Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Indepartarea alunitelor - estetica sau preventiva?

Cosmetica


Indepartarea alunitelor - estetica sau preventiva?

Alunitele sau nevii pigmentari sunt mici excrescente colorate, prezente in diferile zone pe piele. Fiecare persoana prezinta un numar mai mic sau mai mare de alunite, unele dintre ele find considerate o marca a frumusetii si farmecului personal, altele, din contra, considerate inestetice si o sursa de disconfort.Cum apar alunitele?

Majoritatea oamenilor se nasc cu un numar de alunite. Altele apar in timp, cel mai frecvent pana in jurul varstei de 40 de ani. Expunerea indelungata la soare pare sa joace un rol important in dezvoltarea alunitelor, mai ales a celor atipice sau displazice, cu potential cancerigen.

Este recunoscut si rolul ereditatii in aparitia si dezvoltarea alunitelor. In anumite familii exista mai multe persoane cu un tip special de alunite cunoscut ca displazic, care este asociat cu o frecventa mai mare a cancerului de piele.

In functie de zona de corp pe care se gasesc, alunitele pot trece neobservate sau pot produce un discomfort constant prin frecarea de haine sau de alte parti alte corpului, sau din cauza prezentei lor in zone unde pot fi usor lezate, de exemplu la ras, tuns etc.

Multe alunite sunt considerate inestetice, atat prin localizarea pe zone de corp expuse (fata, maini, picioare) cat si prin marime, forma sau culoare. Altele pot degenera ca urmare a unui traumatism sau a expunerii excesive la soare, in alunite atipice care prezinta riscul de a se transforma in melanoame.

Alunitele atipice sunt de obicei mari, cu margini neregulate, dintate, au forma neregulata, sunt asimetrice, au o culoare neuniforma si uneori pot sangera. Acestea trebuie examinate de catre un specialist pentru a se depista daca sunt cancerigene sau nu. Nu toate alunitele atipice se dovedesc a fi cancerigene, insa riscul de a dezvolta un cancer de piele pornind de la acestea este mai mare decat in cazul alunitelor obisnuite.

Acestea sunt principalele motive pentru care o persoana doreste sa-si inlature o alunita, fie ea atipica sau nu. Cea mai solida motivatie o au persoanele cu alunite atipice, excizia lor avand in acest caz un caracter preventiv. Insa pot cere inlaturarea unor alunite si persoanele care au un discomfort fizic produs acestea, sau cele care considera o alunita inestetica, pentru a-si imbunatati imaginea.

Exista doua metode chirurgicale cu ajutorul carora se pot inlatura alunitele:

. Excizia chirurgicala;

. Excizia prin cauterizare

Tipul de inlaturare a alunitei este stabilit de chirurg si depinde de felul in care aceasta arata. Excizia prin radere este folosita pentru a trata alunitele proeminente; dupa ce pielea este amortita cu ajutorul unui anestezic local, alunita de la suprafata acesteia este inlaturata. Daca alunita este plata sau este suspectat un melanom, este necesara o biopsie. Prin aceasta metoda, medicul inlatura alunita pana in profunzimea acesteia si apoi pielea este suturata.

Desi s-a incercat si terapia cu laser in scopul eliminarii alunitelor, aceasta nu este medota cea mai folosita in prezent, pentru ca majoritatea alunitelor sunt destul de bine ancorate in tegument iar raza laser nu penetreaza suficient de adanc. Pentru alunitele mici, superficiale, cu ajutorul laserului se poate evapora tesutul ce trebuie a fi indepartat si astfel nu mai sunt necesare taieturile si suturile. Firele de par ce cresc din alunite pot fi indepartate numai odata cu intreaga excizie a alunitei.

Interventia de excizie chirurgicala a alunitelor se face sub anestezie locala. Daca trebuie indepartate mai multe alunite in acelasi timp operator se poate face anestezie generala sau o sedare intravenoasa.

Riscurile indepartarii alunitelor:

Riscurile unei operatii de rezectie a unei alunite sunt mici si variaza de la infectii la alergie la anestezie sau leziuni ale nervilor. De multe ori, consecinta inlaturarii chirurgicale a unei alunite este o cicatrice la locul respectiv, fapt ce trebuie luat in considerare daca se practica rezectia alunitei din motive estetice.


Document Info


Accesari: 3937
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )