Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Despre anemie

Alimentatie nutritie


Despre anemie



Anemia se defineste (in mod clasic) ca fiind scaderea hemoglobinei si a hematocritului sub valorile normale corespunzatoare varstei si sexului. Hemoglobina este o proteina complexa (care contine fier) ce reprezinta cea mai importanta componenta a globulelor rosii din sange numite hematii sau eritrocite. Hematocritul reprezinta raportul dintre volumul hematiilor si volumul plasmatic exprimat procentual.

Simptomele anemiei

Rolul principal al hemoglobinei este acela de a fixa si transporta oxigenul de la plamân la tesuturi, pentru a asigura functionarea normala a celulelor. Reducerea capacitatii de a asigura transportul oxigenului se manifesta prin paloare, racirea extremitatilor, respiratie accelerata, tahicardie. Datorita oxigenarii insuficiente a sistemului nervos mai pot aparea o serie de simptome cum ar fi: ameteli, 12512b113m cefalee (dureri de cap), astenie.

Cauzele anemiilor

  •  Anemia este semnul evocator al unei stari patologice. Anemiile posthemoragice se caracterizeaza prin scaderea masiva a numarului de hematii precum si a cantitatii de hemoglobina. O forma grava a anemiei acute posthemoragice este insotita de soc sau colaps cardiovascular. Forma cronica apare dupa pierderi mici, dar repetate de sânge, prelungite deseori timp de luni si ani, ducând la epuizarea maduvei osoase si a rezervelor de fier ale organismului. Aceasta situatie apare in caz de ulcer duodenal sângerând, hemoroizi, colita ulceroasa, cancer gastric sau intestinal, pierderi de sânge prin urina si sângerari uterine abundente.
  • Anemia feripriva se caracterizeaza prin incarcarea redusa cu hemoglobina a hematiilor si apare la persoanele care primesc prin alimentatie cantitati insuficiente de fier, la cele cu absorbtie defectuoasa de fier prin intestin, la cele la care consumul de fier este crescut (gravide, fete la pubertate etc) precum si in utilizarea defectuoasa a fierului (tumorile maligne si infectii).
  • Talasemiile sunt boli genetice (transmise ereditar) caracterizate prin afectarea sintezei globinei (proteina specifica hemoglobinei). Majoritatea sunt forme minore de boala caracterizate prin persistenta de-a lungul vietii a unei anemii usoare, asimptomatice sau cu simptomatologie discreta. Formele intermediare si majore ale talasemiei sunt rare dar foarte grave.
  • Anemia pernicioasa (megaloblastica, Biermer) se caracterizeaza prin lipsa de maturatie a globulelor rosii, distrugeri datorate fie calitatii defectuoase a hematiei, fie anticorpilor din plasma sanguina sau distrugerii intr-un ritm prea accelerat a hematiilor de catre splina. O anemie hemolitica foarte grava se produce in cursul transfuziilor cu sânge incompatibil.
  • Anemiile prin defect de generare a hematiilor se mai numesc hipoplastice sau aplastice si sunt consecinta incapacitatii maduvei osoase de a produce hematii. Aceste anemii apar in special in bolile maligne ale sângelui (leucemii acute si cronice) si sunt asociate cu o scadere a numarului de trombocite, din a caror cauza, alaturi de anemie, apar si hemoragii.

Rolul laboratorului in diagnosticarea anemiei

In cazul existentei unei suspiciuni de anemie confimarea acesteia este foarte usor de facut de catre laborator. Efectuarea unei hemograme complete reprezinta investigatia primara obligatorie la care se adauga in anumite cazuri examinarea frotiului de sânge.

O hemograma completa (care in laboratorele moderne se face in 1-5 minute) cuprinde:

1. numarul de hematii care in anemie poate fi scazut, normal sau crescut, in functie de vechimea anemiei si de capacitatea maduvei osoase de a compensa anemia;
2. hematocritul, care in anemii este scazut;
3. hemoglobina, care de asemenea este scazuta;
4. volumul eritrocitar mediu (VEM) ne da informatii asupra marimii hematiei - este scazut in anemiile feriprive si talasemii, normal in anemii posthemoragice, crescut in anemia pernicioasa;
5. hemoglobina eritrocitara medie (HEM) este scazuta in anemiile feriprive si alte anemii care merg cu scaderea sintezei de hemoglobina (talasemii), normala in anemiile posthemoragice recente, crescuta in anemia pernicioasa;
6. concentratia hemoglobinei eritrocitare medii (CHEM) este scazuta in anemiile feriprive si alte anemii care merg cu scaderea sintezei de hemoglobina, si normala in restul anemiilor.

Restul parametrilor unei hemograme (numar de trombocite, volumul trombocitar mediu, trombocitocritul, numarul de leucocite si formula leucocitara) constituie informatii utile care ne pot avertiza asupra unei cauze a anemiei. Examinarea microscopica a frotiului de sânge reprezinta modalitatea de studiere a morfologiei celulelor sanguine, de apreciere a cantitatii de hemoglobina din hematii, a numarului de leucocite si trombocite din sânge, informatii suplimentare care vor ajuta la stabilirea tipului de anemie.

Principii de tratament

Tratamentul anemiilor depinde de cauza care le-a provocat. Pentru anemiile cu caracter acut, provocate de hemoragii importante, cel mai bun tratament este inlocuirea rapida a sângelui pierdut (dupa ce s-a oprit hemoragia) prin efectuarea de transfuzii. In anemiile provocate de lipsa diferitelor elemente necesare productiei de hematii si de hemoglobina (anemie prin lipsa de fier, prin lipsa de vitamine) se administreaza, dupa caz si in cantitatile necesare, fierul si vitaminele care lipsesc.

In anemiile produse de o hemoliza crescuta se administreaza hormoni corticoizi sau se indeparteaza operator splina.

In anemiile provocate de infectii se face tratament antiinfectios corespunzator (cu antibiotice sau alte preparate), iar in cele provocate de cancer se face tratamentul bolii de baza.Cel mai bun tratament este insa preventia. O atentie deosebita trebuie acordata regimului alimentar zilnic care trebuie sa contina cantitati adecvate de minerale si vitamine.

In cazul talasemiilor minore medicul trebuie sa-i explice pacientului natura bolii precum si riscul de a avea descendenti afectati in cazul unui cuplu in care unul sau ambii parteneri prezinta aceasta afectiune. In cazul in care ambii parteneri sufera de aceasta afectiune exista riscul ca descendentii sa prezinte forma grava a bolii. Tratamentul aplicat in aceasta situatie nu poate trata cauza ci doar simptomele si complicatiile induse de leziunile genetice.

 

Dr. Liliana Lup
Laboratorul Medicover Rombel Satu-Mare
Tel: 0261/731 015
Dr. Ileana Apostolescu
Laboratorul Medicover Rombel Bucuresti
Tel: 021/212 21 65


Document Info


Accesari: 2906
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )