Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Subiectele raporturilor juridice

Drept


Subiectele raporturilor juridice

Subiectele raporturilor juridice sunt numai oameni. Acestia sunt luati ca indivizi sau organizatii Obiectul reglementarilor juridice fiind conduita acestora. Dreptul nostru stabileste capacitatea juridica 16316p152q generala si speciala a statului, a organelor de stat a persoanelor juridice, indica sfera drepturilor de care se pot bucura acestia, dar si obligatiile ce si le asuma.Capacitatea juridica. Pentru ca persoanele sa poata participa intr-un raport juridic, trebuie sa aiba  capacitate juridica .Prin aceasta intelegem aptitudinea generala si abstracta a persoanei de a avea drepturi si obligatii in cadru raportului juridic

Capacitatea juridica se ramifica in:  -civila

-administrativa

-constitutionala

-dreptul munci

-familiala etc.

Cpacitatea juridica generala, reprezinta posibilitatea de a avea anumite drepturi care se incadreaza intr-o categorie dependenta de situatia subiectului de drept.

Cpacitatea juridica speciala o au numai organizatiile.

Divizarea capacitati juridice in capacitate de folosinta si cea de exercitiu este studiata si consacrata in cadru dreptului civil si a legislatiei civile.

Capacitatea de folosinta este aptitudinea generala de a avea drepturi si obligatii in cadru unor raporturi juridice.

Capacitatea de exercitiu este aptitudinea de a exercita drepturile de a-si asuma obligatiile prin acte juridice.

Aptitudinea persoanei de a-si exercita drepturi si de a-si asuma obligatii incheind personal acte juridice, precu si de  a participa la dezbaterea procesului civil ca reclamant sau parat.

Clasificarea subiectelor raporturilor juridice. Prin aceasta se intelege participarea la raporturile juridice care dispun de capacitati juridice, pentru a fi titulari de drepturi si obligatii, ce formeaza continutul raportului juridic. Clasificarea se face in : cetateni (persoane fizice) si organizatii (persoane juridice). Persoana juridica apare in toate ramurile dreptului, fiind definiti ca cetateni ai tari si in anumite conditii straini si persoanale fara cetatenie. Judecatoriile sunt subiecte ale raporturilor juridice dar nu au personalitate juridica. Capacitatea juridica si civila  a organelor si organizatiilor obstesti nu se poate epuiza aceste organe intrand in sfera raporturilor juridice constitutionale, administrative, financiare, procesual penale, drept al munci etc. Acestea sunt organe ale statului deci statul. Statul este subiect de drept international; statul federal, subiect de drept unional cat si ca membru al federatiei.


Document Info


Accesari: 2263
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )