Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




GRUPELE ALIMENTARE

Alimentatie nutritie


GRUPELE ALIMENTARE

Obiceiurile alimentare reprezinta o componenta importanta a comportamentului uman. Omul manānca atāt pentru a-si satisface necesitatile nutritionale, cāt si pentru a-si procura placere, a socializa cu semenii sai, a sarb 15515q1612p 59;tori ocazii deosebite īn viata, a-si exprima respectul pentru fortele supranaturale, etc. Comportamentul alimentar este influentat de foarte multi factori, īntre care foamea ocupa cel mai adesea un rol secundar. Oricum, este de retinut ca el poate fi modificat cu mare dificultate, atunci cānd este considerat neadecvat pentru starea de sanatate. Oamenii intra īn posesia modelelor alimentare īnca din copilarie, de aceea modificarile se fac cu greutate, chiar daca ele sunt premizele unui comportament sanogenetic. Daca īn trecut se considera ca si la oameni se putea aplica teoria self-selectiei alimentare (omul consuma exact alimentele care contineau nutrientii de care avea nevoie), azi, īn conditiile īn care exista o abundenta de alimente cu calitati organoleptice si cu ambalaje si forme de prezentare din ce īn ce mai atragatoare, teoria self-selectiei nu mai poate fi īn  nici un caz invocata.



Un alt aspect care explica importanta acordata īn ultimul timp unei alimentatii sanatoase este faptul ca a crescut durata de viata a oamenilor si, īn aceste conditii, bolile cronice, degenerative, īn etiologia carora o alimentatie necorespunzatoare are un rol important, au devenit extrem de frecvente. Conform unor studii efectuate recent de Institutul American de Studii asupra Cancerului, o treime din numarul total de cancere poate fi prevenita prin combinarea modificarii obiceiurilor alimentare cu o activitate fizica adecvata, asociate cu mentinerea unei greutati corporale optime

Necesitatile nutritionale ale oamenilor fiind diferite, ei trebuie sa cunoasca valorile nutritive ale alimentelor īn asa fel īncāt sa reuseasca sa le asocieze īntr-o dieta adecvata. Pentru a evalua modalitatile optime de asociere si pentru a usura orientarea consumatorilor īn multitudinea de produse, alimentele au fost īmpartite īn 8 mari categorii. Fiecare categorie include alimente care au valori nutritive similare, chiar daca niciodata nu sunt identice din punct de vedere a nutrientilor. Cele 8 grupe de alimente sunt:

  • laptele si produsele lactate;
  • carnea si produsele din carne;
  • ouale;
  • legumele si fructele;
  • derivatele cerealiere si leguminoasele uscate;
  • produsele zaharoase;
  • grasimile comerciale;
  • bauturile.

Īn afara de adecvarea continutului īn nutrienti, alimentele nu trebuie sa aiba efecte negative asupra consumatorilor, prin intermediul eventualelor microorganisme sau substante chimice pe care le pot contine (alimentele trebuie sa fie salubre).

Vom prezenta īn continuare cele 8 grupe de alimente, valoarea lor nutritiva, probleme legate de digestie si gastrotehnie, situatiile īn care ele pot fi insalubre si mijloacele cele mai simple de a evita sau neutraliza insalubrizarea lor.

Bibliografie:


American Institute for Cancer Research: Food, Nutrition and the Prevention of Cancer: A Global Perspective. Washington, DC; 1997


Document Info


Accesari: 4296
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )