Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Alkindi Carte introductiva in arta demonstratiei logice

Psihologie
Alkindi Carte introductiva în arta demonstratiei logice

[Capitol] despre faptul ca înteleptii spun ca lumea este fie veche,

fie noua2
Daca prin vechi ei înteleg lungimea timpului, atunci este adevarat ceea ce spun. Daca însa ei înteleg c& 19219i87t #259; <lumea> nu a încetat sa fie stabila în identitatea sa <cu sine>, singura prin care ea este, atunci nu este adevarat. Caci lumea nu este stabila în identitate <cu sine> într-o singura dispozitie, într-o clipa. Atunci, în mult mai mica masura a za­bovit în felul în care ea tocmai este. Insa, prin ceea ce înteleptii numesc lume, ei nu înteleg decât lumea corporala, care cuprinde doua specii, adica aceea cereasca si aceea naturala. Exista însa doua specii ale cor­purilor care se gasesc sub cercul lunii. Unele dintre ele sunt elementele care genereaza, iar altele sunt singularele generate. Cele generate sunt într-adevar supuse generarii si coruptiei, pe când elementele care gene­reaza se afla întotdeauna în diversitate si alteritate. Acest lucru este evident pentru cercetatorii naturii. Corpurile celeste se afla întotdeauna în miscare si în schimbare dupa distante. Asadar, unde va fi stabilitatea <lumii> potrivit cu o singura dispunere?

Daca însa ei înteleg prin stabilitate forma si figura sferica care exista în fiecare moment, sa stie atunci ca figura sferica si miscarea circulara nu se afla într-un corp întrucât este corp, nici nu sunt consti­tuente ale esentei sale. Dar ele sunt doua forme perfective, <provenite> din proiectul celui care proiecteaza, dupa cum am aratat noi în scrisoarea Despre materie si forma*. Caci nici o forma care se gaseste în cel format din proiectul celui care proiecteaza nu este stabila în ceea ce priveste identitatea si nici nu <are> fiinta eterna. Prin urmare <lu-mea> nu este stabila în privinta identitatii si nu este eterna decât prin forma care o constituie.Sa stii însa ca ceea ce pastreaza în fiinta lumea în aceasta forma este viteza miscarii ceresti circulare. însa motorul cerului este diferit de cer. Asadar, miscarea cerului nu va afla repaos decât în clipa4, precum este

CARTE INTRODUCTIVA

scris: ca ziua judecatii va fi în clipa, sau daca se poate spune mai putin. Sa stii însa ca daca cerul si-ar înceta miscarea de revolutie, planetele ar înceta din cursul lor, stelele ar înceta sa rasara si sa apuna, iar forma si existenta lumii ar fi distrusa si s-ar face ziua marii judecati. Acest lucru trebuie sa se întâmple, fara nici o îndoiala. Caci, daca a fost sortit ca timpul sa fie finit, tot ceea ce este posibil este necesar sa se împlineasca5. Dar este posibil ca cerul sa-si înceteze miscarea de revolutie, caci lucrul care îl misca poate sa faca în asa fel încât sa înceteze, ceea ce pentru el este mai usor. Caci lui îi apartine puterea de a-1 determina la ceea ce el dorise.


Document Info


Accesari:
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2020 )