Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
La ce ne folosesc computerele in cercetarile sociale?

Informatica
La ce ne folosesc computerele

în cercetarile sociale?
La ce ne folosesc computerele

în cercetarile sociale?

Care este scopul acestui capitol?

Care este structura cercetarilor sociale cantitative?

Cum se realizeaza instrumentele de recoltare a datelor?

Cum se construiesc si se gestioneaza bazele de date?

Cum se analizeaza datele?

Cum se redacteaza rapoartele de cercetare?

Care sunt cuvintele cheie din acest capitol?

De unde puteti afla informatii suplimentare?

Cât ati înteles pâna acum?

Care este scopul acestui capitol?

Scopul acestui capitol este de a va reaminti care este structura cercetarilor sociologice, care sunt pasii pe care cercetatorul vietii sociale îi parcurge în cadrul unei astfel de cercetari, dar, mai ales, acest capitol are scopul de a va prezenta câteva dintre utilizarile pe care calculatorul le poate primi în cadrul unor astfel de demersuri stiintifice.

Care este structura cercetarilor sociale cantitative?

Fac din nou precizarea ca, dincolo de faptul ca majoritatea referirilor din acest suport de curs sunt facute la adresa anchetei sociologice pe baza de chestionar, foarte multe dintre utilizarile calculatorului care vor fi prezentate pot fi transpuse si în cadrul altor tipuri de cercetari asupra spatiului social. Exista lucrari de metodologie a cercetarii sociologice care discuta pe larg problematica etapelor unei astfel de cercetari. Va voi reaminti aici ca principalii pasi pe care cercetatorul vietii sociale îi parcurge sunt: stabilirea temei de cercetare, documentarea, formularea ipotezelor, constructia instrumentelor de cercetare, recoltarea datelor din interiorul universului investigat, centralizarea si analiza acestor date, formularea concluziilor si redactarea raportului de cercetare cu scopul fie de a fi prezentat beneficiarului care a comandat studiul, fie de a disemina informatia în interiorul comunitatii stiintifice din care face parte.

Cum se realizeaza instrumentele de recoltare a datelor?

Paleta instrumentelor de cercetare este suficient de larga si lucrarile de metode si tehnici de cercetare va ofera suficiente informatii despre chestionare, grile de interviu, grile de focus-grup, ghiduri de observatie sau alte astfel de instrumente. Unul dintre lucrurile pe care le au în comun instrumentele mentionate mai înainte este acela ca, în forma lor materiala, ele se prezinta ca niste documente tiparite pe hârtie.

Daca revenim la chestionarul sociologic, dincolo de corectitudinea metodologica impusa în conceperea chestionarului, mai exista o componenta legata de design-ul acestuia. Un design deficitar, caracterul ilizibil al întrebarilor tiparite, parcurgerea greoaie de catre operator a succesiunii de întrebari, lipsa suportului oferit de unele elemente grafice pot conferi chestionarului un caracter disfunctional pe teren. Aceasta poate duce la înregistrarea si centralizarea gresita a datelor, la eforturi sporite din partea operatorilor de teren si a operatorilor de date.

Pentru editarea chestionarului vom utiliza aplicatia Microsoft Word. Optiunile de schimbare a formatului paragrafelor, tabelelor, diagramelor si a altor obiecte inserate în documentele create cu ajutorul acestei aplicatii ofera un ajutor important în redactarea chestionarelor sociologice cu un design care confera functionalitate maxima instrumentului.

Cum se construiesc si se gestioneaza bazele de date?

S-a mentionat deja faptul ca, odata culese, datele sociale se impun a fi centralizate cu scopul unor analize statistice laborioase. Centralizarea datelor culese cu ajutorul chestionarului sociologic se face sub forma unor baze de date. Concret, aceasta centralizare presupune trecerea raspunsurilor înregistrate de catre operatorii de teren de pe hârtie (adica de pe chestionar) pe calculator cu scopul numararii raspunsurilor într-o maniera rapida, exacta si facila pentru cercetator. Pe parcursul laboratorului se vor face referiri la modul în care se construiesc, se structureaza si se gestioneaza aceste baze. Deocamdata, mentionam doar faptul ca vom utiliza în acest scop doua aplicatii: Microsoft Excel si S.P.S.S.

Cum se analizeaza datele?

Analiza statistica a datelor recoltate face obiectul cursului de statistica sociala si de aceea nu se va insista foarte mult asupra acestui aspect. Cu toate acestea, vor exista unele trimiteri minimale la modul în care aplicatii precum Microsoft Excel sau S.P.S.S. pot fi utilizate în realizarea unor astfel de analize. Ambele aplicatii ofera functii utilizabile în statistica descriptiva (calcularea indicatorilor tendintei centrale, ai dispersei, ai boltirii si ai oblicitatii) si în statistica inferentiala (testele de semnificatie statistica).Cum se redacteaza rapoartele de cercetare?

De multe ori, o cercetare bine realizata din punct de vedere metodologic poate fi mai prost receptata si evaluata de catre beneficiarul acesteia din cauza modului în care se face prezentarea raportului de cercetare. Aplicatia Microsoft PowerPoint ofera posibilitatea cercetatorului de a realiza o prezentare reusita a rezultatelor sale fie în forma tiparita, fie sub forma unei expuneri de diapozitive, uneori chiar introducând si unele elemente de animatie.

Care sunt cuvintele cheie din acest capitol?

ancheta baza de chestionar

chestionar

ghid de observatie

grila de focus-grup

grila de interviu

instrument de cercetare

ipoteza

metodologie

statistica descriptiva

statistica inferentiala

structura cercetarilor sociologice

De unde puteti afla informatii suplimentare?

Pentru a va documenta în legatura cu structura cercetarilor sociologice si în legatura cu elaborarea chestionarelor sociologice, puteti apela la:

Chelcea, Septimiu. Cercetarea sociologica. Metode si tehnici. 1998. Deva: Editura Destin.

Vlasceanu, Lazar. Metodologia cercetarii sociale. Metode si tehnici.1986. Bucuresti: Editura stiintifica si Enciclopedica.

Zamfir, Catalin si Vlasceanu, Lazar (coordonatori). Dictionar de sociologie. 1993. Bucuresti: Editura Babel.

Cât ati înteles pâna acum?

1.9.1. Care este aplicatia cu ajutorul carei vom redacta un chestionar?

a. Microsoft Excel b. SPSS

c. Microsoft Word d. Microsoft PowerPoint

1.9.2. Care este aplicatia cu ajutorul careia vom redacta un raport de cercetare?

a. Microsoft Word b. Microsoft PowerPoint

c. Microsoft Excel d. SPSS

1.9.3. Care este metoda de cercetare la care vom face cel mai mult referire pe parcursul cursului?

a. Metoda focus-grupurilor b. Analiza documentelor

c. Ancheta pe baza de chestionar d. Ancheta pe baza de interviuri de profunzime

1.9.4. Care dintre urmatoarele etape ale unei cercetari precede recoltarea datelor din teren?

a. Redactarea raportului de cercetare b. Formularea ipotezelor

c. Analiza statistica a datelor d. Centralizarea datelor pe calculator

1.9.5. Care dintre urmatoarele afirmatii este falsa? Calculatorul face analiza datelor:

a. Mai rapida b. Mai comoda

c. Mai exacta d. Accesibila oricui


Document Info


Accesari: 2012
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2021 )