Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
INTERNET / (INTERNETWORK SYSTEM)

Informatica


INTERNET / (Internetwork System)

- Sistem de Interconectare Retele -Ce este Internet -ul?

Multe persoane cred ca Internet-ul este un loc unde se dicuta numai despre informatica, unde se întâlnesc numai pasionatii de calculatoare si ca informatiile la care au acces sunt sub forma unor abrevieri criptice pe care numai specialistii le pot întelege. Aceasta impresie este total gresita. Usurinta cu care se pot distribui informatii, dar mai ales cu care orice utilizator, poate avea acces la informatii, a facut din Internet un mediu preferat. Structura Internet-ului a facut posibila nu numai distribuirea de informatii "statice", ci si existenta serviciilor. De exemplu, pe baza unei carti de credit, se pot face toate rezervarile pentru petrecerea concediului de odihna într-o frumoasa tara din lume, si se poate plati utilizând calculatorul de acasa.

Prin urmare Internet-ul este:

O cale de comunicare foarte rapida si atractiva între oamenii acestei lumi.

Modalitatea prin care oamenii aflati oriunde pe Glob pot comunica si schimba informatii cu multa usurinta.

Oferta "de toate pentru toti", remarcându-se prin usurinta cu care orice utilizator, fie el si novice în informatica, poate avea acces la informatie.

INTERNET este o retea de retele .O retea este un grup de calculatoare care au fost conectate astfel încât sa poata comunica între ele (sa faca schimb de informatii) Ele îsi pot transmite mesaje unul altuia si pot folosi în comun informatiile sub forma de fisiere.

INTERNET asigura legatura între peste 21.000 de astfel de retele si, în permanenta, la acestea se adauga tot mai multe.

Unele dintre retele sunt administrate de institutii guvernamentale, altele de universitati, firme, biblioteci, scoli etc.

Retelele pot fi de mai multe tipuri:

LAN (Local Area Network) - calculatoarele sunt plasate în interiorul aceleasi cladiri sau campus universitar;

MAN (Metrropolitan Area Network) - retea extinsa la nivelul unui oras);

WAN (Wide Area Network) - retea nationala.

INTERNET este o interconectate de LAN-uri, MAN-uri si WAN-uri prin legaturi rapide (satelit, circuite comunicatie digitala etc.).

Toate calculatoarele dintr-o retea trebuie sa comunice între ele pe baza unui set de reguli fixe (limbaj), denumit protocol Protocolul folosit s-a standardizat si se numeste TCP/IP (Transmission Control Protocol / Internet Protocol).

Pentru a beneficia de facilitatile Internet, un utilizator trebuie sa conecteze calculatorul sau la una dintre subretelele precizate mai sus. În acest mod, calculatorul sau devine nod în Internet si utilizand protocolul TCP / IP va putea folosi diverse programe cu rol de client pentru a putea transfera informatii de la alte calculatoare cu rol de server conectate la rândul lor la Internet.

Cine administreaza Internet-ul?

NIMENI!!! Nu exista vreo companie care sa impuna o serie de reglui. Singurele reguli care guverneaza INTERNET-ul sunt cele ale bunului simt.

Exista totusi o organizatie a utilizatorilor INTERNET-ului numita ISOC (INTERNET SOCIETY), care are obligatia sa gestioneze din punct de vedere tehnic INTERNET-ul si sa standardizeze tehnologia folosita.

Cum va conectati la Internet?

Exista patru moduri principale de conectare la INTERNET

Legatura permanenta (perrmanent connection).

Sunt folosite de marile organizatii de genul universitati, scoli corporatii. Cheltuielile pentru instalarea si functionarea unei astfel de legaturi dedicate sunt de mii de dolari.

Legatura directa prin modem1 (dial-in direct connection).

Acest gen de legatura este cel mai bun, dupa legatura permanenta. Este acesibil persoanelor individuale si firmelor mici, deoarece cheltuielile pentru instalare si functionare sunt de aprox. 50 dolari. Deoarece este un serviciu "dial-in", aveti nevoie de un modem si va trebui sa formati un numar de telefon pe care vi-l indica furnizorul de servicii.

Legatura prin modem si terminal (dial-up terminal connection).

Acest gen de legatura va permite conectarea prin modem la furnizorul de servicii si, dupa stabilirea legaturii, calculatorul dvs. functioneaza ca un terminal.

) Modem este o combinatie a cuvintelor "modulate" si "demodulate".

Acestea sunt operatii efectuate de modem asupra semnalelor digitale venite din calculatorul dvs. atunci

când le converteste în semnale analogice folosite de majoritatea retelelor telefonice si înapoi în semnale

digitale folosite de calculatoare.

Legatura prin posta electronica.

Acest gen de legatura va permite transmiterea / receptionarea de mesaje

e-mail în INTERNET.

Observatie

Cel mai bun mod de conectare la INTERNET este sistemul OPM: Other People's Money (Banii altora). Multi utilizatori ai retelei INTERNET se conecteaza prin intermediul unei organizatii care are o legatura permanenta la INTERNET.

Servicii disponibile în INTERNET

Comunicarea si schimbul de informatii în INTERNET se realizeaza prin "servicii", ce permit exploatarea si cautarea de informatii aflate în aceasta uriasa retea. Pentru oricare dintre servicii exista un calculator care solicita inforrmatii - un client al serviciului respectiv - de la un alt calculator care furnizeaza informatiile, numit server. Fiecare calculator legat în retea, poate fi atât client cât si server.

Cel mai utilizat serviciu în INTERNET este World Wide Web (WWW)

Acesta este un sistem cu hipertext care va ajuta sa va deplasati pe cale electronica în jurul lumii, cautând informatii. Web va permite sa "urmariti" legaturile.

Pentru a folosi serviciul WWW, aveti nevoie de un browser Web (rasfoitor prin INTERNET) un program care afiseaza documente Web. (Internet Explorer, Netscape etc).

Aproape fiecare persoana (fizica sau juridica) si-a creat propria pagina Web, în care publica informatii utile. În momentul de fata, o mare parte din paginile de Web au un aspect comercial si deci informatia cu adevarat folositoare este în permanenta scadere. Acest lucru nu trebuie sa fie îngrijorator, deoarece acolo unde exista aspect comercial, apare implicit si legea concurentei. Datorita ei, numai firmele cele mai "capabile" vor reusi sa supravietuiasca puternicului val. Desi în ultimul timp a crescut capacitatea si nivelul de performanta al retelei INTERNET, utilizatorii percep o scadere a calitatii serviciilor datorata în special aglomerarii retelei.

Factorii care determina aglomerarea retelei INTERNET sunt:

asaltul neprofesionistilor, care în conditiile unor costuri scazute de acces, manifesta un comportament irational si neeconomic, având ca efect "poluarea" Internet-ului;

inexistenta unor solutii tehnice de acces care sa faca o diferentiere a serviciilor solicitate si sa permita acordarea prioritatii diferentiate de servicii;

imperfectiunea pietei serviciilor INTERNET, structura ei reflectându-se asupra pretului si vitezei de comunic

Functii ale retelei INTERNET

E-mail (Posta electronica).

Reteaua World Wide Web (reteaua Web sau WWW, ce ofera acces la fisiere, documente, imagini, sunete din mii de zone Web).

Grupuri de dialog UseNet (UseNet newsgroups) - grupuri de discutii care trateaza subiecte referitoare la stiinta, evenimente, muzica, calculatoare etc.

Transferul de fisiere cu ajutorul protocolului FPT (File Transfer Protocol).

Ce inforrmatii sunt necesare pentru conectare la INTERNET? (preluate de la furnizorul de servicii).

Tipul de legatura asigurata prin SLIP (Serial Line Internet Protocol) sau PPP(Point-to-Point Protocol);

Denumirea utilizatorului;

O parola;

Numarul de telefon pentru accesul pe plan local al furnizorului;

Adresa IP(Internet Protocol) pentru Domain Name Server (pe scurt DNS este metoda folosita de INTERNET pentru a crea denumiri unice pentru fiecare server de retea);

Tehnica de autentificare (denumirea pentru conectarea si parola înscrise într-o fereastra, sau alte metode.

Observatie.

Toate paginile Web sunt identificate printr-o adresa unica, denumita Universal Resource Locator (URL - sistem universal pentru localizarea resurselor).

Adresele retelei WWW încep în acelasi mod:

https:// reprezinta prescurtarea de la Hyper Text Transfer Protocol

("limbajul" din Web)

De exemplu, adresa URL pentru paginile firmeI Microsoft respectiv SNSPA

arata astfel:

https://www.microsoft.com sau https://www.studentul.go.ro

SOFT pentru INTERNET

u       Un browser pentru reteaua World Wide Web. Browserele existente sunt Internet Explorer, Mozaic si Internet Assistant, produse ale firmei Microsoft, Netscape, etc.

u       Program pentru posta electronica - Eudora, produs al firmei Qualcomm;

Os Mail, produs de Open System; Z-Mail produs de Network Computing Devices; MS-Office -Outlook, produs al firmei Microsoft.

u       Program pentru citirea mesajelor grupurilor de dialog UseNet. - NewsZpress, Free Agent etc.

u       Program pentru cautarea fisierelor: Gopher, Archie Veronica etc.

Ce este Intranet-ul?

Intranet-ul înseamna utilizarea tehnologiilor Internet în vederea legarii într-un tot unitar a resurselor informationale ale unei organizatii Intranet-ul deriva din Internet: este o retea de calculatoare bazata pe protocoale Internet. Intranet-ul este raspunsul momentan pentru nevoile legate de gestiunea informatiilor si lucrul în grup al unei organizatii. Intranet-ul faciliteaza comunicarea între oamenii unei organizatii, concretizându-se în infrastructura tehnologica necesara unei bune si eficiente colaborari.

Similitudinea dintre cele doua concepte Internet si Intranet face dificila trasarea unei granite de demarcatie. Totusi cea mai importanta diferenta se afla nu atât la nivel tehnologic, cât mai ales la cel semantic. Internet-ul este zona informatiilor publice, iar Intranet-ul este cu predilectie zona informatiilor cu caracter privat.

Avantajele Intranetului deriva din:

utilizare browser - "rasfoitor" ca interfata cu utilizatorul;

"dizolvarea" distantelor geografice;

costul scazut de mentinere si întretinere a unui sistem Intranet;

informatia disponibila în cadrul unui sistem Intranet este bine organizata si controlata, ea va avea totdeauna un "stapân";

asigurarea securitatii informatiilor gestionate(în special securitatea accesului);

este usor de învatat, utilizatorul parcurge o singura data curba de învatare a specificatiilor unei interfete (meniuri, bare de instrumente, casete de dialog etc.).2) Un document de hipertext va permite sa sariti din loc în loc într-un document sau la alte documente prin

intermediul unor legaturi de un anumit tip.


Document Info


Accesari: 2153
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )