Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Organizarea sociala si evolutia sistemelor politice. Societati descentralizate politic: ceata, tribul. Societati centralizate politic: statul

sociologie
Organizarea sociala si evolutia sistemelor politice. Societati descentralizate politic: ceata, tribul. Societati centralizate politic: statul;

controlului extern, īn cadrul fiecarei societati sunt create institutii al caror scop este asigurarea conformarii la normele sociale, fapt realizabil prin implementarea unor sanctiuni.


Un demers similar a fost prezent si la Marshall Sahlins, care comparase big men din Melanezia cu sefii polinezieni care nu-si dobāndisera prestigiul prin intermediul succesului īn cadrul unor conflicet militare.

Aristocratia din Pacific se foloseste de sentimentele religioase ale supusilor pentru a extinde autoritatea politica si pentru a sustine superioritatea unor sefi locali si a descendentilor acestora. Spre deosebire de cazul aborigenilor australieni care dobāndisera autoritatea politica īn virtutea relatiei lor cu o serie de stramosi totemici.

De regula societatile mici pot fi considerate non-istorice spre deosebire de aristocratiile istorice care pastreaza genealogii lungi care contin numele anumitor sefi.

Goldman identificase deosebirea standard dintre sistemele cu statut prescris si cele cu statut dobāndit. Sistemele cu statute prescrise sunt statice, pe cānd cele cu statute dobāndite promoveaza mobilitatea individuala. Sistemele polineziene se remarca prin agresivitate si printr-un grad ridicat de expansiune, nefiind nicidecum statice sau rigide. Astfel, cānd un sef īsi extinde comunitatea īsi consolideaza automat si statutul social. Īn sens formal, succesiunea la autoritate este ascriptiva genealogic, bazāndu-se pe dreptul primului nascut.

Goldman identificase trei nivele ale sistemelor de status polineziene pe care le denumeste: traditionale, deschise si stratificate. Sistemul traditional defineste statutul pe baza criteriilor genealogice; sistemul deschis acorda prerogative militare si politice ca si criterii ale statutului de sef, generānd rivalitatea de statut; sistemul stratificat se deosebeste prin faptul ca statutul si puterea sunt la fel de importante.
Document Info


Accesari: 4478
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )