Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
ACTELE SI COSTURILE CONSTRUIRII UNEI CASE

Arhitectura constructii


ACTELE SI COSTURILE CONSTRUIRII UNEI CASE

Autor: (A.D.)Constructia unei case costa cel putin 300 de euro pentru un metru patrat. Daca vrei sa te apuci de treaba, trebuie sa stii si de ce acte ai nevoie.In urma numeroaselor solicitari primite pe adre 15215s181p sa redactiei, publicam in detaliu lista actelor necesare. Astfel, potrivit legislatiei in vigoare, ai nevoie in primul rand de certificatul de urbanism (CU) si de autorizatia de constructie, eliberate de consiliul local.


CERTIFICATUL DE URBANISM


Acesta are o valabilitate de pana la doi ani si se elibereaza, contra cost, in maximum 30 de zile, pe baza urmatoarelor acte:
cerere tip;
dovada titlului de proprietate;
Daca terenul este in extravilan, ai nevoie de avizul primariei pe teritoriul careia se amplaseaza noua investitie, certificatul de calitate al solului, emis de Oficiul de Studii Pedologice si Agrozootehnice si de acordul Oficiului de Cadastru si Organizarea Teritoriului. In CU sunt prezentate si avizele de mediu si utilitati (apa, gaze, electricitate) de care ai nevoie. Taxa CU se calculeaza in functie de marimea constructiei.


AUTORIZATIA DE CONSTRUCTIE


Aceasta este singura care iti da dreptul sa construiesti si o primesti dupa ce depui urmatoarea documentatie:
cerere tip;
dovada titlului de proprietate;
certificatul de urbanism;
dovada platii taxei de autorizare;
proiectul pentru autorizatia de construire sau proiectul tehnic. Este cea mai importanta piesa de la dosar si se realizeaza doar de un arhitect avizat. Proiectul include si avizele de mediu si utilitati specificate in CU;
avize de la inspectorii de rezistenta si instalatii;
evaluarea costului constructiei;
planse desenate;
procentul de ocupare la sol a terenului (POT - cat ocupa constructia din toata suprafata terenului);
planuri pentru toate segmentele casei (fundatie, nivel, fatade, acoperis).


SFATURI UTILE


Legea nu permite ridicarea unei constructii pe terenuri mai mici de 150 mp. Daca latimea la strada este mai mica de 10-12 m, ai nevoie de un Plan Urbanistic de Detaliu. Fara acest document nu poti obtine CU. De asemenea, e bine sa stii ca, in Bucuresti, POT este de 45-60% din teren.


PRETUL CONSTRUCTIEI


Daca ai reusit sa aduni si sa depui toate documentele necesare pentru inceperea constructiei, poti incepe lucrarile, dar e bine sa stii ca ca pretul minim incepe la circa 400 euro pe metru patrat (mp) construit. Potrivit revistei Capital, manopera costa circa 20% din pretul total al proiectului, iar cea mai ieftina casa este cea din lemn, cu un cost de circa 320 euro/mp. Practic, din momentul in care fundatia este gata, casa poate fi ridicata in maximum doua saptamani (fara finisaje). Exista si kit-uri (piese prefabricate) care se pot asambla intr-o saptamana si al caror pret incepe la 45.000-46.000 euro (fara TVA, fara finisaje) pentru o casa de 230 mp.
O alternativa ar fi construirea unei case din zidarie de caramida, cu 400-600 euro/mp. In acest caz esti dependent de vreme, iar daca incepi constructia in primavara, trebuie s-o ridici cel putin "la rosu" (fara finisaje) pana in toamna. O alta varianta ar fi casa din beton dublu armata cu polistiren, care costa 350-500 euro/mp.


Document Info


Accesari: 26972
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )