Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
TINERII, CULTURA SI EDUCATIE

sociologie
TINERII, CULTURA SI EDUCATIE


.:Cultura


Cultura, ca definitie, reprezinta "faptul de a poseda cunostinte variate în diferite domenii" si de a avea un "nivel (ridicat) de dezvoltare intelectuala" (DEX). Cultura reprezinta o mostenire ce se transmite cu ajutorul codurilor de comunicatie specifice cum sunt gesturile ori cuvintele, scrisul si artele, mass media (presa, radioul, televiziunea), media inte 10310e42k ractiva (telefonul, internetul). În acelasi fel se transmit gesturile, ritualurile, cunostintele teoretice, normele abstracte, religia. Cultura poate fi insusia prin diverse forme ale memoriei subiective (reflexe, cuvinte, imagini) dar si prin intermediul memoriei obiective(obiecte, peisaje,carti, numere, reguli).     Putem spune despre tinerii din ziua de azi ca au contacte cu cultura, asa cum este perceputa ea, la nivel inalt?

Dna Mirela Nasaudean (profesor, Brittish Culture & Theatre Expert) crede ca, de cultura elitista (high-culture), tinerii sunt interesati mai putin, ei îndreptându-se mai degraba spre cultura populara (youth culture). Aceasta cultura (youth culture), reprezinta o forma de exprimare a individualitatii, printr-o strâmta legatura cu moda, stilul, muzica, dansul. Faptul ca tinerii se manifesta în functie de ceea ce ei aleg, reprezinta o carte de vizita. Acestia îsi aleg modele dintre celebritati, îsi stabilesc niste standarde, care denota ceea ce vor sa fie si care, totodata, le da sentimentul ca apartin unui ceva mai mare, ca au ocazia sa arate cine sunt.

Studiile sociologice consultate demonstreaza ca tot mai putini tineri români, în proportie de mai putin de 50% mai citesc carti, frecventeaza cinematografe, teatre, muzee, expozitii de arte plastice, spectacole de opera si balet, concerte de muzica clasica sau spectacole de opera.

Tinerii sunt prea putin interesati de cultura clasica, si nu sunt numai ei de condamnat pentru asta. În familie, tot mai putini parinti îsi îndreapta copiii catre cultura, deoarece aceasta nu înseamna "producere instanta de bani". Copiii sunt îndrumati din ce în ce mai mult catre viitoare cariere care sa aiba ca rezultat satisfactii materiale însemnate. Partea spirituala este lasata la o parte, din moment ce pretutindeni este promovata ideea ca prin bani, poti avea tot ce îti doresti. Aceasta tendinta poate fi considerata o influenta nefasta a culturii vest-europene si a celei nord-americane (consumerism). Într-un sens mai larg, poate fi considerat un efect negativ pe care-l are capitalismul asupra spiritualitatii poporului român dupa 1989. În acelasi timp, locul ocupat de educatie si de familie în viata unui tânar român pare sa scada încontinuu.


De asemenea, în mass-media româna, prea rar sunt pomenite evenimente culturale, si tânarul, astfel manipulat, nu da importanta acestor activitati si ajunge chiar sa nu le înteleaga. Într-o epoca în care este urmarita mult prea mult aparenta si prea putin esenta, continutul, aspectul jalnic sub care sunt prezentate orice fel de activitati culturale, îi îndeparteaza pe tineri de acestea. Tocmai faptul ca în zilele noastr sunt promovate altfel de idealuri, îi determina pe investitori sa nu îsi riste banii si în promovarea culturii, mai ales pentru tineri. Nu ar obtine profit din moment ce tinerii nu sunt interesati. Revistele de specialitate, culturale, sunt prea putin cunoscute datorita faptului ca nu au grafica buna, hârtie de calitate, aranjare în pagina, toate sunt la limita "mizerabilului" si nu reprezinta o atractie pentru tineri. Cultura clasica este pusa în umbra de majoritatea institutiilor din România.


.:Muzica

În perimetrul Bistritei, exista doar trei grupuri etnice importante (români, maghiari, rromi). Tinerii nu se diferenteaza însa dupa acest criteriu, ci mai degraba dupa genul de muzica ascultat. Muzica reprezinta o forma de exprimare si este în general doar o parte a unei sub-culturi. Din sondajul realizat de Progress Foundation, reies diferente evidente de comportament la tinerii ascultatori de diferite genuri muzicale. Din grafice putem constata influentele exercitate nu numai de gen, dar si de anturaj. Observam ca tinerii ascultatori de muzica pop sunt cel mai sus cotati in graficele referitoare la educatie, respect aratat celorlalti, cât si implicare în societate. În partea opusa, se afla ascultatorii de manele, pe ultimul loc în aceste trei domenii, însa în fruntea clasamentului privitor la faptele anti-sociale..:Manelele

Un flagel care a cuprins România în ultimul deceniu, este miscarea numita "manele". Aceasta este un tip de muzica de o calitate îndoielnica, cu linie melodica foarte simpla, ce nu necesita muzicieni adevarati pentru a fi reprodusa. Liniile melodice reproduc fidel, ajungând sa plagieze cântece balcanice sau orientale. Versurile de cele mai multe ori au tenta vulgara si sunt lipsite de esenta culturala. Pe lânga aceasta îi învata pe tineri sa urmareasca doar aspectele materiale ale vietii, îi îndeamna la petreceri desfrânate (Cu wisky si vin spumos,/ Bem pâna cadem pe jos !/ Daca-i chef, pai chef sa fie !/ Sa bem într-o veselie! ), îi învata ca reusita se atinge numai cu ajutorul banilor (Dau cu banii, cu banii, cu banii/ si-mi cumpar pe dusmanii/ Câte o mie câte o suta/ Dusmanii toti ma saluta ). De asemenea, înjoseste femeia (Sa vedem ce marfa ai,/ Ce fete ne dai.). Acest curent a profitat de faptul ca tinerii nu mai au prea mare contact cu cultura si de aceea nu au pretentii de la muzica pe care o asculta. Se pare ca acest curent a reusit chiar sa îi îndeparteze si mai mult pe tineri de orice manifestare culturala valoroasa, de orice încercare de a face o selectie care sa duca la culturalizare. De asemenea, dupa cum se va vedea mai sus, din studiul nostru reiese ca ascultatorii acestui tip de muzica savârsesc cele mai multe fapte antisociale, ca arata cel mai putin respect celor din jur, ca se implica cel mai putin în rezolvarea problemelor comunitatii si, în ultima instanta ca sunt cel mai putin educati..:Educatia

Termenul "educatie" defineste un ansamblu de masuri aplicate în mod sistematic în vederea formarii si dezvoltarii însusirilor intelectuale, morale sau fizice ale copiilor si ale tineretului sau ale oamenilor, ale societatii etc; buna crestere, comportare civilizata în societate.

Cultura se afla în strânsa legatura cu educatia. În urma unei educatii complete si bune, tinerii pot alege si întelege cultura. Într-un mediu familial care nu este nici el în contact cu cultura, copilul nu se simte atras de cultura. Familia este responsabila pentru cei "7 ani de acasa", în care se formeaza


bazele integritatii morale ale copilului. Mai departe, stim ca totusi profesorul este cel care trebuie sa ofere aplecare tânarului spre cultura.


.:Sistemul de invatamant

Sistemul de învatamânt din România este unul informativ si nu formativ. Abunda de profesori care sunt oarecum lipsiti de profesionalism si carora nu le face placere sa lucreze cu elevii. Cel putin, nu cum ar trebui, într-o atmosfera relaxata, care sa produca placere atât elevilor cât si profesorilor. Profesorii zilelor noastre nu mai stiu cum sa prezinte materia atragator, pentru ca aceasta sa devina un punct de interes pentru elev.


.:Curriculum

Programa pentru liceu este formata pâna pe clasa a X-a inclusiv, dintr-un trunchi comun de 17 discipline de învatamânt la care se adauga curriculum diferentiat, în functie de profilul ales de elev. Începând cu clasa a XI-a trunchiul comun se modifica, ramânând 8 discpiline plus curriculum diferentiat.

Cu toate ca începând cu clasa a XI-a numarul materiilor scade si se bazeaza în principal pe directia profilului, elevii, si uneori chiar si profesorii considera ca programa este prea încarcata. De aceea, unii elevi renunta sau pun în plan secund unele materii.


.:Dotari

În mediul urban, scolile si liceele sunt dotate de cele mai multe ori corespunzator, desi sunt cazuri în care elevii nu pot practica sport datorita lipsei facilitatilor. Totul depinde de un bun management din partea directorilor acestor unitati de învatamânt.

În mediul rural, situatia este mai grava, existând chiar sate fara scoli. În alte cazuri scolile sunt prost dotate, însa exista pe plan judetean proiecte care vizeaza renovari si dotari de scoli.


Document Info


Accesari: 15800
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )