicamentele care in mod normal sunt inactivate prin metabolizare in ficat tind sa se acumuleze, dozele obisnuite realizand niveluri sanguine toxice. Si in caz de insuf.renala medicam.epurate prin eliminare renala prezinta o toxicitate crescuta.

Alti factori favorizanti ai reactiilor toxice depind de medicament. Unele subst.au o toxicitate intrinseca mare si un indice terapeutic mic. In cazul digitalicelor, de exemplu, doza eficace este foarte apropiata de cea toxica.

Folosirea unei cai de administrare nepotrivita este alt motiv de accidente toxice. Riscul cel mai mare il prezinta injectarea intravenoasa.


Mecanisme idiosincrazice

Reactiile adverse idiosincrazice apar de obicei la doze mici, dar numai la anumite persoane, care prezinta o sensibilitate crescuta la anumite substante, sensibilitate determinata genetic. In functie de deficitul genetic, aceste reactii adverse se pot manifesta ca o intoxicatie cu medicamente, desi s-au administrat doze mici, sau se pot manifesta complet diferit de efectele obisnuite ale medicamentului. Cele care se manifesta ca o intoxicatie se datoreaza unui deficit intr-o enzima care metabolizeaza medicamentul. Spre exemplu, suxametoniul, un relaxant muscular utilizat in anesteziologie, este metabolizat de pseudocolinesteraza, iar deficitul in aceasta enzima impiedica metabolizarea medicamentului si pot aparea in cursul anesteziei generale fenomene toxice grave, inclusiv paralizia musculaturii respiratorii cu apnee toxica. Alteori exista anume defecte enzimatice responsabile de reactii adverse complet neobisnuite comparativ cu efectele normale ale medicamentului. Astfel exista persoane care prezinta deficit de glucozo-6-fosfat dehidrogenaza, enzima implicata in mentinerea formei hematiei. La astfel de persoane multe medicamente pot produce anemii hemolitice.
Mecanisme imunologice

Reactiile adverse alergice la medicamente sunt efecte nocive datorite interventiei unor

mecanisme imune.

Alergia presupune o sensibilizare prealabila, deci o perioada de timp pana la instalarea starii de hipersensibilitate. Sensibilizarea se dezvolta de obicei, in 5-14 zile de la prima administrare, dar in cazul tratamentului continuu declansarea reactiei alergice se produce dupa un timp mai indelungat.

Medicamentele pot provoca alergia indiferent de calea de administrare, dar riscul sensibilizarii este mai mare pentru aplicarea locala si mai mic pt.admin.orala.

Exista 4 tipuri de reactii alergice, care se deosebesc prin mecanism si prin manifestari clinice:

- reactiile alergice de tip anafilactic –frecvente la persoanele atopice, fac parte din categoria reactiilor imediate (medicam.cu riscul cel mai mare il au penicilinele)

- reactii anafilactoide –asemanatoare cu cele de tip anafilactic, dar se deosebesc prin mecanism, fiind datorite de obicei eliberarii directe de histamina sau alte autacoide. Reactii de acest fel pot aparea, uneori in forme grave, pentru injectarea intravenoasa de morfina sau alte opioide.

- reactii alergice de tip cototoxic –se datoresc formarii de anticorpi directionati specific impotriva unor constituenti tisulari, deveniti antigenici ca urmare a interactiunii cu anumite medicamente.

- reactii lergice prin complexe imune –se datoresc formarii de complexe intre antigeni si anticorpi circulanta.
Document Info


Accesari: 283
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2021 )