Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
ANLIZA COMPARATIVA A CALITATII LAPTOP-urilor

Informatica
UNIVERSITATEA PETROL-GAZE PLOIESTI

FACULTATEA DE STIINTE ECONOMICEANLIZA COMPARATIVA A CALITATII LAPTOP-urilor

Cuprins

I.           Scurt istoric

II.        Prezentarea produsului si a grupei

A.   Prezentare firmelor

B.   Prezentarea produselor alese

III.     Prezentarea caracteristicilor generale ale produsului

IV.           Analiza comparativa a produselor

A.   Ordonarea produselor in functie de punctajul obtinut

B.   Ordonarea produselor in functie de raportul calitate-pret

Concluzii

Bibliografie

capitolul i.

SCURT ISTORIC

Primul concept care s-a apropiat de ceea ce avea sa devina laptopul pe care il cunoastem azi a fost Dynabook. Conceput de Alan Kay si dezvoltat de Xerox PARC la inceputul anilor '70, Dynabook a constituit baza de plecare a laptopurilor. Un deceniu mai tarziu si-a facut aparitia primul model comercial. Lansat in 1981, Osborne 1 avea la baza sistemul de operare CP/M si era mult mai mare si mai greu decat laptopurile moderne. Din poza, se poate observa ca ecranul CRT de care beneficia era minuscul.In ciuda dimensiunilor si a greutatii mari, Osborne 1 a avut un impact major asupra industriei, fiind primul computer pe care oamenii il puteau lua cu ei. Insa Osborne 1 nu functiona pe baterii, trebuia alimentat la priza.

Un alt model notabil a fost Compaq Portable, lansat in 1983. La vremea aceea, IBM Personal Computer devenea platforma standard p 424j98e e piata PC-urilor. Compaq Portable care avea la baza MS-DOS era intr-adevar mai usor de transportat decat Osborne 1, insa nici acesta nu functiona pe baterii. 1982 este anul in care Bill Moggridge, un designer industrial britanic, a lansat GRiD Compass 1101. Acesta este primul model care a beneficiat de designul de tip clamshell, in care laptopul se inchide prin suprapunerea ecranului cu tastatura. GRiD Compass 1101 costa la acea vreme intre 8.000$ si 10.000$. 

Vremea laptopurilor cu baterii avea sa vina in 1983, cand Epson a inceput sa comercializeze pe scara larga modelul HX-20 (anuntat initial in 1981). Acesta se alimenta cu baterii reincarcabile nickel-cadmium si dispunea de o tastatura cu numai 84 de taste. HX-20 avea un LCD mic, cu rezolutie de numai 120 X 32 pixeli, 4 linii de text si maxim 20 mde caractere pe o linie. Primul mare succes comercial din perioada de inceput a laptopurilor l-a constituit Kyocera Kyotronic 85, vandut la inceput numai in Japonia. Din portofoliul software al lui Kyocera Kyotronic 85 faceau parte un interpretator BASIC si un editor de text (furnizate de tanara pe atunci companie Microsoft), despre care legenda spune ca insusi Bill Gates ar fi pus umarul la scrierea codului.

Spre sfarsitul anilor '80 laptopurile erau deja populare in randul clientilor de business. Marea problema la acea vreme era ca prin reducerea inevitabila a dimensiunilor, se limita si functionalitatea produselor.Acesta a fost si cazul modelului NEC UltraLite care cantarea numai 2 Kg dar stoca informatiile pe discheta. In 1989 si-au facut aparitia modelele din seria Compaq LTE, primele laptopuri care includeau harddisk. 1989 a fost si anul in care Apple a intrat in scena. Macintosh Portable a fost apreciat la acea vreme pentru calitatea ecranului si durata de viata a bateriei, insa a dezamagit prin vanzarile reduse pe care le-a realizat. Apple s-a revansat doi ani mai tarziu cand a lansat seria PowerBook. Laptopurile din aceasta serie au avut marele merit de a introduce o serie de elemente ce aveau sa constituie standardul domeniului: trackball-ul, touchpad-ul, designul tastaturii si locul liber pentru odihna palmelor, placa de retea. Un an important in dezvoltarea laptopurilor a fost 1995, cand Microsoft a lansat sistemul de operare Windows 95. Acesta era primul sistem de operare care includea functii de power management. Pana atunci fiecare producator avea propriul standard de optimizare a duratei de viata a bateriei. Windows 95 a avut meritul de a crea un standard comun, insa producatorii s-au plans ca, in acest fel, nu mai pot inova si dezvolta noi tehnologii care sa imbunatateasca viata bateriei. Tot Windows 95 este raspunzator de trecerea laptopurilor pe procesoare Intel Pentium si adoptarea unitatilor optice. Anii '90 au insemnat cresterea popularitatii laptopurilor si totodata scaderea treptata a preturilor.

Ultimul deceniu al celui de-al doilea mileniu a adus o serie de tehnologii ca senzorii de citire a amprentelor, imbunatatirea functiilor de conectivitate si stocare a datelor, calitatea superioara a ecranelor pe cristale lichide, baterii cu durata de viata mai mare si procesoare economice. Nu gresim daca spunem ca ultimii ani vor fi reprezentativi pentru istoria laptopurilor. Nu putem vorbi de o revolutie, dar pot fi mentionate anumite dotari care au schimbat perspectiva asupra portabilelor. Daca adaugam la aceasta faptul ca vanzarile de portabile au depasit vanzarile de sisteme desktop la nivel global, avem intr-adevar de-a face cu un moment important in istoria laptopurilor. Controversatul MacBook Air poate fi considerat un punct de referinta pentru calculatoarele portabile. Multi poate isi vor aminti de el ca fiind 'laptopul care a incaput intr-un plic'. Foarte subtire si usor, ultraportabilul de la Apple include cateva tehnologii de ultima generatie, cum ar fi ecranul iluminat cu LED-uri si harddisk-ul SSD. Anul acesta va marca si introducerea primului procesor quad-core construit special pentru laptop-uri. Intel Core 2 Extreme QX9300 isi va face aparitia in trimestrul trei si nu ne-am mira sa-l vedem integrat intrun laptop chiar inainte de sfarsitul anului. Nu stiu daca trebuie sa ne grabim sa numim tendinta dimensiunile atipice ale noilor Gemstone de la Acer. Producatorul a trecut de la formatul wide 16:10 consacrat la formatul 16:9 specific rezolutiilor HD 720p si 1080p. In consecinta, noile dimensiuni ale diagonalei ecranului sunt de 16' si 18'.

De pe scena actuala nu pot sa lipseasca si 'monstri' precum Alienware Area-51 m15x care dispune de procesor Intel Core 2 Extreme X9000, 4 GB RAM si placa video Nvidia GeForce 8800M GTX. O astfel de configuratie poate depasi 5.000$, o suma care se adreseaza doar celor care doresc performanta mobila extrema. Este interesant de urmarit ce ne va rezerva in viitor dinamicul domeniul al laptopurilor. La capitolul portabilitate nu cred ca mai pot fi aduse multe imbunatatiri. Performanta si durata de viata a bateriilor sunt domeniile pe care producatorii ar trebui sa se concentreze. Scaderea preturilor este inevitabila, ca in orice segment IT, in timp ce extinderea Internetului wireless nu poate avea decat un rol pozitiv in popularizarea laptopurilor.

CAPITOLUL II.

PREZENTAREA PRODUSULUI SI A GRUPEI

A. Prezentarea firmelor

ACER

Acer se clasifica printre primii 10 producatori de renume mondial , ce creaza si promoveaza solutii IT ce ajuta oamenii sa-si atinga telurile si sa-si imbunatateasca viata.In anul 2000 isi concentreaza productia spre promovarea globala a propriilor produse sub numele Acer :Desktopuri si PC-uri mobile , servere si solutii de stocare, ecrane , periferice si solutii de e-business pentru afaceri, guvern, educatie si utilizatorii de acasa.

Numarul 2 mondial la handheld-uri

Numarul 3 mondial la servicii IT.

In 2006, ACER celebreaza 30 de ani de existenta in industria IT. 30 de ani de existenta in dezvoltarea rapida a industriei IT arata ca ACER s-a indreptat in directia corecta.

Strategiile sale de concentrare asupra cercetarii pe R&D si a dezvoltarii marketing-ului reprezinta fundamentul pe care s-a dezvoltat compania gata sa faca fata provocarilor viitorului.

In trimestrul 3 al anului 2006, ACER a fost declarat lider in regiunea Emea in sectorul de notebook-uri , detinand 20,9 % din vanzari. ACER detine suprematia in primul rand in 11 tari(Italia, Franta , Spania , Germania, Rusia, Cehia, Austria, Belgia, Polonia, Grecia si Olanda), in al doilea rand in Africa de Sud, Finlanda, Danemarca, Norvegia, Turcia, Suedia, iar astazi in Ungaria.

Productia ACER cuprinde Notebook-uri PC, Desktop-uri, Servere, Sisteme de memorare, Monitoare, Elemente periferice, Aparate digitale, Televizoare LCD si solutii in tehnologia IT pentru afaceri.

Firma ACER are 5600 de angajati in toata lumea care au creat si au realizat vanzari si servicii de retea in mai mult de 100 de tari, ei revenindu-i o cifra de afaceri de 9,7 miliarede de dolari in 2005.

FUJITZU

FUJITSU SIEMENS:Ca si companie IT de varf, avem o responsabilitate deosebita:Calitatea, siguranta si gradul de rezistenta al produselor noastre reprezinta cheia spre productivitatea si succesul clientilor nostri.

Suntem puternic reprezentati pe toate pietele importante din Europa, Orientul Mijlociu si Africa, deservind necesitatile marilor corporatii, ale intreprinderilor mici si mijlocii si ale uitlizatorilor privati.

Cu un portofoliu impresionant, oferta noastra cuprinde de la handhelds la desktops pana la solutii de infrastructura la nivel de intreprindere. Suntem orientati spre generatia viitoare. Mobilitatea si produsele Business Critical Computing, serviciile si solutiile vin in intampinarea necesitatilor crescande ale societatii noastre informatizate.

Pentru a-i satisface pe clientii nostri, noi dezvoltam cele mai bune solutii de afaceri care leaga domeniile noastre de competenta cu experienta partenerilor nostri in tehnologie de varf, software si servicii. Colaborare stransa cu actionarii, Fujitsu Limited si Siemens AG ne ajuta sa sintetizam curentul inovator al ambelor companii. Acest aspect ofera clientilor nostri beneficiul unor servicii complexe si asigurarea unor solutii IT de incredere. We make sure. Suntem o prezenta puternica pe toate pietele importante din Europa, Orientul Mijlociu si Africa, deservind corporatii mari, intreprinderi mici si mijlocii si utilizatori privati.

Avand o gama extraordinar de variata, oferta nostra cuprinde de la handheld-uri si calculatoare de birou, pana la solutii de infrastructura pentru intreprinderi.

Va oferim o gama variata de produse si solutii special create pentru nevoile afacerilor mici si mijlocii. Axandu-ne in principal pe flexibilitate si accesibilitate, noi va oferim un raport excelent pret/performanta si siguranta totala

Companiile de aceasta marime beneficiaza de politica noastra de a ne canaliza pe aceasta arie. 35.000 de parteneri locali ofera o buna cunoastere a industriei si o implicare activa pentru a pune la dispozitia acestor companii solutii, servicii si suport adaptate nevoilor lor specifice.

Noi suntem distribuitorul numarul unu in Europa de computere pentru acasa si pentru birou. Gama noastra de produse extrem de inovatoare, care cuprinde de la calculatoare multimedia la calculatoare portabile, sunt special create pentru a veni in intampinarea utilizatorilor privati. Noile modele cum este Pocket LOOX sau centrul media ACTIVY confirma faptul ca suntem cei mai inventivi in acest domeniu. Oferind o calitate excelenta in raport cu pretul, produsele noastre fac viata mai usoara si mai confortabila pentru milioane de utilizatori privati.

Politica mediului inconjurator la Fujitsu Siemens Computers:

'Ne folosim creativitatea si talentul tehnologic inovator pentru a proteja mediul inconjurator'

Bernd Bischoff (CEO)

Inovatiile tehnice stimuleaza dezvoltarea produselor si a proceselor minimalizand impactul asupra mediului. Acestea includ metode de fabricare, materiale, utilizarea zilnica si reciclarea. Am fost primii producatori care am scos pe piata un calculator distins cu premiul

Managementul mediului inconjurator

Grija fata de mediul inconjurator trebuie inclusa in fiecare ciclu de viata al unui produs. Aceasta este sustinuta de principiile de baza ale managementului ecologic.
HP

HP este furnizor de solutii tehnologice pentru consumatorii casnici, firmele si institutiile din intreaga lume. Investitiile noastre anuale de 4 miliarde de dolari stimuleaza inventarea de produse, solutii si noi tehnologii pentru a putea astfel deservi mai bine clientii si a intra pe noi piete. Noi inventam, producem si furnizam solutii tehnologice care conduc la valoare in afaceri, creeaza valoare sociala si imbunatatesc viata clientilor nostri.

Bill Hewlett si Dave Packard, colegi de grupa la Universitatea Stanford, au fondat in 1939 compania HP. Primul produs al companiei, construit intr-un garaj din Palo Alto, a fost un oscilator audio - un instrument electronic de testare folosit de inginerii de sunet. Unul din primii clienti ai HP au fost Studiourile Walt Disney, care au cumparat opt oscilatoare pentru a dezvolta si testa un sistem de sunet inovator pentru filmul 'Fantasia'.

Corporatia Compaq Computer a luat fiinta in 1982, dupa o sedinta intr-o patiserie din Houston, Texas. Impreuna, angajatii noului HP impartasesc pasiunea pentru satisfacerea clientilor, o concentrare intensa pe munca in echipa, viteza si flexibilitatea, precum si increderea si respectul fata de fiecare individ in parte.

Fuziunea din anul 2002 cu Compaq Computer Corporation a dat nastere unei echipe dinamice si puternice de 140,000 angajati cu posibilitatea de a actiona in 178 de tari, operand cu peste 40 de valute si peste 10 limbi straine. Veniturile companiilor astfel combinate au fost de 72 miliarde dolari pentru anul fiscal care s-a incheiat pe 31 octombrie 2002. Mark Hurd, presedinte si CEO, conduce compania HP, care are sediul central in Palo Alto, California. Solutiile companiei acopera infrastructura IT, dispozitivele personale de calcul si acces, servicii globale precum si imagistica si tiparire pentru clienti, intreprinderi si companii mici si mijlocii. Accesibilitate, sediile centrale ale companiei HP, obiectivele companiei, diversitate, servicii guvernamentale si publice, istoric si date, carti HP, locuri de munca la HP si sponsorizari.

Inca din primul nostru an de afaceri, in 1939, HP a rasplatit comunitatile in care ne desfasuram activitatile sub forma de donatii filantropice in bani, echipament si timp. Chiar daca amploarea si scopurile afacerii noastre s-au modificat in ultimii 60 de ani, angajamentul nostru fata de comunitate a ramas acelasi.

Provocarea este aceea de a continua sa accentuam rolul companiilor ca forta constructiva, folosind ca instrumente actiunile noastre si cunostintele dobandite. Astazi folosim noi modele de angajament si noi solutii tehnologice si de afaceri pentru a permite cat mai multor oameni sa participe la economia mondiala prin intermediul tehnologiei informatiei.

Numarul 1 mondial in domeniul imprimantelor cu cerneala, integrate si uni-functionale, imprimantelor cu laser alb-negru si color, al tiparirii in format mare, scanerelor, serverelor de imprimare precum si consumabilelor pentru imprimantele cu cerneala si laser

Numarul 1 mondial la totalul veniturilor si livrarilor de servere

Numarul 1 mondial la numarul total de sisteme de stocare, sisteme de stocare pe discuri externe si retele publice de stocare

Numarul 1 mondial la software pentru management de retea si de sistem

Numarul 1 mondial la notebook-uri

Numarul 1 mondial la Pocket PC-uri

Numarul 2 mondial la livrarea de PC-uri

Numarul 2 mondial la venituri din vanzarea de PC-uri

TOSHIBA

Toshiba este prezenta in Europa de peste 30 de ani si are in jur de 4000 de angajati in aceasta regiune. Toshiba of Europe Limited, cu sediul la Londra, Anglia, este reprezentanta europeana a companiei. Pe langa activitatile comerciale, Toshiba are in Europa si o organizatie de cercetare-dezvoltare - una dintre numeroasele companii de cercetare-dezvoltare ale Toshiba din afara Japoniei. Excelenta Toshiba vizibila in tehnologii, produse, sisteme si servicii, precum si calitatea si fiabilitatea pentru care suntem cunoscuti si respectati, deriva toate din pasiunea si hotararea pe care angajatii Toshiba le aduc in sprijinul demersului nostru de cautare a inovatiei si progresului.

Ca persoane, cautam peste tot noutatea, dezvoltam concepte si cunostinte originale. Aducem pasiune si implicare la locul de munca si acceptam din toata inima responsabilitatea. Luam decizii rapid si actionam cu hotarare.

Eforturile noastre imbinate ii inspira pe clientii nostri. Capacitatea noastra de inovatie ofera confort, siguranta si prosperitate. Lucrand impreuna, indeplinim vise, contribuim la imbogatirea stilurilor de viata si la construirea unei lumi mai bune.

Excelenta Toshiba vizibila in tehnologii, produse, sisteme si servicii, precum si calitatea si fiabilitatea pentru care suntem cunoscuti si respectati, deriva toate din pasiunea si hotararea pe care angajatii Toshiba le aduc in sprijinul demersului nostru de cautare a inovatiei si progresului.

Ca persoane, cautam peste tot noutatea, dezvoltam concepte si cunostinte originale. Aducem pasiune si implicare la locul de munca si acceptam din toata inima responsabilitatea. Luam decizii rapid si actionam cu hotarare.

Eforturile noastre imbinate ii inspira pe clientii nostri. Capacitatea noastra de inovatie ofera confort, siguranta si prosperitate. Lucrand impreuna, indeplinim vise, contribuim la imbogatirea stilurilor de viata si la construirea unei lumi mai bune.

Timp de peste un secol si un sfert, Toshiba a fost un lider printre cele mai mari si mai energice intreprinderi industriale din Japonia. De la centrale electrice si trenuri de mare viteza, la telefoane mobile si tehnologii sub-micronice, suntem cunoscuti in intreaga lume pentru aparatura noastra de ultima generatie: televizoare, PC-uri portabile, dispozitive de redare si unitati DVD, dispozitive electronice de suport. Cu tehnologii care sosesc la noi de la peste treizeci de laboratoare de cercetare-dezvoltare diferite si de la peste 300 de companii subsidiare din intreaga lume, avem un profil impunator si o pozitie de lider in tehnologie care s-a reflectat in multe premiere mondiale.

In ciuda reputatiei noastre mondiale pentru excelenta in cercetare-dezvoltare, lucram impreuna cu marcile noastre internationale pentru a ramane in prima linie a inovatiei si pentru a fi prezenti pe pietele economice importante. NEC, Panasonic, SanDisk, Samsung, Sony si IBM sunt numai cateva dintre companiile cu care am incheiat recent aliante. De la originea noastra ca producatori de echipamente electrice in 1875, pana la pozitia noastra predominanta, globala, in tehnologia de varf, ne-am condus dupa un set universal de valori care stau la baza identitatii noastre - "Dedicati oamenilor, dedicati viitorului".

Toshiba a furnizat cele mai rapide lifturi din lume pentru cea mai inalta cladire din lume, Taipei Financial Center. Doua dintre cele 63 de lifturi sunt lifturi de foarte mare viteza, ajungand la viteza incredibila de 1000 metri pe minut - in liniste si confort fara vibratii.

In Japonia furnizam peste 70% dintre componentele electrice cheie ale "Tsubame", trenul de mare viteza Kyushu. O alta demonstratie a vastelor noastre capacitati de promovare a unor mijloace de transport sigure, de mare viteza, care bat orice recorduri.

Qosmio exemplifica modul in care utilizam experienta noastra in domeniul echipamentelor de calcul si al produselor electronice de consum pentru a veni in intampinarea cererii tot mai mari de solutii de divertisment simple si personale. Insemnand "cosmosul meu personal", acesta este primul model de acest fel, oferind consumatorilor o experienta unica "4-in-1" cu televiziune, audio, dispozitiv de inregistrare DVD si functionalitate de PC. Promovam in mod activ televizoare cu ecran plat LCD si cu ecran cu plasma, in timp ce dezvoltam, impreuna cu Canon, urmatoarea generatie de ecrane pentru continut de inalta definitie, SED (surface-conduction electron-emitter display - ecran cu emitator de electroni si conductie de suprafata).

Toshiba este unul dintre cei mai mari producatori de semiconductori din lume si inventator si lider mondial in domeniul memoriei flash NAND. Chip-urile NAND produse de Toshiba sunt utilizate pe scara larga in diverse tipuri de cartele memorie precum SD Card, SmartMedia si CompactFlash.De asemenea, compania detine mai multe brevete pentru tehnologii decat orice alt producator de PC-uri.

Aflandu-se pe o pozitie ridicata la nivel international, activitatea noastra in domeniul sistemelor pentru sectorul energetic isi va face tot mai mult simtita prezenta pe piata globala. In 2003 Toshiba a obtinut peste 15% din comenzile pentru turbine de aburi la nivel mondial

B. Prezentarea produselor alese

Cele cinci tipuri de laptop-uri au foist alese in functie de caracteristica comuna : placa retea 10/100 Mb/s .

ACER :

Procesor:  1600 Mhz

RAM/DDR: 512Mb

Placa video: 64 Mb

Placa retea: 10/100 Mb/s

HDD:  80 Gb

Display:  15,4" WXGA

Claritate:  Crystal Brite

Ergonomicitate(Nr. Taste): 124

Greutate: 2,8Kg

FUJITSU :

Procesor:  1500 Mhz

RAM/DDR: 512Mb

Placa video: 64 Mb

Placa retea: 10/100 Mb/s

HDD:  80 Gb

Display:  15,4" WXGA

Claritate:  Crystal View (1280*800)

Ergonomicitate(Nr. Taste): 104

Greutate: 2,7Kg

DELL:

Procesor:  2500 Mhz

RAM/DDR: 1024Mb

Placa video: 256 Mb

Placa retea: 10/100 Mb/s

HDD:  120Gb

Display:  15,4" WXGA

Claritate:  Crystal View (1280*800)

Ergonomicitate(Nr. Taste): 102

Greutate: 2,5Kg

HP:

Procesor:  1800 Mhz

RAM/DDR: 512Mb

Placa video: 128 Mb

Placa retea: 10/100 Mb/s

HDD:  80 Gb

Display:  15,4" WXGA

Claritate:  Crystal Brite

Ergonomicitate(Nr. Taste): 102

Greutate: 2,8Kg

TOSHIBA:

Procesor:  1830 Mhz

RAM/DDR: 512Mb

Placa video: 64 Mb

Placa retea: 10/100 Mb/s

HDD:  80 Gb

Display:  15" XGA(1024*768)

Claritate:  Crystal Brite

Ergonomicitate(Nr. Taste): 102

Greutate: 2,5Kg

CAPITOLUL III.

PREZENTAREA PROPRIETATILOR GENERALE ALE LAPTOP-URILOR

PROCESOR= (CPU) Circuit electronic care poate executa programe de calculator.

RAM=(Random Access Memory) Este un fel de magazie de date care permite accesul la informatie in orice ordine(Random).

PLACA VIDEO= Este acea componenta a sistemului care se ocupa cu tot ceea ce inseamna 'grafica', de la afisarea ferestrelor si acontinutului lor (caractere, imagini etc.) in sistemul de operare sau diverse aplicatii, pana la randarea scenelor complexe din jocurile 3D.

PLACA RETEA= Placa de retea este un circuit electronic ce permite comunicarea intre calculator si retea.

HDD= Harddisk-ul (sau harddrive-ul) este principala componenta de stocare non-volatila a datelor intr-un sistem. Compus din elemente electronice si mecanice, harddisk-ul stocheaza datele pe suport magnetic, in mod non-volatil, in conditii normale.  

DISPLAY Dispozitiv de vizualizare folosit ca periferic la calculatoare.CLARITATE=Insusirea a ceea ce este clar; limpezime, limpeziciune, puritate.

CAPITOLUL IV.

Ordonarea produselor in functie de punctajul obtinut

Pentru realizarea analizei comparative pe baza de punctaj se aleg urmatoarele caracteristici :

a)    Procesorul

ACER:  1600Mhz

Fujitsu:  1500 Mhz

Dell:  2500 Mhz

HP:  1800Mhz

Toshiba:  1830Mhz

b)    RAM

ACER:  512 Mb

Fujitsu:  512 Mb

Dell:  1024 Mb

HP:  512 Mb

Toshiba:  512 Mb

c)     Placa Video

ACER:  64 Mb

Fujitsu:  64 Mb

Dell:  128 Mb

HP:  128 Mb

Toshiba:  64 Mb

d)    Display(Diagonala):

ACER:  38,5 cm

Fujitsu:  38,75 cm

Dell:  37,5 cm

HP:  38,5 cm

Toshiba:  37,5 cm

e)     Ergonomicitate(Nr. Taste)

ACER:  124

Fujitsu:  104

Dell:  102

HP:  102

Toshiba:  102

f)      Greutate:

ACER:  2,8 Kg

Fujitsu:  2,7 Kg

Dell:  2,5 Kg

HP:  2,8 Kg

Toshiba:  2,5 Kg

Modul de acordare a punctajului in functie de caracteristici

Punctaj

Caracteristica

Procesor

Placa video

RAM

Display

Nr. Taste

Greutate

0-1000 Mhz

Mb

Mb

cm

Kg

Mhz

Mb

Mb

cm

Kg

Mhz

Mb

Mb

cm

Kg

Mhz

Mb

Mb

cm

Kg

Mhz

Mb

Mb

cm

Kg

Punctele obtinute de fiecare produs

Caracteristica

ACERFujitsu

Dell

HP

Toshiba

Procesor

Placa Video

Ram

Display

Nr. Taste

Greutate

TOTAL

Total puncte 5puncte x6caracteristici= 30 puncte

Pe baza punctajelor, ordinea descrescatoare a produselor este urmatoarea:

Locul V : ACER cu 12 puncte din totalul de 30

Locul IV: Fujitsu cu 13 puncte din totalul de 30

Locul III: HP cu 15 puncte din totalul de 30

Locul II : Toshiba 18 puncte din totalul de 30

Locul I : Dell cu 24 puncte din totalul de 30

B.Ordonarea produselor in functie de raportul calitate-pret

Raportul calitate-pret se calculeaza ca raport intre punctajul total obtinut de produs si pretul mediu.

Preturile produselor in magazinele Altex, Flanco, Carrefour:

ACER: are pretul mediu (2500+2350+2100)/3 =2316,6 lei

Fujitsu:are pretul mediu (3700+3550+2800)/3 =3350 lei

Dell: are pretul mediu (4800+4670+4299)/3=4589,6 lei

HP: are pretul mediu (3540+3380+3150)/3=3356,6 lei

Toshiba: are pretul mediu (2720+2490+2300)/3=2503,3 lei

Raportul calitate-pret

Punctaj obtinut/pret mediu

ACER: 12/2316,6=0,0051

Fujitsu: 13/3350=0,0038

Dell:  24/4589,6=0,0052

HP:  15/3356,6=0,0044

Toshiba: 18/2503,3=0,0071

In urma calcularii raporturilor calitate-pret rezulta urmatoarea ordine:

Locul I : Toshiba

Locul II : Dell

Locul III :ACER

Locul IV : HP

Locul V :Fujitsu

CONCLUZII:

In urma ordonarii in functie de calitate , pe primul loc a iesit laptopul Dell cu 24 puncte din 30 posibile.

In urma ordonarii in functie de pret a iesit laptopul Dell cu un pret de 4589,6 lei.

In functie de raportul calitate-pret a iesit laptopul Toshiba cu un raport de 0,0071.

Diferenta la punctaj de 6 puncte intre produsele care au iesit pe primul loc la punctaj, respectiv la raportul calitate-pret este data de o placa video si un procesor superioare calitativ.

In ansamblu , prin analiza tabelelor rezulta ca pe primul loc se situeaza produsul Toshiba.

BIBLIOGRAFIE

1.Dictionar explicativ al limbii romane

2.https://dex.infoportal.ro/

3.wwwdell.com

4.www.toshiba.com

5.www.acer.com

6.www.hp.com

7.www.fujitzu.com

Document Info


Accesari: 4294
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )