Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Diferentierea componentelor Software

Informatica


Diferentierea componentelor Software

Tipuri de softwareAsa cum s-a vazut din capitolele precedente, un calculator electronic nu este decât o masina, un instrument care poate fi folosit pentru optimizarea fluxurilor informationale. Acest scop nu poate fi, însa, atins decât daca masina este învatata ce sa faca. Aceasta baza 828d39i de cunostinte o vom numi software. Activitatea de obtinere a software-ului o vom numi programare. Utilizatorul unui calculator interactioneaza cu acesta prin intermediul unui program, care poate fi:

Software de aplicatii - programe destinate rezolvarii unor probleme specifice dintr-un domeniu de activitate. sunt realizate de firme specializate în producerea de soft sau de departamentele IT ale firmelor.

Software de baza (sistemul de operare) - este o colectie de rutine soft cu ajutorul carora se administreaza resursele unui sistem de calcul (procesor, memorie interna, echipamente periferice, etc.) si asigura interfata cu utilizatorul. Este structurat pe doua nivele:

nivel fizic - rutine de comanda si control organizate sub forma unui nucleu (kernel), parte a sistemului de operare, care coordoneaza componentele masinii fizice. Este un cod executabil dependent de masina pe care o deserveste.

nivel logic - rutine de servicii, utilizate pentru dezvoltarea si executia programelor de aplicatie care care asigura comunicatia dintre utilizator si sistemul de operare prin intermediul unei interfate grafice utilizator (GUI).


Fig.1 Sistemul de operare ca interfata între masina fizica si utilizator

Functiile unui sistem de operare

Gestiunea resurselor sistemului de calcul (partajarea timpului UC, memorie interna, periferice) asfel încât sa asigure o utilizare nediscriminatorie a resurselor între diferitele aplicatii.

Gestiunea fisierelor stocate pe diferite tipuri de memorie externa. Organizarea si administrarea datelor este dependenta de sistemul de operare. Cu alte cuvinte, fiecare sistem de operare are propriul sau sistem de gestiune a datelor, numitorul comun fiind structurarea în fisiere si a fisierelor în directoare (foldere, dosare). Un fisier este o colectie de date, structurate în functie de natura informatiei stocate.

Gestiunea interfetei cu utilizatorul este o functie din ce în ce mai importanta în conditiile în care preocuparea pentru ergonomia interfetelor este tot mai accentuata.

Asigurarea de suport pentru realizarea aplicatiilor. În acest scop sistemul de operare asigura conditii pentru utilizarea unor aplicatii precum: editoare de texte, compilatoare, utilitare de gestiune a fisierelor, etc.

Dinamica dezvoltarii tehnologice a impus o evolutie permanenta si în lumea sistemelor de operare.

De exemplu:

familia DOS cu sisteme precum: MS-DOS, DR-DOS, PC-DOS

familia Windows cu reprezentanti precum: Windows'95, Windows'98, Windows NT, Windows Millenium, Windows 2000, Windows XP

OS, Linux, Sco UNIX, Sun Solaris, Novell, Mac Operating System

Software aplicativ

Fig.1 ilustreaza modul în care utilizatorul interactioneaza cu un calculator electronic. Este evident faptul ca fara un sistem de operare nu putem face nimic cu un calculator electronic dar, pe de alta parte, faptul ca dispunem de un calculator electronic si un sistem de operare nu este sufficient pentru a executa o anumita sarcina specifica. Pentru atingerea unui astfel de obiectiv este necesar sa dispunem de softuri de aplicatie, în cadrul carora distingem mai multe tipuri:

Aplicatii client - sunt aplicatii realizate cu scopul de a optimiza fluxul informational al unui process specific. De exemplu: Programare productiei, Lansarea în fabricatie, Evidenta financiar-contabila, etc.

Aplicatii pentru procesarea textelor - sunt destinate realizarii unor lucrari precum: articole, carti de specialitate, carti de beletristica, corespondenta, etc. Procesoarele de texte sunt într-o dinamica permanenta, punând la dispozitia utilizatorului instrumente din ce în ce mai performante pentru rezolvarea diferitelor probleme. Exemple de procesoare de texte: MS-Word(Microsoft), AmiPro(Lotus), WordPro(Lotus), StarWriter(Sun), WordPerfect(Corel), etc.

Aplicatii pentru comunicatii prin e-mail - Outlook Express(Microsoft), Messenger(Netscape), Eudora, Pegasus, etc. indispensabile unei comunicari rapide într.un mediu de afaceri dinamic.

Aplicatii pentru navigarea pe internet - permit difuzarea în Internet a unei mari cantitati de informatii publice, cu scopul de a fi utilizat de un numar mare de persoane. Exemple: Internet Explorer(Microsoft), Navigator(Netscape), Opera, Mosaic, etc.

Aplicatii pentru manipularea sistemelor de fisiere - MS Windows Explorer, Linux Windows Explorer, Windows Commander, Far Manager, Dos Navigator. Aceste aplicatii sunt fie integrate în sistemul de operare, fie de sine statatoare. Rolul lor este de a asigura o interfata usor de utilizat pentru gestionarea informatiei stocate pe suport extern.

Aplicatii pentru calcul tabelar(Spreadsheet) - MS Excel, Lotus 123, Quatro, StarOffice Spreasheet, etc. Sunt aplicatii usor de folosit, destinate calculului tabelar.

Aplicatii pentru calcule statistice - SPSS, MS Excel, MS Works, Lotus, etc. Sunt utilizate pentru prelucrarea, analiza si interpretarea datelor statistice.

Aplicatii pentru tehnoredactare computerizata - Page Maker, Quark Express, Ventura, etc. Sunt instrumente utilizate în procesul de pregatire pentru tipar.

Aplicatii pentru prezentari profesionale - MS PowerPoint, Freelance, CorelPresentation, etc. Necesare pentru elaborarea unor prezentari profesionale pentru promovarea de produse, servicii, idei, etc.

Sisteme pentru gestiunea bazelor de date (SGBD) Oracle, Sybase, Informix, DB2, Ingres, Access, FoxPro, Paradox, Progress, MySQL, PostgressSQL, etc. Fac parte din categoria programelor de sistem, fiind instrumente cu ajutorul carora se realizeaza aplicatii utilizator cu baze de date.

Softuri educationale - sunt utilizate în procesul de instruire.

Interfata grafica cu utilizatorul (GUI)

Este un ansamblu de componente grafice cu ajutorul carora se realizeza comunicarea utilizatorului cu sistemul de calcul. Progaramatorii de aplicatii sunt într-o competitie permanenta pentru realizarea de interfete cât mai atractive si intuitive, respectând în acelasi timp standardele ce s-au impus pe piata. Componentele esentiale ale unei interfete grafice sunt:

Cursorul grafic - se modifica în functie de activitatea desfasurata de sistemul de operare.

Dispozitivul de deplasare a cursorului - (mouse, trackball, touchpad, etc.) utilizat pentru selectarea obiectelor grafice de pe ecran.

Pictogramele (icons) - sunt imagini afisate pe ecran ce pot fi selectate pentru a activa diverse aplicatii.

Desktop-ul - zona din ecran pe care sunt afisate pictogramele si meniurile sistemului de operare.

Ferestrele (windows) - zone ale ecranului în care se desfasoara activitatile specifice unei aplicatii (introducere date, afisare rezultate).

Meniurile - contin comenzile pe care le pot executa aplicatiile sistem afisate într-un mod structurat.

Etapele realizarii aplicatiilor software

Varietatea problemelor, dinamica mijloacelor de realizare, evolutia tehnologiilor au determinat dezvoltarea unei ramuri speciale în cadrul stiintei calculatoarelor si anume Ingineria software. Principalele etape în realizarea sistemelor software sunt:

Identificarea problemei de rezolvat

Elaborarea studiului de fezabilitate - fundamentarea economica privind necesitatea elaborarii unui sistem software.

Specificarea cerintelor fata de sistemul preconizat a fi realizat.

Analiza sistemului informational existent. Culegerea datelor despre actvitatile ce urmeaza sa fie optimizate.

Proiectarea sistemului soft. În aceasta etapa, pe baza datelor culese în faza de analiza, se realizeaza descrierea tehnica a sistemului (organizarea datelor, organizarea prelucrarilor, organizarea interfetelor)

Implementarea solutiei tehnice (programarea). În aceasta faza, programatorii transpun descrierea tehnica în cod sursa.

Testarea sistemului software. Etapa esentiala în obtinerea unui sistem de calitate, fara erori de functionare care sa satisfaca din toate punctele  de vedere necesitatile clientului.

Exploatare si întretinerea sistemului.


Document Info


Accesari: 2529
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )