Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Tulburari hidroelectrolitice in IRC:

medicina


Tulburari hidroelectrolitice in IRC:


Na si apa: in general in IRC Na se mentine in limite normale. In faza de poliurie se pierde Na si apa in cantitati egale de unde rezulta ca exista tendinta de desahidratare extracel 14314j912o ulara normotona. In fdaza oligoanurica se retine la fel apa si NA si rezulta hiperhidratare normotona extracelulara. La hiponatremie se poate ajunge prin:intrarea NA in sectoarele celulare odata cu inhibarea pompelor membranare de Na si K cand acidoza este grava

pierderea predominanta de Na fata de apa pe cale renala cand tubii prezinta predominant alterari ale receptorilor pt aldosteron, si rezulta deshidratare extracelulara hipotona. Hipotonia extracelulara determina intrarea apei extracelulare in celula si rezulta o tulburare hidrica mixta.

dilutie - in faza de oligoanurie cand nu se restrange aportul de apa, apare hiperhidratare extracelulara hipertona urmata de hiperhidratare globala.

Mai rar se ajunge la hipernatremie datorita pierderii predominante de apa, urmata de hiperhidratare hipertona si apoi de deshidratre globala.

K: in stadiul de decompensare apare hiperpotasemie prin: scaderea eliminarii de K datorita scaderii filtrarii glomerurale, scaderea efectelor aldosteronului cand scade sensibilitatea receptorilor pt aldosteron, iesirea KK din celule datorita acidozei, nu se reduce corespunzator aportul de K mai ales in stadiul oligoanuric.

Hiperpotasemia determina tulburari cardiace, paralizii musculare.

Ca: scade in sange in fazele initiale datorita scaderii absorbtiei intestinale de Ca prin deficit de vitamina D. In timp hipocalcemia stimuleaza secretia de parathormonului care mobilizeaza Ca din oase. In stadii avansate de IRC apare hipercelcemia care agraveaza IRC prin depunerea de Ca in parenchimul renal.

Fosfatii: cresc in sange datorita scaderii filtrarii glomerurale. Hiperfosfatemia stimuleaza secretia parathormonului.Document Info


Accesari: 2568
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )