Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Despre gips-carton si formele de aplicare

Arhitectura constructii
q       Īn zonele cu umiditate se foloseste gips cartonul verde.
q       Profilele se monteaza pe liniile trasate anterior.

q       Trasarea se foloseste teul.

q       Taierea placilor de gips-carton

se taie in doi timpi, mai īntāi se taie cartonul cu cutterul ghidat de o rigla, dupa care se pune placa pe 10310v218k o suprafata usor īnaltata si se rupe placa cu o miscare rapida, se ridica īn picioare si se taie placa si pe partea cealalta.

Decuparea: se realizeaza cu un fierastrau mic de māna.

q       Taierea profilelor metalice

se taie cu clestele pentru tabla marginile, se īndoaie si se taie si partea de jos. Se taie si colturile pentru a evita

zgārierea.

q       Montarea profilelor

se fixeaza īn perete cu suruburi filetante cu dibluri de 6 X 40 sau 6 X 45.

q       slefuirea cantului se slefuieste cu o rindea (vezi foto dreapta).

q       Finisarea:

partea metalica dintre doua placi nu se acopera cu gips-carton ci se aplica glet, apoi banda de colt din hartie, nu fibra de sticla, iar pe marginile exterioare se aplica profile de colt din Al punandu-se glet din loc in loc pe margini, se pune profilul si se finiseaza urmand ca sa se finiseze complet cu glet de finisare.

Zona necesara pentru acces se īnchide cu o usa de vizitare lipita cu adeziv de montaj.

La colturi se pun coltare de aluminiu iar la cele flexibile se pun coltare flexibile de Al. Au multe taieturi pe muchii.

Despre gips-carton si formele de aplicare

Cu greu mai poate fi conceput un santier de amenajare/renovare fara ajutorul placilor de gips-carton. S-au impus prin calitatile lor si prin modul facil si rapid de montare. Formate dintr-un miez de ipsos marginit de doua fete laterale din carton special, placile de gips-carton sunt lipsite de miros si nu contin substante daunatoare sana­tatii. Datorita continutului mare de macropori din miezul de ipsos, panourile convin mai ales pentru reglarea umiditatii atmosferice a interioarelor (umiditatea se poate acumula temporar si e eliberata atunci cānd aerul interioarelor se usuca). Lista calitatilor lor este lun­ga: nu ard (ipsosul contine cea 20% apa īncorporata īn cristale), sunt ecologice, se dimensioneaza usor, se monteaza repede, suporta obiecte agatate īn console, confera o buna izolare termica si fonica.

Tencuieli uscate

Tencuirea uscata presupune monta­rea placilor de gips-carton pe pereti la interior. Se poate face direct (prin lipire pe suportul din beton nefmisat sau pe zidaria cu baza de caramida, BCA etc.) sau pe structuri metalice (daca zidurile nu au capacitate portanta proprie). Atentie, suportul trebuie sa fie stabil, plan, protejat de umiditatea produsa prin capilaritate sau de fenomene meteo! Mai īntāi, se īndeparteaza resturile de beton/mortar, ceara si uleiurile folosite la decofrare (de regula, se aplica si un grund). La aplicarea direct pe suport, se lipesc placi de gips-carton de 12,5 cm grosime cu ajutorul unui adeziv pe baza de ipsos. Pe dosul placii de montat, se aplica adezivul (īn "ploturi" pe margini) si o lipim apoi pe perete. Vom fixa placile una fata de cealalta pāna la o īmbinare perfecta cu ajutorul unui ciocan de cauciuc (se bat panourile usor cu ciocanul si cu un dreptar pentru a le aseza perfect vertical si īn acelasi plan). La pardo­seala vom rezerva un spatiu de 5 mm (distantier), necesar pentru ventilare īn timpul prizei adezivului. Daca suportul are neregularitati, se pot pune straifuri din placi de rigips sau sipci din lemn (20-30 mm) prinse īn dibluri. La peretii spre exterior se īnglobeaza obligatoriu si un strat de bariera contra vaporilor.

Pereti de compartimentare

Delimitarea unor spatii interioare (īmpartirea u-nei camere īn doua, ame­najarea unei nise etc.) devine foarte simpla cu a-jutorul placilor de gips-carton. Se obtin pereti usori care au spatii libere īn interiorul lor, ideale pentru amplasarea discreta a diferitelor tipuri de instalatii. Sistemul cel mai folosit este cel cu montanti si structuri de sustinere din metal (se pot folosi īnsa si structuri de sustinere din lemn - montanti de 6 x 6 cm). Greutatea finala a peretelui este de numai 25-50 kg/mp; la nevoie, demontarea peretelui se face extrem de simplu, piesele putānd fi reutilizate pentru o noua comparti­mentare. Dupa uscarea straturilor de finisare, suprafetele se pot vopsi, tapeta sau lambrisa. Montarea presupune parcurgerea unor etape principale: trasarea amplasamen­tului (mai īntāi pe pardoseala, apoi pe pereti si pe planseu), montarea profilelor de racordare (de regula, profile UW pe orizontala; CW pe pereti - profilele CW trebuie intro­duse cel putin 2 cm īn profilele UW de racordare cu planseul, iar inter­valul de amplasare a profilelor este de 60 cm), panotarea primei fete a peretelui (placi prinse īn suruburi dispuse la 20-25 cm), izolarea spa­tiului liber, panotarea celei de-a do­ua fete (se decaleaza cu o jumatate de latime de panou pentru ca ros­turile celor doua fete ale peretelui sa fie decalate), rostuirea si finisarea. Exista, de asemenea, panouri pen­tru suprafete curbe, foarte flexibile, care pot fi formate īn regim uscat.

Plafoane

Cel mai adesea, se executa plafoane suspendate (cu structura de sustine­re din lemn sau metal), dar se pot monta placile de gips-carton si pe o structura de sustinere fixata la rosu direct pe planseu (sistem folosit mai ales la renovarea planseelor cu gre­seli de executie), īn primul caz, se obtine o reducere a īnaltimii īnca­perilor si un loc discret pentru instalatii, īn ultima vreme, exista numeroase variante de casete cu a-jutorul carora se pot realiza diferite efecte optice, īn cazul utilizarii structurii metalice pentru suspen­dare, se folosesc de regula profile (interax de 100 cm la cele longitu­dinale, si de 50 cm la cele transver­sale), bride de sustinere īn tavan (la intervale de 90 cm). Se poate com­pune si o structura de sustinere din lemn: rigle portante 40/60 cm si rigle 48/24 cm (dispuse la intervale de 70-85 cm, īn functie de masa plafonului suspendat). Structura din lemn se prinde īn grinzi sau de plafon cu tije de suspendare.Manipulare, decupare

Panourile se depoziteaza pe orizon­tala, pe suport plan si se protejeaza de umiditate. Panourile mari se transporta doar īn plan vertical. Taieturile simple se fac cu ajutorul cutterului (se taie mai īntāi cartonul fetei vizibile, apoi se "rupe" miezul de ipsos). Taieturile de mare preci­zie se executa cu fierastraul coada de vulpe. Golurile pentru instalatii se realizeaza cu freza pentru doze, cu dornul si cu fierastraul.

Rostuire, finisare

Sunt importante pentru calitatea estetica a suprafetei finale. Ros­turile se umplu cu pasta (dupa a-plicarea eventuala a benzilor de protectie din fibra de sticla sau a hārtiei de protectie - benzile se īn­groapa foarte bine īn masa de chit) si se finiseaza īn mai multe reprize, īnainte de decorare (vopsire, tapetare etc.), se slefuiesc suprafetele, se īndeparteaza stropii de mortar (se slefuieste atent mai ales īn zonele prelucrate cu spaclul). Se poate face si o grunduire (se com­penseaza astfel diferentele dintre capacitatea de absorbtie a suprafe­telor de carton cu cele prelucrate cu spaclul). īnaintea placarilor ceramice, se recomanda aplicarea unui grund de profunzime.


Bride reglabile 9-12, 6-9.3-6: acce­sorii aferente reali­zarii structurii de sustinere a placilor de gips-carton la placarile de pereti.

Ghidaje G50, G75, G100: pentru pereti si placari (grosime 0,6 mm-īn confor­mitate cu standardul DIN 18182).

3. Profile S6027, 84927,54915: profile metalice pentru pla­foane si placari (grosime 0,6 mm -īn conform standar­dului DIN 18182).

4. Montanti M49, M74, M99: pentru pereti si placari (grosime 0,6 mm -īn conformitate cu standardul DIN 18182).

5. Dibluri cu surub: cu inel, fluture (pentru plafoane suspendate), DN6 sau Driva (pentru suspendarea de greutati pe suprafate de gips-carton).

6. suruburi autofiletante (pentru fixarea placilor) si autoperforante (pentru fixarea structurilor meta­lice).

7. Profile de colt si banda armata cu aluminiu: coltar din metal perforat pentru protectia colturilor, respectiv banda din carton cu īntariri din aluminiu sau otel.

8. Pregycolle P120: ipsos adeziv pentru placari cu gips-carton.

9. Pregylys P15: ipsos adeziv pentru īmbinari cu timp de priza scurt (60 de minute).

10. Pregylys P35: ipsos adeziv pentru īmbinari cu timp de priza lung (160 de minute).

11. Benzi de īmbinari: confectionate din hārtie, fibra de sticla sau autoadezive, sub forma de role cu lungimea īntre 23 si 150 m, au rolul de a rigidiza īmbinarea dintre placi.

12. Pregydro: placa rezistenta la umiditate, muchie subtiata, grosime 13 mm (latime 1.200 mm, lungime īntre 2.000 si 3.600 mm).

13. Pregyflam: placa rezistenta la foc, muchie subtiata, grosimi de 13 si 15 mm (latime 1.200 mm, lungime īntre 2.000 si 3.600 mm).

Produse LAFARGE


Document Info


Accesari: 12912
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )