Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Ce este Arhitectura Inginerilor

Arhitectura constructii


Ce este  Arhitectura Inginerilor  ? Cand si de ce a

aparut ? Importanta acestei arhitecturi.Adevaratele creatii ale secolului 19 au fost marile structuri din fier si sticla, care i-au impresionat pe multi arhitecti. Ele au deschis calea unor noi abordari ideolog 343y2421d ice in arhitectura, de care era acuta nevoie in urma evolutiei sociale si revolutiei industriale. Deja cu un secol in urma se largise nevoia de spatii arhitecturale, ea cuprinzand acum nu doar palate, biserici si locuinte, ci si o serie de alte programe si institutii publice, cum ar fi : burse, birouri, galerii comerciale, spitale, penitenciare, scoli, gari mari, universitati, biblioteci municipale, pavilioane expozitionale si muzee.

Pe de alta parte, inca din 1772 se proiecta in Anglia podul metalic Coalbrookdale, ca un simbol avant la lettre al noii ere industriale. Exista deci o noua tehnologie si un pretios material care crea posibilitati neexplorate de arhitectura traditionala. Impreuna cu alte poduri, gari, hale industriale, pavilioane expozitionale, sere si structura turnului Eiffel, aceste constructii au atras atentia arhitectilor progresisti si cultivati. Ei au vazut in aceste structuri o solutie tehnica si estetica pentru noile programe de ahitectura ale capitalismului si o alternativa la arhitecturile istoriste.

Principiile majore desprinse ulterior din acest tip nou de arhitectura au fost :

1) concentrarea atentiei pe utilitatea sociala si eficienta in constructie ;

2) principiul estetic al sinceritatii, adica al exprimarii oneste a structurii si materialelor.

In academii, aceste structuri metalice nu erau considerate arhitectura, ci simple exercitii ingineresti. Totusi, arhitectura acestor umbrele de sticla cu sasiu de fonta a constituit simbolul epocii industriale si in acest fel a fost o arhitectura incarcata de semnificatie estetica. Secolul 19 a introdus spatiul deschis, pentru o arhitectura continua si fara limitele spatiale care sa o separe de mediul ei.

Pentru Expozitia Mondiala din 1889, a fost construit Turnul Eiffel, proiectat de inginerul cu acelasi nume, care la acel timp era cea mai inalta constructie din Europa ( 300m).

Christal Palace, construit in 1851 la Londra pentru prima expozitie mondiala, a fost proiectat de un gradinar - Joseph Praxton - care a facut proiectul in numai 9 zile.


Document Info


Accesari: 2556
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )