Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload






























Palpitatii cardiace

medicina


Palpitatii cardiace

/ / modalitati de a calma o tahicardie



Inima unui adult bate īn mod normal cu o frecventa de 60-80 de batai pe minut. Orice dereglare a ritmului normal al inimii este cunoscuta sub denu­mirea de aritmie. Bataia inimii poate deveni anormal de rapida sau anormal de lenta si poate fi sau nu ner 555d36f egulata. Aritmiile sunt foarte obisnuite si pot surveni īn mod natural sau din pricina unei boli de inima ori din alte cauze, cum ar fi reactia la un medicament.

O multime de persoane fac aritmii si nici macar nu stiu acest fapt, deoa­rece nu au nici un simptom. Totusi, uneori, aritmiile pot duce la palpitatii pe care oamenii le descriu ca pe o senzatie neplacuta īn legatura cu bataia inimii care "bufneste" īn piept. Palpitatiile pot fi ocazionale si neregulate, aparānd loc de obicei cānd persoana se afla īn repaus. Numite extrasistole ventriculare sau batai ectopice, aceste palpitatii dau senzatia ca "lipseste o bataie a inimii". Extrasistolele sunt cauzate de semnale electrice anormale care declanseaza o contractie a muschiului cardiac si, īn general, nu sunt pe­riculoase. Spre deosebire de alte palpitatii, ele dispar īn timpul efortului fi­zic. Cauzele obisnuite ale palpitatiilor sunt exercitiul fizic, febra, stresul sau alcoolul. Iata cum sa micsorati probabilitatea de apartie a acestor situatii.

Incetiniti-va activitatea. Imaginati-va inima proprie grabindu-se ca o lu­mina fulgeratoare rosie si spunāndu-va sa īncetati orice activitate; sa va cal­mati; sa va odihniti. Odihna, de fapt, este cea mai buna cale de a opri o cri­za, spune cardiologul Dennis Miura.

īncercati manevra asupra nervului vag. Cāt de repede va bate inima si cāt de puternic se contracta ea sunt aspecte reglate de nervii simpatici si de nervii parasimpatici (nervii vagi). Cānd inima efectueaza o bataie, este do-


Palpitatii cardiace

minanta reteaua simpatica, adica sistemul care spune corpului sa se gra­beasca.

Ceea ce doriti este sa comutati controlul pe reteaua parasimpatica. Daca va stimulati nervul vag (sau pneumogastric), initiati un proces chimic care va afecteaza inima īn acelasi mod īn care, apasānd usor cu piciorul pedala de frāna, īncetiniti automobilul. O modalitate de a obtine acest efect este sa inspirati profund si sa trimiteti aerul īn jos, de parca ati avea nevoie sa de-fecati, spune medicul de familie John Lawder.

Bazati-va pe reflexul scufundatorului. Cānd mamiferele acvatice se scu­funda īn apele reci, inima lor īsi īncetineste automat bataile. Aceasta este mo­dalitatea naturii de a-si proteja creierele si inimile, spune dr. Miura. Puteti sa declansati singur propriul reflex al scufundatorului, umplānd un lighean cu un amestec de apa si gheata si scufundāndu-va fata īn el 1-2 secunde.

Sau, mai simplu, sorbiti gheata. Exact la fel de eficienta si uneori mai usoara este modalitatea rara scufundare, spune medicul de familie Stephen Amiel. Luati o bautura rece, cu cuburi de gheata, si sorbiti īncetisor gheata care se topeste.

īntrerupeti obiceiul cafelei. La fel si pe acelea privind bauturile tip cola, ciocolata, pilulele de slabit, ecstasy, cocaina, amfetaminele sau stimulan­tele de orice fel. Abuzul de stimulante creste riscul palpitatiilor, spune dr. Miura.

Renuntati la tigari si alcool. Departe de a va calma inima, nicotina si al­coolul pot contribui la neregularitatea batailor inimii si la palpitatii.

Supravegheati-va hipotalamusul. Ceea ce se īntāmpla īn capul dvs. - īndeosebi īn mezencefal - va guverneaza inima, explica specialistul īn pro­bleme vasculare James Frackelton. Iata de ce trebuie sa-i acordati propriu­lui hipotalamus sprijinul de care are nevoie - prin dieta, exercitii fizice si o atitudine pozitiva - pentru a-si mentine stabilitatea si controlul asupra sistemului nervos autonom.

Stresul, dieta necorespunzatoare si poluantii pot face ca hipotalamusul sa-si piarda autoritatea asupra sistemului nervos autonom, permitāndu-i sa alunece spre starea pe care dr. Frackelton o denumeste "supraīncarcare sim­patica".

Iata cāteva solutii pentru a ajuta hipotalamusul sa pastreze controlul asu­pra sistemului nervos autonom. ;:.-».:.*!<; .: SJ|,,W,..;.UH.';«,.UU4


Palpitatii cardiace

Exista mai multe cauze si mai multe feluri de palpitatii, spune medicul de fa­milie Stephen Amiel. n timp ce multe palpitatii sunt usor de explicat si pot fi stap nite prin folosirea remediilor aflate n casa, exista altele, care indica probleme cardiace potential grave; unele palpitatii nsotesc stari precum hi-pertiroidia, anxietatea sau depresia; altele pot fi explicate prin fenomene fi­resti, cum ar fi modificarile hormonale ale pubertatii si ale menopauzei si nca multe altele care pot aparea din cauza medicatiei, ca, de exemplu, in-halantele antiastmatice, efedrina si unele antihistaminice.



Chiar dupa atenta ntocmire a istoricului bolii si dupa examinare, medi­cii pot considera ca este dificil sa stabileasca o cauza a palpitatiilor fara a efec­tua unele teste suplimentare: analize ale s ngelui privind functionarea tiroi­dei, anemia si dereglarile electrolitice; o electrocardiograma si uneori monitorizarea inimii pe o durata de 24 de ore.

Din aceste motive, spune dr. Amiel, daca aveti si altceva dec t palpitatii ocazionale, usoare si de scurta durata, care pot fi lesne explicate prin stres, emotie sau urmarile bauturii, ar trebui sa apelati la medic, mai ales daca stiati ca aveti o boala cardiaca sau alte probleme de sanatate. Daca pe l nga pal­pitatii aveti respiratia ntretaiata, dureri n piept, stari confuzionale sau lesin, ar trebui sa va prezentati urgent la medic.



Luati cu regularitate mese sanatoase. Daca sariti mesele si apoi va um­pleti stomacul cu dulciuri si bauturi gazoase, veti obtine un surplus de zahar urmat rapid de o scadere a nivelului de zahar īn sānge. Atunci or­ganismul elibereaza adrenalina pentru a mobiliza alt fel de zahar, glico-genul, depozitat īn ficat, pentru a corecta nivelurile scazute ale glicemiei. Aceasta rafala de adrenalina stimuleaza cresterea subita a ritmului car­diac si duce la instalarea unei senzatii de panica.

Alcatuiti-va o dieta adecvata metabolismului propriu. Persoanele care au un metabolism rapid ar trebui sa manānce mai multe proteine, spune dr. Lawder. Proteinelor le trebuie mai mult timp pentru a fi digerate si ele ajuta la prevenirea coborārii prea accentuate a nivelului glicemiei. Cānd nivelul glicemiei scade, se declanseaza procesul discutat mai sus.

īnvatati sa fiti calm. Dr. Lawder spune ca a remarcat o legatura īntre pal­pitatii si indivizii perfectionisti, cu tendinta de a urca pe scara sociala si urmarind cu orice pret succesul, si palpitatii. Trebuie sa deprindeti rela-


P a i p i t a t i cardiace

xarea progresiva sau sa vizualizati seninatatea, linistea, calmul si pacea interioara, recomanda dr. Lawder.

Māncati alimente bogate īn magneziu, īn celulele muschiului cardiaq magneziul ajuta la echilibrarea efectelor calciului, care stimuleaza contract ile musculare, ajutānd enzimele din celula sa pompeze calciul īn afara si cānd ca inima sa se confrunte cu un risc mai mic de a deveni iritabila, explj ca dr. Frackelton. Magneziul se gaseste īn soia, īn nuci, īn fasole si īn tarāt Nota: Nu luati suplimente cu magneziu fara acordul medicului, deoar^ ce un exces poate cauza probleme cardiace, avertizeaza dr. Amiel.

Asigurati-va ca māncati destule fructe. Potasiul este un alt mineral ca ajuta la īncetinirea activitatii inimii si micsoreaza iritabilitatea fibrelor mus­culare, spune dr. Lawder. Potasiul se gaseste īn fructe si vegetale (banane­le si portocalele sunt surse deosebit de bune), asa ca asigurarea lui nu ar tre­bui sa fie dificila. Dar puteti sa pierdeti potasiul daca dieta este bogata īn sodiu (sare de bucatarie), daca luati diuretice ori faceti abuz de laxative.

Nota: Ca si īn cazul magneziului, nu luati suplimente de potasiu fara acor­dul medicului, deoarece un exces de potasiu poate crea probleme cardiace.

Exercitiul fizic. Puteti sa-1 practicati din plin, dar adaptāndu-1, spune dr. Frackelton. "Cānd faceti acele tipuri de exercitii care intensifica ritmul cardiac, acesta tinde sa revina la un nivel mai scazut. Persoanele care nu fac exercitii fizice au de obicei un puls (ritm cardiac) de aproximativ 80 de ba­tai pe minut. Atunci cānd īncep sa faca putina alergare, ritmurile cardiace ajung la 160 sau 170 de batai pe minut (tahicardie). Dar practicānd regulat exercitiul fizic, se poate ajunge ca o persoana sa īsi aduca ritmul cardiac la 60-65 de batai pe minut.

īn plus, exercitiul fizic īndeparteaza agresivitatea pe cale naturala, deoa­rece utilizati eficient excesul de adrenalina, adauga el.

Treceti pe plante medicinale. Exista 2 remedii excelente pentru palpita­tiile cardiace, spune fitoterapeutul Douglas Schar. Acestea sunt talpa gāstei si paducelul. Denumirea stiintifica pentru talpa gāstei este Leonorus cardia­ca, sugerānd foarte bine la ce anume poate fi folosita. Aceasta planta a fost initial folosita pentru īncetinirea ritmului cardiac īn caz de tahicardie si pen­tru īmbunatatirea activitatii cardiace. Fitoterapeutii o prescriu īn cazul pal­pitatiilor nervoase care apar atunci cānd cineva este stresat sau īncordat.

Cea de a 2-a planta creste sub forma de gard viu - cunoscutul paducel. Acesta linisteste palpitatiile atāt de neplacute si are si unele avantaje supli-;


Perturbarea ritmului biologic

mentare. Daca este luat mult timp, īntareste muschiul cardiac si īmbunata­teste circulatia sangvina.

Ambele plante se gasesc īn magazinele specializate si trebuie folosite conform instructiunilor. Talpa gāstei se recomanda cānd apar semne de in­farct sau daca va asteptati la acest eveniment neplacut. Paducelul, pe de alta parte, actioneaza cel mai bine daca este luat zilnic.

Nota: īntotdeauna, īnainte de a īncepe un tratament cu plante medicina­le pentru palpitatii si alte probleme cardiace, discutati cu medicul. «s

l i






Document Info


Accesari: 6002
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )