Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
FORME DE ACTIVITATI DE ERGOTERAPIE

Psihiatrie
FORME DE ACTIVITATI DE ERGOTERAPIE

Anumite tehnici artizanale ofera solutii in antrenarea la efort si in ocuparea timpului in scop de recuperare, putand fi considerate tehnici de baza.In continuare se incerca o grupare si o prezentare a principalelor ateliere in care se pot aplica diverse meserii si activitati, sectoare agrozootehnice, de autogospodarire, care ofera din abundenta prilejul de recuperare printr-o ocupatie sau munca u 131i81b tila, placuta.

Criteriul care sta la baza unei meserii sau activitati de T.O. sau de "E" este acela al gesticii profesionale, insotit de indicatia medicului.

Exista mai multe grupuri de meserii si activitati.

A.     -impletiturile

-olaritul si modelajul

-tamplaria, dulgheria si sculptura in lemn

-tesutul si tapiteria

B.      -prelucrarea metalelor-sudura, lacatuserie, strungaria, etc.

C.     -munci de birou, utilizarea calculatorului, mecanica fina, electronica, informatica.

-activitati mestesugaresti

D.-activiati speciale-fotografie, tipografie, imprimerie, croitorie, spalatorie, calcatorie.

E. -activitati special unor categorii de handicap sau anumitor varste- marochinarie, legatorie, cartonaj.

A. Acest grup de activitati are o larga aplicabilitate, fiind utilizate intr-o forma sau alta in majoritatea afectiunilor pentru recuperarea membrelor superioare si inferioare, si prezinta interes deosebit fiind numite munci la inaltime, mobilizand membrele inferioare in extensie. Sunt cuprinse in toate serviciile de "E si cer coordonarea si viteza, dar si atentia sporita.

Sunt folosite in recuperarea membrelor dupa hemipareze prin mobilizarea diverselor parti afectate, prin stimularea functiilor psihice, ceea ce duce la crearea de satisfactii si favorizeaza reluarea contactelor sociale.

La toate activitatile din acest grup predomina necesitatea unei puternice prehensiuni , ce favorizeaza recuperarea miscarii degetelor si mainii, a intregului membru superior, in ansamblu.

Impletiturile favorizeaza amplitudinea miscarilor. Trebuie evitate pozitiile si miscarile vicioase. Acest soi de activitate este indicata pentru T.O. si "E' in paraplegii, miscarile membrelor superioare antrenandu-le pe cele ale membrelor inferioare incet-incet.

Olaritul si modelajul sunt activitati care antreneaza miscarile de finete ale degetelor de la mana, stabilizeaza articulatiile mainii, iar miscarile piciorului poe pedala mesei de modelaj trebuie coordonate cu cele ale mainilor. Este o activitate folosita la recuperarea paraplegicilor, hemiplegicilor, afectiuni motorii, deficienti mintal. Nu este indicata reumaticilor din pricina apei folosite la modelare.

Modelajul in ceara este o activitate (de T.O.) si "E" usor de executat si ofera posibilitatea verificarii precise a presiunii exercitate pe suprafata de modelat.

Ceramica este greu de executat din pricina materialelor scumpe si a cuptorului indinspensabil.

Tamplaria, sculptura in lemn, dulgheria sunt actvitati care necesita precizie si forta, sunt prin excelenta barbatesti si pot contine si elemente mecanice -fierastraie mecanice sau manuale, rindele, dalti, ciocane. Sunt folosite mai ales in recuperarea membrelor superioare. Reprezinta mai multe avantaje -poate fi adaptata si handicapatilor, se poate face o dozare lesnicioasa a cerintelor gestuale, obiectele obtinute sunt de mare varietate. Sunt indicate pt. recuperarea hemiplegicilor, in afectiunile osteo-articulare, la varstnici in limita posibilitatilor.Impreuna cu celelalte activitati artistice, sculptura in lemn poate fi folosita in T.O. si "E" deficientilor psihici. La copii conteaza foarte mult folosirea obiectului produs, (motiv de mandrie) ceea ce prezinta importanta integratoare, dezvolta imaginea de sine.

Activitati feminine: tesutul si tapiteria, crosetatul, tricotatul, brodatul, sunt activitati posibil de executat de bolnavii paraplegici, asezati in carucioare. Constituie un bun prilej de antrenare la efort, iar misacrile usoare ale membrelor inferioare pot ajuta si la recuperarea acestora. Produsele acestor activiati pot fi folosite in interior, ceea ce ofera o satisfactie deosebita.

B. Meseriile prelucratoare de metale sunt folosite pentru recuperarea membrelor, pentru o mai buna coordonare a miscarilor. Pentru alegerea uneia sau mai multor activitati din acesta categorie trebuie avute in vedere aptitudinile subiectilor, facandu-se apel la capacitatea restanta fara a solicita segmentul deficitar fiziologic sau anatomic.

Aceste activitati au in vedere recuperarea membrelor superioare in special, dar si a celor inferioare prin actionarea unor pedale sau alte dispozitive din atelier.

C. Lucrarile de mecanica fina, electronica si mici reparatii electrocasnice (electrice, computere, computere adaptate) necesita cunostinte tehnice in acest domeniu.

T.O. si "E" urmaresc recuperarea mai ales a incheieturii mainii si a degetelor. Se dezvolta presa tridigitala, fiind solicitata in acelasi timp fara rezistenta sau cu o rezistenta minora articulatia cotului si a umarului.

Pozitia sezand, folosita in aceste activitati, le face indicate paraplegicilor sau deficientilor motori.

Este necesara o atentie crescuat, precizie si indemnare, dar si o buna acuitate vizuala ceea ce face ca sa nu poata fi practicata de cei varstnici si bolnavi psihic.

Un alt grup de activitati cuprinde: fotografia

Tipografia

Imprimeria

Croitorie, spalatorie si calcatorie

Este un grup mai special de activitati, avand in vedere superioritatea tehnicilor folosite, lucru care le face aplicabile unui grup mai redus de recuperare.

E. Activitati pentru nevazatori: marochinaria, legatoria si cartonajul- exemplu de activitate la pat pentru tetraplegici. Se poate executa cu ajutorul unor dispozitive adaptate starii fizice a persoanei de recuperat. Asigura pe de o parte antrenamentul bolnavilor si pe de alta parte posibilitatea de a se produce obiecte utile, care ofera bolnavilor satisfactia muncii lor.

Cartonajul este activitatea pentru varstinici, tetraplegici, cardiaci, reumatici. Fiind o activitate de grup, se utilizeaza un spectru larg de tehnici, de la simplu la complex.

Aceste activitati sunt indicate si nevazatorilor ele practicandu-se si in atelierele protejate.

Document Info


Accesari: 11541
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )