Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Atentia si coerenta comportamentului

Psihologie


Atentia si coerenta comportamentuluiProcesarea selectiva a informatiei este justificata si de necesitatea asigurarii coerentei. Pentru ca un comportament sau actiune ghidata de un scop sa fie eficace, organismul trebuie sa ignore fluxurile informatiei 252h712c colaterale. In acest caz selectivitatea este inteleasa in doua sensuri :

a) ca selectie a stimulilor sau informatiei ce urmeaza a fi procesata ;

b) ca procesare selectiva a informatiei deja selectionate.

Realizarea unui comportament coerent, implicit a unui contrast coerent reclama ambele tipuri de selectivitate.

CONCLUZIE: procesarea segregationista a informatiei se va datora necesitatii de a realiza o actiune eficienta cheltuind minim de resurse pentru maximum de rezultate, deoarece selectivitatea este detrminata in mare parte de necesitatea unor actiuni adapatative. Procesara segreagationista nu este neaparat un semn al incapacitatii noastre de a face fata unui mediu hipercomplex, ci o strategie adaptativa dobandita de organism, pentru a-si putea asigura coerenta si controlul comportamental.

Consecinte comportamentale ale procearilor semantice inconstiente

Procesarea inconstienta a caracteristicilor fizice ale stimulului efectuata de modulii cognitivi implicati in procesare primara si secundara a informatiei este dovedita la intrebarile:

1. Exista o prelucrare semantica inconstienta sau subinconstienta a stimulilor subliminali?

2. Procesarile subconstiente au consecinte comportamentale vizibile la aceasta?

Nu putem raspunde decat facand distinctia intre:

a) pragul senzorial obiectiv = valuarea minima pe care trebuie sa o aiba un stimul pentru a putea fi receptionat;

b) pragul senzorial subiectiv = limita de la care subiectul poate constientiza prezenta stimulului, dar nu poate oferi verbal nici o alta informatie.

Studiile au dovedit ca la pragul obiectiv nu sunt dovezi nici pro, nici contra, dar la pragul subiectiv exista date concludente despreexistenta perceptiilor inconstiente. Putem concluziana ca mesajele subliminale sunt procesate inclusiv semantic, dar este o procesare incompleta vizand categoria si nu stimulul propriu-zis. Nu putem fi manipulati prin expunerea sistematica la mesaje subliminale, deoarece ele tin de famillia semantica si nu semnificatia individuala a lor, cel mult favoriza o clasa de componente, dar nu pot induce un comportament specific.

CONCLUZIE: selectia stimulillor ce urmeaza a fi procesati si caracterul selectiv al prelucrarilor rezida in volumul limitat al resurselor de calcul de care dispune sistemul cognitiv.

Datele din neurofiziologie arata ca:

1. atentia nu este un mecanism unitar, ci se distibuie pe mai multi noduli cognitivi.

2. cu exceptia detectorilor atentionali selectivitatea atentiei se manifesta dupa constituirea reprezentarii tridimensionale.

3. atentia este rezultatul activarii unor cunostinte si mecanisme cognitive, este determinata de caracteristicile stimului (cea involuntara), de motivatie si cunostinte (cea voluntara) sau de necesitatea coerentei comportamentului.

Atentia nu este o facultate autonoma pe care sa o putem manipula, ci este un alt nume pentru cele mai activate unitati cognitive, iar concentrarea, comutara nu sunt decat activari succesive a unor unitati cognitive sau sporirea activitatii acestora.


Document Info


Accesari:
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )