Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Refractia astronomica

Astronomie


Fenomenele optice din natură care se produc din cauza reflexiei, refracției și dispersiei luminii



Refracția astronomică

1. Refracția atmosferică 

Refracția atmosferică constă abaterea de la propagarea rectilinie a razelor de lumină la trecerea prin straturile atmosferei cu indici de refracție diferiți. Variația indicilor de refracție se datorează variației densității aerului, variație ce depinde de altitudine, de temperatură, de presiune și umiditate. Efectul refracției atmosferice constă în curbarea curbarea razelor de lumină.

Refracția atmosfericã ce se produce în apropiere de sol pentru raye ce provin de la o 828h73i biecte terestre se numește refracție terestră. Ea produce miraje și poate face obiectele depărtate să pară că sclipesc sau că se unduiesc.

Refracția atmosferică a razelor de lumină ce provin de la corpuri cerești se numește refracție astronomică. Refracția astronomică face ca obiectele astronomice să pară mai îndepărtate decât sunt în realitate. Afectează nu numai razele de lumină, ci toate radiațiile electromagnetice, dar în proporții diferite.

Totdeauna astronomii își vor programa observațiile în momentul în care poziția reală a obiectului de observat se află în punctul cel mai înalt de pe cer. Deasemenea, marinarii nu vor viza niciodată o stea care este la cel puțin 20 de grade deasupra orizontului. Dacă observațiile mai apropriate asupra orizontului sunt inevitabile, este posibil ca un telescop să fie echipat cu sisteme de control ce pot compensa schimbările cauzate de refracție.

Refrac ia astronomic poate determina urm toarele fenomene optice: modificarea distan ei zenitale; apari ia i dispari ia Soarelui la orizont cu decalare de timp; turtirea aparent a Soarelui i a Lunii n dreptul orizontului; lic rirea stelelor, adic varia ia clarit ii i intensității luminoase a stelelor n apropierea orizontului, ca urmare a devierii razelor luminoase la trecerea prin straturile în care se obțin turbulențe

2. Sclipirea stelelor

Vântul în rafale din atmosferã și turbulențele măresc și micșorează  imaginile stelelor, facându-le sã parã strălucitoare și fără putere pe o scară  temporală de câteva milisecunde. Componentele mai lente ale acestor fluctuații sunt vizibile ochiului ca niște sclipiri numite și "scintilații").

De asemenea, vântul în rafale cauzează mișcările aleatorii ale imaginii stelei și creează modificări în structura ei. Aceste efecte nu sunt vizibile cu ochiul liber, dar sunt cu ușurință văzute chiar și cu un telescop mic.

Cu ochiul liber, putem diferenția stelele de planete: este de ajuns să ne amintim că stelele sclipesc, pe când planetele nu. Motivul pentru aceasta este refracția astronomică. Schema de mai jos arată o stea, ilustrată printr-un cerc foarte mic și singura rază care provine de la aceasta către ochiul observatorului. Această rază va traversa atmosfera, compusă din straturi cu temperaturi diferite. Un strat mai deosebit este reprezentat cu o formă ondulată. Această formă se datorează agitației aerului și este asemănătoare cu cea a aerului supraîncălzit de deasupra unui drum, vara. Acestă coloană de aer nu are același indice de refracție ca și celelalte, dar raza o traversează perpendicular, deci nu este deviată. Prin urmare, observatorul vede bine steaua, cu luminozitatea sa normală:

Peste un moment, coloana de aer se deplasează. Aceeași rază o traversează acum oblic. Ea este refractată și se va pierde deasupra ochiului observatorului, care nu mai vede steaua. În momentul următor, el o va vedea din nou și va reține din toate acestea o impresie de luminozitate variabilă. El va spune că steaua sclipește (nu este steaua cea care strălucește, ci imaginea sa ! Este o proprietate a atmosferei care este pusă în evidență).

Acum vom examina ce se întâmplă pentru o planetă: aceasta are o dimensiune aparentă mai mare (nu putem vedea discul cu ochiul liber, dar este suficient de mare pentru ca mai multe raze să sosească simultan pe el). Se consideră cele 3 raze în schema de mai jos. Două dintre ele au întâlnit coloana de aer agitată, perpendicular, și o traversează fără perturbări. Cea de-a treia este deviată și nu ajunge până la ochi. De aici rezultă o impresie de luminozitate care este inferioară luminozității planetei. Peste un moment, prima rază va fi deviată la rândul său, în timp ce a treia va trece spre dreapta. În medie, proporția de raze deviate va fi cu foarte puțin aproape constantă și ochiul va percepe o luminozitate puțin micșorată, dar constantă. Planeta nu pare că sclipește ca o stea.

Este destul de evident că toate aceste fenomene perturbă calitatea imaginilor: unele raze sunt pierdute, altele sunt deviate. Astfel, toată imaginea tremură...

3. Poziția aparentă a stelelor

4. Deformarea imaginii soarelui si a lunii la orizont

4.1. Deformarea imaginii soarelui

Indicele de refracție al aerului depinde de temperatură, iar aceasta variază în funcție de altitudine. Deci, deoarece diversele straturi ale aerului sunt traversate sub indici diferiti, este normal ca razele luminoase să fie curbate de atmosferă. Iar o rază venită de la orizont, suferă efectul maxim. Din această cauză, la apus, soarele apare turtit, deformat de efectul de refracție.

În figură este reprezentată atmosfera care înconjoara Terra. O rază luminoasă care vine de această dată de sub orizont este curbată de refracția cauzată de atmosferă și va ajunge deci, la observator. Dar ceea ce contează pentru acesta, nu este partea dreaptă a razei din afara atmosferei, ci ceea ce vede. Iar acesta vede o rază care vine la el de sus. El are deci impresia că vede obiectul deasupra orizontului, atunci când de fapt acesta se găsește dedesubt. Dreapta punctată arată de unde pare că provine raza. Observatorul crede că obiectul se gasește în acea poziție aparentă.

Acest raționament se aplică tuturor obiectelor celeste, și în particular Soarelui. Când îl vedem dispărând la orizont, el a apus deja de ceva timp. Atmosfera dă o imagine mai mult sau mai puțin deformată a obiectelor, după înalțimea lor. În fapt, cu cât se coboară sub orizont, cu atât straturile de aer sunt mai dense și cu atât mai mult se curbează razele luminoase. Această refracție atmosferică dă naștere la numeroase curiozităti celeste.

Turbulențele din atmosferă, variațiile neregulate de temperatură și inversările de temperatură din diversele straturi ale atmosferei produc la apusul soarelui nu numai turtirea pe verticală, ci și miraje complexe.

4.2. Deformarea imaginii lunii la orizont

Un comportament asemănător cu al soarelui este cel al lunii (și nu numai) în apropiere de zenit, unde pare micșorată, iar la orizont pare extinsă și turtită. Zenitul reprezintă punctul de intersecție al verticalei locului cu sfera cerească situat deasupra capului observatorului.

Luna jos pe orizont este o imagine măreață: este o iluzie a lunii pline. Apusul sau răsăritul lunii prezintă distorsiuni ca și apusul sau răsăritul soarelui, dar acest fapt nu este foarte bine cunoscut. Există câteva motive întemeiate pentru aceasta, printre care și faptul că orizontul trebuie să fie limpede (clar, senin) pentru ca luna întunecată să poată fi observată până la 0 grade.

5. Refracția infinită

Refracția infinită este o altă trăsatură a refracției. La marginea inversiei termice, întotdeauna este o înălțime unde curbarea razei de lumină este egală cu cea a Pământului. O rază orizontală ca înălțime trebuie să înconjoare Pământul la înălțime constantă. Dar nu trebuie s fii exact la această înălțime pentru a vedea acest fenomen. Orice observator se poate uita doar deasupra și să vadă razele care pot înconjura orizontul critic și Pământul odată, de două ori, înainte de a scăpa iar în spațiu.

6. Bibliografie :

https://apollo.lsc.vsc.edu/classes/met130/notes/chapter19/index.html

https://www.atoptics.co.uk/

https://www.atoptics.co.uk/atoptics/sunflat.htm

https://www.allthesky.com/atmosphere/atmosphere.html

https://ww2010.atmos.uiuc.edu/(Gh)/guides/mtr/opt/home.rxml

https://calin-popovici.uv.ro/

https://www.creations-photos.com/firmamentpicks.html

https://www.enchantedlearning.com/subjects/astronomy/stars/twinkle.shtml

https://en.wikipedia.org/wiki/Optical_phenomen

https://fr.wikipedia.org/wiki/Ph%C3%A9nom%C3%A8ne_optique

mrs.fr/~gispert/enseignement/astronomie/2eme_partie/planetes/Terre.html

https://home.swipnet.se/matsm/

https://www.lhup.edu/~dsimanek/3d/moonillu.htm

https://www.meteoros.de/indexe.htm

https://optics.kulgun.net/

https://perso.orange.fr/marc.chapelet/pheno/index.htm

https://www.polarimage.fi/

https://www.rfleet.clara.net/gbh/gbhindex.html

https://www.weather-photography.com/gallery.php?cat=index

Covaci, N.; Văduva, D. - Uimitorul univers, povestea fără sfârșit a cunoașterii, Editura ARVES, 2004

Luca E. ș.a. - Fizica generală, Editura Didactică și Pedagogică, ed. II, București, 1981


Document Info


Accesari: 7765
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )