Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Solicitari transmise infrastructurilor

Arhitectura constructii
Solicitari transmise infrastructurilor

5.1. Prevederi generale

5.1.1. Solicitarile transmise infrastructurilor se determina considerând eforturile transmise de suprastructura, încarcarile aplicate direct infrastructurii (încarcari din greutatea proprie,   din încarcari de exploatare, forte seismice etc.), presiuni sau împingeri ale p 16216k109q 59;mântului, presiunea apei etc.
Orice actiune semnificativa pentru proiectarea elementelor infrastructurii sau pentru verificarea terenului de fundare se va considera în categoria de solicitari transmise infrastructurii.

5.1.2. Solicitarile transmise infrastructurilor se determina în gruparile fundamentale de încarcari si în  gruparile speciale de încarcari.

Stabilirea solicitarile transmise infrastructurilor în gruparile speciale de încarcari este, de regula, conditionata de dimensionarea completa a suprastructurii.

5.1.3. Solicitarile transmise infrastructurilor se determina cu valori corespunzatoare proiectarii elementelor de beton ale infrastructuturii si cu valori corespunzatoare verificarii terenului de fundare.

5.1.4. Structurile considerate în calcul în stadiul de comportare liniara (elastic) se recomanda sa fie schematizate ca ansamblul constituit din suprastructura, infrastructura si teren de fundare.

5.1.5. În gruparea speciala de încarcari la actiuni seismice, când, de regula, se accepta plastificarea suprastructurii si dezvoltarea unui mecanism de disipare a energiei induse de cutremur, solicitarile transmise infrastructurilor se determina corespunzator fortelor generalizate (N, M, Q etc.) dezvoltate în sectiunea de la baza suprastructurii (fig 5.1).

Fig. 5.1 Solicitarile transmise infrastructurii de suprastructura.

5.2. Solicitari transmise infrastructurilor în gruparile fundamentale de încarcari

5.2.1. La verificarea rezistentei infrastructurii si a terenului de fundare vor considera valorile de calcul ale eforturilor transmise de suprastructura.

5.2.2. Valorile solicitarilor transmise infrastructurii se definesc în concordanta cu reglementarea tehnica de referinta STAS 10101/0-75 si coeficientii încarcarilor se definesc în concordanta cu reglementarea tehnica de referinta STAS 10101/0A-77.

5.3. Solicitari transmise infrastructurilor în gruparile speciale de încarcari

5.3.1. Prevederile de la pct. 5.3. sunt aplicabile gruparilor speciale de încarcari în care se considera actiunile seismice aplicate constructiei.

Calculul va considera orice directie de actiune seismica semnificativa pentru proiectarea infrastructurii. De regula, se vor considera 8 directii în plan orizontal, corespunzatoare directiilor principale si directiilor oblice (la 45ș si 135ș) ale constructiei.

5.3.2. Solicitarile transmise infrastructurilor proiectate corespunzator unei comportari elastice de catre suprastructura plastificata sunt asociate mecanismului de disipare a energiei induse de actiunile seismice.

Valorile fortelor generalizate transmise infrastructurii sunt determinate prin majorarea fortelor capabile dezvoltate de mecanismul de plastificare a suprastructurii cu coeficientul kF:kF = 1.35

Fortele generalizate capabile se determina considerând rezistentele de calcul ale materialelor.

Daca fortele generalizate capabile se determina considerând rezistentele medii ale materialelor valoarea coeficientului kF este:

kF = 1.00

5.3.3. Daca mecanismul de plastificare care asigura disiparea energiei induse de cutremur implica dezvoltarea de deformatii inelastice si în elementele substructurii, pentru calcul se considera urmatoarele valori ale solicitarilor transmise de suprastructura:

- pentru calculul elementelor infrastructurii se considera valorile solicitarilor capabile din gruparile speciale de încarcari;

- pentru verificarea terenului de fundare se considera valorile solicitarilor capabile din gruparile speciale de încarcari majorate cu coeficientul kF dat de (5.1).

5.3.4. Solicitarile transmise infrastructurilor de catre suprastructurile  care raspund elastic la actiunile seismice se considera cu valorile date la pct. 5.3.3.

5.3.5. Efectul componentei verticale a actiunii seismice se va lua în considerare la proiectarea sistemelor de fundare în concordanta cu reglementarea tehnica de referinta P100-92; în cazul fundatiilor sensibile la forta taietoare/strapungere (radiere tip dala groasa etc.) valorile coefientului seismic de calcul pe directie verticala sunt 2ks.

5.3.6. În gruparile speciale de încarcari care cuprind si actiunea seismica se considera actiunea de lunga durata a încarcarilor aplicate direct elementelor infrastructurii precum si fortele seismice de calcul stabilite pe baza unui coeficient seismic cu valoarea minima:

cs = 1.5aks


Document Info


Accesari: 1692
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )