Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Abecedarul vinului

Alimentatie nutritie


Abecedarul vinului

1. Degustarea vinului

2. Tipurile de vin



3. Asortarea vinului cu mancarea

Daca vinul nu ar exista, cu siguranta, viata ar fi mult mai anosta, fara culoare. Fara energie si fara armonie. Vinul este parte integranta a vietii, regasindu-se in aproape toate aspectele existentei omului: cultura, religie etc.
Pentru cei interesati sa se bucure de toate calitatile acestui produs, este esential sa invete cateva lucruri importante: cum se degusta un vin, care sunt tipurile de vin si cum se asorteaza un vin cu mancarea.

1. Degustarea vinului
Prin degustare se intelege actul constient prin care calitatea si caracterul vinului sunt evaluate si nu urmareste neaparat identificarea acestuia. Deosebirea dintre un consumator obisnuit si degustator este nevoia ultimului de a descrie si de a asocia cuvinte senzatiilor date de un vin.
Cunoasterea tehnicilor degustarii usureaza evaluarea unui vin si asocierea acestuia cu preparatele culinare. Analiza senzoriala este realizata cu ajutorul vazului, mirosului si gustului, degustarea realizandu-se astfel in trei etape:
Examenul vizual

Se toarna vin in pahar, nu mai mult de 1/3 din capacitatea acestuia, se indreapta spre o sursa de lumina si se examineaza culoarea vinului si intensitatea ei, limpiditatea, perlarea si fluiditatea acestuia.
Examenul olfactiv

Trucul este sa faci astfel incat aromele sa se evapore si sa intre in contact cu bulbul olfactiv. Cel mai usor mod prin care putem incuraja evaporarea elementelor volatile este agitarea paharului si folosirea cu grija a temperaturii. Primul lucru care trebuie verificat este daca vinul are un miros placut si proaspat sau un miros neplacut, lucru care indica astfel un defect. Intensitatea aromelor este la fel de importanta. Insa partea cea mai complexa a operatiunii este identificarea aromelor pe care vinul le contine. Pe langa compusii ce rezulta din struguri, aroma ne mai poate oferi informatii si despre tehnicile de vinificatie folosite.

Examenul gustativ

Gustul este ultimul dintre simturile folosite la o degustare. Acesta ar trebui sa confirme impresile deja facute si sa adauge ultimele detalii importante. Examenul gustativ se realizeaza cu ajutorul papilelor gustative ale limbii care percep cele patru gusturi fundamentale: dulce, sarat, acru si amar. Toate celalate senzatii pe care noi le numim tot gusturi sunt de fapt mirosuri. Aromele percepute in acest moment sunt duse la organele retro-olfactive prin canalul ce leaga gura cu nasul.

2. Tipurile de vin
Vinurile sunt catalogate de la vinuri comune, cu un grad alcoolic de minim 8,5 grade, pana la vinuri de soi care se obtin in conditii deosebite. Din cauza diferentierii atat de largi a consumatorilor si gusturilor, este necesara o clasificare a valorii vinului dupa mai multe criterii.

Dupa gradul alcoolic:
- vinuri de masa cu tarie alcoolica 8,5 grade
- vin de masa superior cu taria intre 8,5 si 9,5
- vinuri de calitate superioara cu minim 10 grade alcool

Dupa denumirea de origine controlata:
- vinuri cu denumire de origine controlata -DOC
- vinuri cu denumire de origine controlata cu trepte de calitate - DOCC
- vinuri DOC culese la maturitate deplina - DOCC-CMD
- vinuri DOC culese tarziu - DOCC-CT
- vinuri DOC culese la innobilarea boabelor DOCC-CIB

In functie de acumulare a zaharurilor:
- vinuri seci - cu un continut cuprins pana la 4,0 g/l inclusiv
- vinuri demiseci - cu zahar intre 4,01 g/l si 12 g/l
- vinuri demidulci - cu un continut de zaharuri cuprins intre 12,01 g/l si 50 g/l
- vinuri dulci - cu zaharuri peste 50 g/l.
 

3. Asortarea vinului cu mancarea Majoritatea vinurilor sunt produse pentru a acompania preparate culinare, insa exista reguli in acest sens care sa ne ajute sa le asociem cu succes.
Stilul vinurilor dintr-o anumita regiune a evoluat ca sa completeze bucataria din zona respectiva, acest lucru fiind un bun punct de plecare in realizarea unui mariaj fericit.
Pentru o imbinare perfecta trebuiesc analizate elementele de baza ale gustului, atat din vin cat si din mancare, principiul fiind echilibrarea acestora, astfel incat nici una dintre ele sa nu o domine pe cealalta.
Potrivirea "greutatii" vinului cu cea a preparatului ar trebui sa fie primul lucru avut in vedere. Astfel, vanatul are nevoie de un vin corpolent. Un vin rosu puternic este alegerea potrivita, fiind insa mai importanta corpolenta vinului decat culoarea acestuia. De multe ori, un vin alb complex este un mai bun partener pentru carne decat unul rosu usor.
Mancarurile usoare din carne alba sau peste trebuie insotite de vinuri delicate, recomandate fiind atat cele albe, cat si cele rosii usoare.
De asemenea, trebuie analizata combinatia dintre dulce, aciditate si tanini, impreuna cu fructuozitatea si caracteristicile aromelor dintr-un vin. Toate acestea ajuta sa determinam carui tip de preparat culinar ii poate fi asociat un anumit vin.
Un vin sec va parea acru atunci cand este servit cu un preparat mai dulce. Astfel vinul din struguri culesi tarziu sau afectatii de botrytis este ideal la desert. Vinurile dulci cu o aciditate ridicata pot fi superbe alaturi de mancaruri uleioase. Greutatea vinului si a preparatului sunt similare iar aciditatea din vin ii poate tine piept grasimii din mancare.
Vinurile cu o buna aciditate se potrivesc cu preparate mai acre. Un vin rosu italienesc cu o aciditate marcata echilibreaza bucataria autohtona bazata pe rosii si ulei de masline.
Vinurile cu un caracter floral se asociaza cu fructele proaspete. Gewurztraminerul merge foarte bine cu preparate mai codimentate. Preparatele afumate - cu vinuri maturate in baricuri din lemn de stejar.

www.vinul.ro


Document Info


Accesari: 3817
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )