Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Atributele legale si efectele hotararii judecatoresti

Drept
Atributele legale si efectele hotarārii

judecatoresti

Atributele legale Acele calitati ce sunt asociate hotarārii prin chiar dispo-zitiile legii.
Efectele hotarārii judecatoresti Consecintele directe fata de parti, ce de-curg din acea hotarāre, dar si consecin-tele indirecte ale hotarārii īn privinta tertilor.

Atributele legale ale hotarārii sunt:

1) Dezinvestirea sau desesizarea instantei dupa pronuntarea hotarārii - Astfel, art. 258, C.pr.civ. prevede ca judecatorii nu mai pot reveni asupra solutiei pronuntate. Exceptiile de la aceasta regula sunt numai aparente: īndreptarea, lamurirea sau completarea hotarārii.

Alte exceptii sunt īnsa reale si sunt prevazute expres de lege:

a)    Contestatia īn anulare

b)    Revizuirea

c)     Recursul īn anulare

2) Autoritatea lucrului judecat - Daca sunt īntrunite conditiile prevazute de art. 1201, C.civ., adica daca exista o tripla identitate: de parti, de obiect si de cauza.

Aceasta īndeplineste doua functii:

a) Functia negativa - Partile nu pot relua, īn viitor, acelasi litigiu.

b) Functia pozitiva - Partile se pot prevala, īn viitor, de ceea ce cuprinde hota-rārea judecatoreasca.

3) Hotarārea are caracter de act autentic - Īn sensul celor aratate de legea civila cāt priveste forta probanta a actelor autentice.

4) Hotarārea judecatoreasca are forta executorie - Pe de o parte, ea īnsasi constituie titlu executoriu, iar pe de alta parte, dupa īnvestirea cu formula executorie, se poate trece la cea de-a doua faza a procesului civil: executarea silita.

5) Prin pronuntarea hotarārii judecatoresti se interverteste prescriptia - Odata rezolvata problema prescriptiei extinctive anterior pronuntarii hotarārii, dupa pronuntarea hotarārii apare o noua prescriptie: prescriptia executarii silite a hotarārii care, īn principiu, potrivit art. 405, C.pr.civ., daca legea nu prevede altfel, este de 3 ani, iar īn cazul actiunii reale imobiliare, termenul de prescriptie a punerii īn execu-tare silita este de 10 ani.

6) Ipoteca judiciara - Unele hotarāri judecatoresti (cele date īn materie imo-biliara) sunt notate īn Cartea Funciara, grevānd imobilul si atentionānd tertii asupra situatiei juridice a imobilului.

Efectele hotarārii judecatoresti se produc īntre parti (inter partes), ceea ce exprima relativitatea acestor efecte īntr-o forma asemanatoare cu relativitatea efecte-lor contractului sub aspect substantial. Efectele hotarārii īntre parti consta īn concre-tizarea dreptului sau interesului legitim īn raport cu dispozitiile legale ce au fost aplicate īn acel litigiu.

Īn privinta tertilor hotarārea judecatoreasca nu-si produce efectele direct, pentru ca ei nu au fost parti īn proces, dar tertii nici nu pot ignora un fapt juridic nou-aparut īn viata juridica prin emiterea unei hotarāri judecatoresti, astfel īncāt, indirect, hotarārea īsi rasfrānge efectele si fata de terti si acest fenomen poarta numele de opozabilitate.

Categorii de hotarāri judecatoresti īn raport cu urmatoarele criterii:

I. Īn raport cu instanta care a dat hotarārea si eventualele cai de atac:

a) Hotarārea īn prima instanta - Susceptibila de atac cu apel.

b) Hotarārea īn ultima instanta - Susceptibila de atac cu recurs.

c) Hotarārea īn prima si ultima instanta - Susceptibila de atac cu recurs.

II. Dupa cum hotarārea poate fi atacata cu apel sau cu recurs:a) Hotarāre nedefinitiva - Poate fi atacata, daca legea nu prevede altfel, cu apel.

b) Hotarāre definitiva - Poate fi atacata cu recurs.

c) Hotarāre irevocabila - Nu poate fi atacata nici macar cu recurs.

Art. 377, C.pr.civ. mentioneaza expres hotarārile definitive si irevocabile. Astfel, sunt hotarāri definitive:

- Hotarārile date īn prima instanta, fara drept de apel;

- Hotarārile date īn prima instanta, cu drept de apel, dar īn privinta carora nu s-a executat apelul sau el a fost respins, anulat ori perimat;

- Hotarārile date īn apel;

- Orice alte hotarāri considerate ca definitive prin chiar dispozitiile legii;

Sunt hotarāri irevocabile:

- Hotarārile date īn prima instanta, fara drept de apel si care nu au fost recurate;

- Hotarārile date īn prima instanta si fata de care nu s-a exercitat apelul, astfel īncāt nu se mai poate exercita nici recursul, pentru ca recursul nu poate fi exercitat, omitānd calea de atac a apelului;

- Hotarārile date īn apel si care nu au mai fost recurate;

- Hotarārile date īn recurs, īntrucāt nu exista recurs la recurs;

- Orice alte hotarāri calificate ca irevocabile prin chiar dispozitiile legii;

III. Dupa cum ele pot sau nu sa fie puse īn executare silita:

a) Hotarāri susceptibile de executare silita - Hotarārile īn condamnare

b) Hotarāri nesusceptibile de executare silita - Hotarārile date īn actiunile avānd ca obiect constatarea existentei sau neexistentei unui drept.

IV. Īn raport cu continutul hotarārii:

a) Hotarāre integrala - Se rezolva toate capetele de cerere si sub toate aspectele.

b) Hotarāre partiala - Cea data īn conditiile art. 270, c.pr.civ., adica pe baza recunoasterii pretentiilor si īn masura recunoasterii.

V. Dupa continutul condamnarii:

a) Hotarāre cu condamnare unica - De exemplu, predarea bunului.

b) Hotarāre cu condamnare alternativa

Clasificarea cailor de atac a hotarārii judecatoresti

I. Īn raport cu conditiile de exercitare a acestor cai sunt doua categorii:

a) Cai de atac ordinare - Apelul si recursul (īnsa recursul exercitat īn condi-tiile art. 3041, C.pr.civ., anume atunci cānd, īn lipsa apelului, recursul este prima cale de atac).

b) Cai de atac extraordinare - Pot fi exercitate numai pentru anumite mo-tive, expus si limitativ prevazute de lege:

- Recursul dupa apel;

- Recursul īn anulare;

- Contestatia īn anulare;

- Revizuirea;

II. Īn raport cu instanta competenta sa rezolve calea de atac:a) Cai de atac de reformare - Se rezolva de catre o instanta ierarhic superi-oara: apelul, recursul, recursul īn anulare.

b) Cai de atac de retractare - Se rezolva, de regula, de catre instanta care a pronuntat hotarārea atacata: contestatia īn anulare, revizuirea.

III. Dupa cum calea de atac provoaca sau nu o noua judecata īn fond:

a) Cai de atac devolutive - Antreneaza o noua judecata īn fond: apelul, recursul exercitat īn conditiile art. 3041, C.pr.civ.

b) Cai de atac nedevolutive - Care nu antreneaza, de regula, o noua judecata īn fond: recursul extraordinar, recursul īn anulare, contestatia īn anulare, revizurirea.

IV. Dupa cum caile de atac stau sau nu la dispozitia partilor:

a) Cai de atac comune - Pot fi exercitate de catre parti: toate caile de atac, cu exceptia recursului īn anulare.

b) Cai de atac speciale - Recursul īn anulare, care poate fi exercitat de catre procurorul general al Parchetului de pe lānga CSJ, din oficiu sau la cererea minis-trului Justitiei.

V. Dupa cum termenele pentru exercitarea cailor de atac si exercitarea īnsasi a caii de atac atrage sau nu suspendarea executarii hotarārii:

a) Cai de atac suspensive de executare - Apelul

b) Cai de atac nesuspensive de executare decāt la cerere si cu obligarea la plata unei cautiuni - Toate celelalte cai de atac.

Regulile privind exercitarea cailor de atac

1. Legalitatea cailor de atac - Pe de o parte, pot fi exercitate numai acele cai de atac care sunt prevazute de lege, iar pe de alta parte, pot fi exercitate numai īn conditiile stabilite prin lege, cāt priveste motivele si termenele.

2. Pentru exercitarea caii de atac partea trebuie sa justifice un interes, ea tinzānd la reformarea sau modificarea hotarārii atacate, sub un anumit aspect.

3. Actualitatea caii de atac, īn sensul ca hotarārea este susceptibila de atac cu acea cale pe care legea o prevedea la momentul pronuntarii hotarārii.

4. Calea de atac se poate exercita numai dupa pronuntarea hotarārii, nu anticipat.

5. Daca legea nu prevede expres altfel, calea de atac se exercita īn termenul prevazut de lege, care īncepe sa curga de la momentul comunicarii hotarārii. Īn acest termen partea e obligata sa-si motiveze calea de atac exercitata.

6. Caile de atac se exercita īntr-o anumita ordine, si anume: īn primul rānd, caile de atac ordinare, iar īn al doilea rānd, caile de atac extraordinare.

7. Daca legea nu prevede īn mod expres altfel, cum se īntāmpla īn cazul revi-zuirii, calea de atac se exercita o singura data.

8. Uneori, partea poate alege doua cai de atac. Astfel, pentru motivul de plus sau ultra petita, partea poate exercita fie recursul extraordinar, fie revizuirea.

9. Regula non reformatio imperios - Neagravarea situatiei partii īn calea sa de atac. Ea opereaza daca respectiva cale de atac a fost exercitata īn exclusivitate de catre parte. Aceasta regula opereaza īn toate caile de atac, indiferent daca acestea sunt ordinare sau extraordinare. Daca si īn ce masura se agraveaza sau nu situatia partii īn raport cu solutia data de instanta īn propria sa cale de atac, se apreciaza concret īn acel litigiu, potrivit cu interesele patii.

Partea poate sa renunte la beneficiul neagravarii situatiei ei īn propria sa cale de atac, daca aceasta corespunde intereselor partilor si nu are o cauza imorala sau ilicita.


Document Info


Accesari: 8983
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2021 )