Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
REGLEMENTARI PRIVIND ORGANIZAREA SI DESFASURAREA PRACTICII PEDAGOGICE

profesor scoala


REGLEMENTARI PRIVIND ORGANIZAREA SI DESFASURAREA PRACTICII PEDAGOGICE


ÑCuvinte cheie: baza normativa a practicii pedagogice, profesori-mentori, Certificat de absolvire, examen final.
Practica pedagogica este disciplina de invatamant prevazuta ca forma de activitate instructiv-educativa in: art. 68 din Legea Invatamantului nr. 84/1995; Art. 51 alin.(5) din Statutul personalului didactic, aprobat prin Legea nr.128 / 12.07.1997; Ordinul M.E.N. nr. 3312 din 23 februarie 1998 (Regulamentul de organizare si desfasurare a practicii pedagogice); Ordinul Ministerului Educatiei Nationale nr 3345/25.02.1999 cu privire la reforma formarii initiale, de pregatire a specialistilor pentru cariera didactica; Precizarile nr. 39076/22.10.2001 pentru aplicarea O.MEN nr. 3345/1999, cu privire la noul curriculum pentru formarea profesorilor.

Toate documentele legislative enumerate mai sus se constituie in baza normativa a practicii pedagogice.

Pentru studentii care opteaza pentru cariera didactica, practica pedagogica are caracter obligatoriu, ca dealtfel toate disciplinele ce intra in trunchiul comun din Planul de invatamant al D.P.P.D.

La realizarea obiectivelor si a continuturilor practicii pedagogice contribuie grupul de profesori-mentori din invatamantul preuniversitar. Mentorii sunt profesori de specialitate remarcati prin rezultate deosebite in activitatea de pregatire a elevilor, grad didactic I, experienta didactica si publicistica (activitati metodice, publicatii s.a.), deschidere si inclinatie in munca de indrumare a viitorilor profesori.

Institutiile de invatamant in care se desfasoara practica pedagogica, sunt nominalizate printr-un Protocol incheiat intre Departamentul pentru Pregatirea Personalului Didactic din Universitate si Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti, respectiv Inspectoratele Scolare Judetene. Lista cu profesorii-mentori este precizata in Protocolul incheiat intre fiecare facultate, prin coordonatorul sau, si inspectorul de specialitate.

Grupa de studenti repartizata fiecarui mentor cuprinde cel putin cinci studenti si cel mult doisprezece studenti.

Neefectuarea practicii pedagogice atrage dupa sine imposibilitatea acordarii Certificatului de absolvire a cursurilor D.P.P.D., certificat necesar atat la inscrierea la concursurile de titularizare in invatamant, cat si in activitatea didactica, in calitate de profesor-suplinitor.

In baza Precizarilor nr. 39076/2001 pentru aplicarea O. MEN nr. 3345/1999, cu privire la noul curriculum pentru formarea profesorilor, incepand din anul universitar 2003-2004, studentii care au optat pentru profesiunea didactica vor sustine un examen final de absolvire a modulului psihopedagogic. Aceasta evaluare este bazata pe un portofoliu de evaluare si este cotata cu 8 credite. Rezultatul evaluarii va fi exprimat prin nota.

Portofoliul de evaluare, la Colocviul final, va cuprinde urmatoarele:

dosarul de practica pedagogica (Fise de asistenta la lectii si la alte activitati propuse de profesorii-mentori);

un manual scolar, cate unul pentru fiecare specializare;

programa scolara ce a stat la baza elaborarii manualului (pentru ambele discipline, in cazul dublei specializari);

cate un proiect didactic, la o lectie mixta, pentru fiecare specializare;

referatele elaborate la disciplinele modulului psihopedagogic;

alte materiale elaborate in timpul pregatirii initiale;

elemente doveditoare pentru eventuale participari la diverse proiecte pentru programe de cercetare cu continut didactic (Cercul stiintific studentesc A invata sa fii ).

Examenul final de absolvire consta in elaborarea si sustinerea, in fata unei comisii, a unui proiect didactic in care sa fie valorificate cunostintele achizitionate la disciplinele de specialitate si experienta dobandita la Practica pedagogica.

Subiectul si tipul lectiei ce urmeaza a fi proiectata in timpul examenului sunt stabilite de catre comisie, iar elaborarea acestuia se face avand acces numai la manualul scolar.

Recomandari privind Portofoliul de evaluare pentru Practica pedagogica, respectiv pentru CV6 si CV7, sunt prezentate pe larg in Unitatea de invatare 5.
Document Info


Accesari: 2867
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )