Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Bavaria Motors - PROIECT pentru sustinerea atestatului profesional informatica

Informatica


Liceul Teoretic "Dante Alighieri"

BucurestiPROIECT

pentru sustinerea atestatului profesional

- specialitatea informatica -

CUPRINS

INTRODUCERE

A. Scurta prezentare a lucrarii

B. Scopul lucrarii

DESCRIEREA APLICATIEI

A. Despre SQL

B. Descrierea aplicatiei în SQL

C. Prezentare ERD si MAPARE

REALIZAREA APLICATIEI

A. Realizarea aplicatiei

B. Crearea aplicatiei si a paginii principale

C. Bibliografie

1. INTRODUCERE

A. Prezentarea lucrarii

Aplicati 353d322d a reprezinta un program interactiv (o animatie), cu o tema legata de firma 'Bavaria Motors', în calitate de dealer exclusiv al importatorului Automobile Bavaria, prin care utilizatorul poate obtine informatii utile despre automobilele pe care le comercializeaza si se poate bucura în acelasi timp de o prezentare captivanta.

Grupul BMW este unul dintre cei mai de succes producatori de masini din lume, desi, nu si cel mai mare. Marca si emblema BMW sunt bine cunoscute aproape oriunde. În prezent compania este o adevarata corporatie multinationala.

Firma "Bavaria Motors", în calitate de dealer exclusiv al importatorului Automobile Bavaria, doreste crearea bazei de date a automobilelor pe care le comercializeaza.

Gama firmei de produse cuprinde autoturismele marca: BMW, MINI, MG, ROVER, motociclete BMW, precum si autocamioane MAN.

Indiferent care din modelele specificate îndeplineste criteriile clientului, de design, confort si performanta, reprezentantii vor ajuta la configurarea unui automobil conform dorintelor fiecaruia.

Printre criteriile de evaluare ale unei masini putem enumera:


- starea tehnica
- vechimea masinii
- numarul de kilometri-reali
- dotarile optionale
- atractivitatea marcii pe piata

Toate acestea si multe alte detalii sunt introduse în aceasta prezentare care capteaza atentia utilizatorului.

Programul în care a fost realizata aplicatia nu necesita cunostinte avansate în utilizarea computerului, ci doar o cunoastere minima a programului PowerPoint.

2. DESCRIEREA APLICAŢIEI

Programul a fost realizat cu scopul unei mai bune cunoasteri a automobilelor BMW. Este o idee si o realizare proprie, ce urmareste anumite elemente de detaliu privind notiuni deja învatate în ultimul an de liceu.

A. Despre SQL

SQL (pronuntat fie ca un singur cuvânt "sequel" sau pe litere "S-Q-L") se bazeaza pe studiile lui E.F.Codd, prima implementare a limbajului SQL fiind dezvoltata de catre firma IBM la mijlocul anilor 1970. Mai târziu, compania Relational Software Inc. (cunoscuta astazi sub numele Oracle Corporation ) a lansat prima versiune comerciala de SQL. În prezent SQL este un limbaj complet standardizat, recunoscut de catre Institutul National American de Standarde (ANSI- American National Standards Institute). Puteti folosi SQL pentru  a accesa baze de date Oracle, SQL Server, DB2, sau MySQL .

SQL utilizeaza o sintaxa simpla, usor de învatat si utilizat.

Comenzile SQL pot fi grupate în cinci categorii, dupa cum urmeaza :

Limbajul de interogare - folosind comanda SELECT

Limbajul de manipulare a datelor

Exista urmatoarele comenzi DML:

INSERT pentru adaugarea de noi linii intr-o tabela

UPDATE pentru modificarea valorilor memorate intr-o tabela

DELETE pentru stergerea liniilor dintr-o tabela

Limbajul de definire a datelor

CREATE va permite sa creati structurile bazei de date.

ALTER permite modificarea structurilor bazei de date

DROP puteti sterge structuri ale bazei de date

RENAME puteti schimba numele unei tabele

TRUNCATE va permite sa stergeti întregul continut al unei tabele

Comenzi de control al tranzactiilor :

COMMIT

ROLLBACK

SAVEPOINT

Limbaj de control al datelor :

GRANT

REVOKE

B.  Descrierea aplicatiei în SQL

Pentru a afisa toate datele ( toate coloanele si toate liniile) din tabela firme se va scrie :

SELECT * FROM firme

Daca rezultatul comenzii va contine mai multe linii, pentru a le putea vedea pe toate, alegeti din caseta Display ( aflata deasupra casetei în care introduceti comenzile SQL) numarul dorit de linii afisate.

Implicit baza de date contine câteva tabele populate cu date. Pentru a putea vedea care sunt aceste tabele, care este structura lor, ce date contin, etc., din pagina principala a aplicatiei alegeti optiunea Object Browser. În panoul din stânga se da click pe numele unei tabele si în panoul din dreapta sunt mai multe optiuni pentru vizualizarea si modificarea structurii si continutului tabelei respective.

Pentru a preciza criteriile dupa care se ordoneaza datele se foloseste clauza ORDER BY. În aceasta clauza se vor preciza coloanele sau expresiile dupa care se vor ordona liniile unei tabele înainte de a fi afisate.

De exemplu, afisarea datelor din tabela cumparatori în ordine alfabetica (crescatoare) a localitatii se face folosind comanda:

SELECT * FROM cumparatori

ORDER BY nume

Equijoin

Sunt legate doua tabele cu ajutorul unei conditii de egalitate.

Se precizeaza conditia de egalitate dintre coloanele Id_cumparator din cele doua tabele în clauza WHERE.

C. Prezentare ERD si MAPARE

În urma discutiilor cu angajatii firmei s-a ajuns la concluzia ca informatiile relevante sunt urmatoarele:

n     Automobilele contin date precum: producator, model, anul de fabricatie, marimea motorului, tipul de combustibil, numarul de pasageri, pretul de cumparare si detalii privind asigurarea masinii.

n     Fiecare model este caracterizat printr-un cod, nume, marimea motorului si gradul de lux al acesteia.

n     3) Cumparatorii care achizitioneaza masini de la firma sunt identificati prin cnp si se memoreaza despre ei numele si adresa.

n     4) La firma lucreaza un numar de tehnicieni, consultanti service, vânzatori, despre care trebuie sa se memoreze cnp-ul, adresa, numar de telefon si salariul. Fiecare tehnician este expert pentru un numar de modele.

n     5) Fiecare sediu al firmei are un nume propriu, o adresa si un numar de telefon.

n     6) Fiecare firma vinde mai multe modele si are un pret pentru fiecare model. Un model poate fi vândut din mai multe sedii ale firmei, iar pretul poate varia în functie de dotarile masinii.

n     7) Exista o serie de teste care se aplica masinilor pentru a verifica starea lor tehnica si pentru a emite autorizatia de vânzare. Fiecare test este identificat printr-un cod, nume si se cunoaste scorul obtinut, pentru ca autorizatia de functionare sa poata fi emisa.

ERD

MAPARE :

3. REALIZAREA APLICAŢIEI

A. Realizarea aplicatiei

n    Modelul rational (ERD) reprezinta cel mai utilizat model de stocare a datelor, în care datele sunt organizate sub forma de tabele între care exista diverse legaturi.

n     Automobile Bavaria, doreste crearea bazei de date a automobilelor pe care le comercializeaza.

n     Dupa analizarea datelor si realizarea unei scheme, se identifica datele care vor trebui memorate si procesate, apoi se împart aceste date în grupuri logice si se identifica relatiile care exista între aceste grupuri.

n     ERD-ul este o diagrama entitati - relatii, fiind un instrument util care usureaza comunicarea dintre specialistii care proiecteaza bazele de date si programatori pe de o parte si beneficiari, pe de alta parte.

n     ERD-ul este alcatuit din mai multe entitati. O entitate este un lucru, un obiect, persoana sau eveniment care are semnificatie pentru afacerea modelata, despre care se memoreaza date. Precum entitatea ANGAJAT formata din mai multe atribute precum: cnp, nume, adresa, nr. tel, salariu.

n     Un atribut poate fi obligatoriu sau optional. Daca un atribut este obligatoriu, pentru fiecare instanta a entitatii respective trebuie sa fie o valoare pentru acel atribut, de exemplu este obligatoriu sa se cunoasca numele angajatului. Pentru un atribut optional exista instante pentru care nu se cunoaste valoarea atributului respectiv. De exemplu la entitatea FIRMA_IMPORTATOARE atributul telefon este optional, firma putând sa nu aibe telefon sau nu se cunoaste.

n     Un atribut obligatoriu este precedat în ERD de un asterisc *, iar un atribut optional va fi precedat de un cerculet o.

n     Atributele care definesc în mod unic instantele unei entitati se numesc identificatori unici (UID). UID-ul unei entitati poate fi compus dintr-un singur atribut, precum cnp-ul de la entitatea ANGAJAT. În alte situatii, identificatorul unic este compus dintr-o combinatie de 2 sau mai multe atribute. Atributele care fac parte din identificatorul unic al unei entitati vor fi precedate de semnul #.

n     Nonstransferabilitatea unei relatii se reduce la faptul ca valorile cheii straine corespunzatoare relatiei respective nu pot fi modificate. În ERD, o relatie nontransferabila se noteaza cu romb pe linia corespunzatoare relatiei, înspre entitatea a carei cheie straina nu este permis sa o modificam. În acest ERD relatia de nontransferabilitate se afla înspre entitatea CONTRACT.

Crearea tabelelor

Pentru crearea unei tabele se foloseste comanda CREATE TABLE .

De exemplu crearea tabelei PRETURI_MODELE

Definirea constrângerilor

Aceasta înseamna ca daca exista o regula sau restrictie asupra unei entitati, atunci datele introduse în baza de date respecta aceste restrictii.

Constrângerile UNIQUE, PRIMARY KEY, FOREIGN KEY si CHECK pot fi definite atât la nivel de coloana cat si la nivel de tabela.

La definirea unei chei straine se poate utiliza o clauza suplimentara ON DELETE CASCADE care precizeaza ca la stergerea unei linii din tabela parinte se vor sterge automat si din tabela copil acele linii care fac referire la linia ce se sterge din tabela parinte. De exemplu, prin folosirea acestei optiuni, la stergerea unui automobil se vor sterge automat acel model.

B. Crearea aplicatiei si a paginii principale

Folosind Create Application Builder se creeaza pagina principala a aplicatiei care va include un formular si un raport asociat fiecarei tabele.

O data creata aplicatia se va rula, apasând butonul Run Application. 

În timpul rularii aplicatiei putem oricând reveni la editarea acesteia prin actionarea butonului ""Edit Application" sau a butonului "Edit Page".

DOTARI_OPTIONALE Analysis

În acest moment se poate naviga spre a vedea analiza sau chart-ul

Descriere Chart

Analyze by Descriere

CUMPARATORI Analysis

Concluzie:

Firma "Bavaria Motors", în calitate de dealer exclusiv al importatorului Automobile Bavaria, doreste astfel simplificarea unor informatii care sa poata fi usor întelese de toata lumea. Astfel am creat o baza de date a automobilelor pe care le comercializeaza aceasta companie. Aceste scheme sunt un instrument util care usureaza comunicarea dintre specialistii care proiecteaza bazele de date si programatori pe de o parte si beneficiari, pe de alta parte. Acestia din urma putând întelege cu usurinta o astfel de schema, chiar daca nu sunt cunoscatori în domeniul IT.

Bibliografie

o     Manual de informatica pentru clasa a XII-A

CARMEN POPESCU - Editura L & S Infomat, 2007

o     Internet

https://academy.oracle.com/

https://iacademy.oracle.com


Document Info


Accesari: 9512
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )