Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
EVOLUTIA ERGOTERAPIEI IN ROMANIA

Psihiatrie


EVOLUTIA ERGOTERAPIEI IN ROMANIA

O marturie a folosirii muncii in tratamentul bolilor psihice la noi in tara, dar mai ales faptul ca ergoterapia era cunoscuta in tara noastra o constituie lucrarea prof. Obreja - "Notite asupra lucrarilor manuale in ospiciul Marcuta"(1904), in 646e47g care autorul analizeaza rezultatele bune obtinute prin aceasta metoda de tratament.Inca din sec XIX este folosita ergoterapia in spitalele de boli psihice si de tuberculoza -mentioneaza dr. I. Alexandru de la Spitalul Socola din Iasi

Din 1980 regulamentul de functionare a institutiilor de psihiatrie contineau prevederi explicite privind utilizarea bolnavilor in activitati denumite in prezent terapie ocupationala si ergoterapie.

Unitatile de psihiatrie organizate la sfarsitul sec XIX si incep. Sec. XX, aveau in afara spatiului de cazare, mari suprafete agricole pentru activitatile terapeutice prin munca. Ex: Sibiu, Tarnaveni, Sighet, Oradea, Lugoj, Timisoara, Craiova, Spitalul Gh. Marinescu, etc.

In ultimele 2 decenii asistam la un reveriment in terapia prin ocupatie si munca in sensul alinierii tarii noastre la experientele tarilor cu o veche traditie in aceast plan si avand o reglementare la stat si o finantare concentrata in vederea dezvoltarii ergoterapiei. In aceasta perioada ia nastere ergoterapia psihiatrica remunerata, cu extinderea ei si la alte unitati in afara Spitalului Clinic Socola (sectia ergoterapie unde a fost aplicata pentru prima data aceasta metoda)

Reglementarea aparuta in 1970 statueaza pentru prima data organizarea ergoterapiei in unitatile sanitar-medicale si de protectie sociala. Prin acest act juridic bolnavii internati si ambulatori care desfasoara o activitate in cadrul ergoterapiei beneficiaza de o cota din contra-valoarea muncii efectuate urmarea valorificarii produselor realizate, iar unitatile sanitare unde se obtin astfel de produse sunt beneficiare ale sumelor incasate.

INSTITUTII in care ergoterapia se desfasoara pe baza autofinantarii:

Spitalul de ergoterapie Sipote, Iasi.

Spitalul orasenesc Tarnaveni, jud. Mures.

Spitalul de Neuropsihiatrie Sapoca cu sectia "Ojeasca", jud. Buzau.

Spitalul Jebel -jud. Timis.

Spitalul Clinic Gh. Marinescu-Bucuresti.

TIPURI DE INSTITUTII unde se organizeaza ergoterapia.

-Organizarea terapiei prin ocupatie si munca include, in general, spitale de profil psihiatric. Locurile de desfasurare sunt organizate de ONG-uri.

-In unitati pentru asistenta sociala (unitati pentru deficienti, handicapati, varstnici).

-Unitati de profil geriatric (Spitalul si Caminul Spital Berceni -Bucuresti)

-Cercuri de terapie ocupationala

-Centrele de zi pentru handicap sever-polihandicapati.


Document Info


Accesari: 2760
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )