Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


Necesitatea aparitiei unei reglementari comunitare privind drepturile omului

Drept


Necesitatea aparitiei unei reglementari comunitare privind drepturile omului.

Implicatiile sociale ale realizarii Uniunii Economice si Monetare si ale introducerii monedei EURO, sustineau importanta asigurarii drepturilor fundamentale la nivel european. Astfel, drepturile fundamenta 353k1022d le erau considerate ca o parte indispensabila īn construirea Uniunii Sociale si īn garantarea si dezvoltarea modelului social european. Includerea lor era, de asemenea, importanta avānd īn vedere  largirea. Pe scurt, respectarea drepturilor fundamentale era necesara pentru ca o Europa a cetatenilor sa devina o realitate. Asadar, a aparut ideea unui document care sa garanteze drepturile civile, sociale, economice, politice si culturale si care sa se opuna apatiei si scepticismului ce apar īn mod curent.  

Cu toate ca, unii specialisti sustineau ca nu este necesara  o Carta noua, atāta timp cāt exista deja Conventia Europeana a Drepturilor Omului si Carta Sociala Europeana, s-a ajuns la concluzia ca aceste documente nu sunt nici suficient de cuprinzatoare, nici suficient de aplicabile īn mod legal, pentru a garanta īntreaga gama a drepturilor civile, politice, sociale si economice. O Carta Europeana a Drepturilor Fundamentale ale Omului ar fi dat, pentru prima data tuturor celor care traiesc īn Uniunea Europeana un cadru comun al drepturilor aplicabile si de mare anvergura.

 Prosperitatea Europei a fost cladita pe capacitatea de a echilibra nevoia de a fi competitiv pe plan economic, si pe aceea de a asigura traiul īntr-o societate bazata pe solidaritate cu acces la drepturile sociale de baza garantate pentru toti. Acest echilibru era amenintat de unele dintre efectele globalizarii si trebuia redresat prin garantarea faptului ca īntreaga gama a drepturilor civile, politice, sociale, economice si culturale sunt asigurate pentru toti.

Avānd īn vedere acest context, la Summit-ul din iunie 1999 s-a decis elaborarea unei Carte a Drepturilor Fundamentale pentru Europa. Suportul pentru proiectul integrarii europene riscase sa fie pierdut prin efectele sociale ale introducerii Monedei Unice si prin definitivarea Pietei Unice. Cetatenii pierdusera īncrederea īn Europa. Era important īn acel moment ca dimensiunea sociala a integrarii europene sa se reafirme prin sublinierea importantei protejarii drepturilor fundamentale la nivel european.La risc si īn neconcordanta urma sa fie pregatita natura Cartei. Sa fie o simpla proclamatie sau sa fie un set de drepturi juridice obligatorii, care puteau fi destinate protejarii si promovarii drepturilor omului in Uniune? Au existat diferente de opinie īn rāndul liderilor UE, ceea ce a dus la faptul ca Summit-ul a lasat deciderea situatiei delicate a Cartei pentru o etapa urmatoare.

Īn octombrie 1999, īntālnindu-se la Tampere īn Finlanda, Consiliul U.E. a decis sa īnfiinteze o Conventie compusa din parlamentari nationali si europeni, precum si reprezentanti ai guvernelor, pentru a elabora Carta drepturilor, Conventie care sa se īntālneasca la intervale regulate de-a lungul anului 2000 si sa se consulte cu un spectru larg al organizatiilor societatii civile, īnainte de a elabora si adopta Carta, pāna īn octombrie 2000. Era stabilita aceasta data pentru a ramāne timp suficient sa fie aprobata de Parlamentul European si de Comisie pāna la Summit-ul UE de la Nice (Franta), din decembrie 2000. 

Document Info


Accesari: 1274
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )