Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Pedagogia - stiinta de sine statatoare

profesor scoala
Cap. 2

Pedagogia - stiinta de sine statatoare


Pedagogia, stiinta formarii constiente a personalitatii umane in constituirea si dezvoltarea ei a inceput prin a fi universala.

religioasa colorata destul de laic, si o conceptie a dezvoltarii stadiale a omului, asa cum va face, ceva decenii mai tarziu Jean Jacques Rousseau.
Fenomenul educativ la Dimitrie Gusti, Stanciu Stoian si

I.C.PetrescuScoala pentru I.C. Petrescu este locul unde viata individuala a copilului se intalneste cu viata naturala si cea sociala. Ca si alti pedagogi, I.C. Petrescu sesizeaza o separare a scolii de viata.

oficiala despre educatie si invatamant.

Caragiale, Delavrangea, Vlahuta, Sadoveanu, etc. gasim fapte si observatii interesante din acest punct de vedere. Studierea monografica a operelor pedagogice ocupa un loc aparte.Actiunea educativa este exercitata prin scoala si prin alte institutii. Pedagogia populara cuprinde urmatoarele aspecte:


a). Sanatatea ( hrana, imbracaminte, locuinta, curatenie corporala ). Se fac observatii asupra modului cum se trateaza in familie libertatea de limbaj

b). Educatia gospodareasca ( obiceiuri, credinte ), in legatura cu fiecare etapa si mai ales cu trecerea de la o etapa la alta, metodele de invatamant, influente culte.


c). Educatia cetateneasca ( directa - influenta parintilor, a ziarelor ), a intrunirilor ( si indirecta - societate, folclor, etc. )


d). Educatia moral-religioasa - rolul acestei educatii revenea in egala masura ambilor parinti. Sunt evidentiale obiceiurile, credintele, sarbatorile religioase


e). Educatia estetica ( literara, muzicala, decorativa )


Institutiile pedagogiei populare erau familia ( atitudinea parintilor fata de copii, atitudinea copiilor fata de parinti, pe varste si sexe, pe starea sociala si avere ), claca ( descrierea fiecareia instalandu-se locul pentru copii si tinerii din claca ), hora ( rolul batranilor si al tinerilor mai in varsta la hora ), educatia fizica, estetica, de apropiere a sexelor.

Pedagogia culta a satului inseamna actiune educativa exercitata prin scoala. Conditiile unei astfel de actiuni educative tineau de asezare, local, material didactic.


Document Info


Accesari: 2662
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2021 )