Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Standardul IEEE 802.11

Informatica


Standardul IEEE 802.11

Acest standard a fost initiat în 1990 si finalizat în 1997 pentru a acoperi retelele care asigura conexiunile fara fir între statii fixe, portabile, si în miscare pe arie locala; prevede rate de transfer de 1 Mbit/s si optional 2 Mbit/s pe raze de 250-300 m.



Se asigura suportul pentru transfer asincron de date si optional pentru servicii distribuite cu limita de timp (DTBS).

Prima optiune se refera la traficul care este relativ insensibil la întârzieri, cum ar fi posta electronica sau transferul de fisiere.

A doua optiune, DTBS, implica o limita a întârzierii pentru a asigura o calitate acceptabila a se 242w225c rviciului;

În esenta, acest standard defineste urmatoarele:

Arhitectura WLAN

Diferite servicii precum autentificare, siguranta

Formatul frame-urilor, incluzând nivelele MAC si fizic

Functii FHSS si DSSS, incluzând frame-uri

1.5.1 IEEE 802.11b

Acest standard detaliaza retelele fara fir care functioneaza în banda de 2,4 GHz, 5 si 11 Mbps folosind modulatia CCK (Complementary Code Keying) pentru schema DSSS. Specificatiile standardului original 802.11 suporta rate de transfer doar de 1 Mbps si 2 Mbps.

Se adauga noi tehnologii, cum ar fi:

Optiune preambul scurt (72 biti) la nivel 2 pentru o sincronizare mai rapida; specificatiile 802.11 erau pentru un preambul lung (144 biti); cu toate acestea, 802.11b este compatibil cu preambulul lung;

Alocare a canalului îmbunatatita, care depaseste limitarile de alocare de canal din specificatiile standardului 802.11;

1.5.2 IEEE 802.11a

Are ca titlu "Higher-Speed Physical Layer Extension in the 5-GHz Band" si defineste schimbarile care au fost facute pentru a suporta salturile de la 5,15 la 5,25 Ghz, de la 5,25 la 5,35 GHz, de la 5,725 la 5,825 GHz; folosindu-se modulatia OFDM se pot atinge rate de transfer de 6, 9, 12, 18, 24, 36, 48, 54 Mbps.

1.5.3 IEEE 802.11g

Are ca titlu "Amendment 4: Further Higher Data Rate Extension in the 2.4-GHz Band"; adauga formatul frame-urilor, câmpuri, coduri pentru a se obtine rate de transfer mai mari decât la 802.11 folosind modulatia DSSS-OFDM în banda ISM de 2,4 GHz; noile rate de transfer obtinute prin adaugarea acestor specificatii sunt de 6, 9, 12, 18, 22, 24, 33, 36, 48, 54 Mbps; desi acest standard este functional, specificatiile pentru el, ca si pentru cele anterioare, vor mai fi discutate.

În prezent se discuta daca 802.11g va contine specificatii finale sau daca este doar un compromis temporar care în final va conduce la specificatii mai stabile. Unul din motive este ca acest standard reprezinta o combinatie de tehnologii distincte; are rate de transfer mari, folosind tehnologii OFDM (similar 802.11a) în banda de 2 GHz(similar 802.11b), si are de asemenea 3 canale.

Unul din avantaje in fata standardului 802.11a este acela ca este compatibil si poate coexista cu tehnologii si standarde anterioare; se poate folosi modulatia de la mai vechiul 802.11b, dar la vitezele acesui standard, bineînteles.

Un alt avantaj al acestui standard este folosirea benzii de 2,4 GHz (componente electronice mai ieftine, raza de acoperire mai mare, strapungere mai mare). Dezavantajul este ca poate interfera cu microundele, telefoanele fara fir, si alte dispozitive care functioneaza în aceasta banda.

1.5.4 IEEE 802.11f

Are ca titlu "IEEE Trial-Use Recommended for Multi-Vendor Access Point Interoperability via an Inter-Access Point Protocol Across Distribution Systems Supporting IEEE 802.11 Operation"; specificatiile acestui standard definesc servicii si protocoale pentru ca un punct de acces (AP) sa schimbe informatii.

În comparatie cu celelalte standarde 802.11, acesta este relativ necunoscut si mai putin complex; detaliaza mecanisme de la nivele mai înalte.

1.5.5 IEEE 802.11e

Are ca titlu "Media Access Control (MAC) Quality of Service (QoS) Enhancements"; adauga capabilitati de calitate a serviciului si multimedia pentru retele fara fir; calitatea serviciului este necesara pentru aplicatii audio, video si de voce care sunt foarte sensibile la întârzieri si au nevoie de rate de transfer garantate. Totusi, calitatea serviciului nu este garantata ci de tip "best effort".

1.5.6 IEEE 802.11k

Are ca titlu "Specification for Radio Resource Measurement"; specificatiile acestui standard adauga masuratori si raportari ale functionalitatii; factorii masurati sunt zgomotul, încarcarea, noduri ascunse, evenimente de pe mediul de transport, întârzierea, informatii referitoare la criptare etc.

1.5.7 IEEE 802.11h

Are ca titlu "Spectrum and Transmit Power Management Extensions in the 5 GHz Band in Europe"; adauga pentru standardul 802.11 servicii ale spectrului; cele 2 servici de spectru sunt DFS (Dynamic Frequency Selection) si TPC (Transmit Power Control).

1.5.8 IEEE 802.11i

Task Grou-ul "i" a fost fondat în martie 2001; misiunea lui era sa îmbunatateasca mecanismele de securitate si autentificare prin controlul adreselor MAC.

Acest standard îmbunatateste 802.11 cu noi mecanisme de securitate pentru a asigura confidentialitatea si integritatea datelor. Unele sunt aditionale, altele înlocuiesc pur si simplu vechile proceduri. Aditional, acest standard cuprinde urmatoarele caracteristici:

2 noi tipuri de retea, numite TSN (Transition Security Network) si RSN (Robust Security Network)

noi metode pentru criptare si verificarea integritatii: TKIP (Temporal Key Integrity Protocol) si CCMP (Counter mode/CBC - MAC Protocol)

noi mecanisme de autentificare folosind EAP (Extensible Authentication Protocol)

managementul cheilor prin protocoale de securitate de tip "handshake"

TKIP reprezinta o suita de cifruri si include un algoritm de amestecare a cheilor si un contor al pachetelor  pentru a proteja cheile criptografice. De asemenea mai include un algoritm Michael, un algoritm pentru verificarea integritatii mesajului MIC (Message Integrity Check), care, împreuna cu contorul de pachete, previne reluarea pachetelor si modificarea lor; TKIP si Michael sunt folosite împreuna, dar pot rula si pe echipamente mai vechi, reprezentând o metoda de a securiza retelele existente.

CCMP este un algortm bazat pe AES care îndeplineste functiile de criptare si integritate a datelor; CCMP ofera o criptare mai puternica decât TKIP, însa nu functioneaza cu echipamentele mai vechi. În cele din urma, producatorii vor fi nevoiti sa implementeze CCMP pentru a respecta specificatiile.

O retea RSN este o retea care permite doar dispozitive care folosesc TKIP/Michael si CCMP; o retea TSN este una care suporta atât RSN, cât si WEP; retelele TSN au o slabiciune, care consta în faptul ca pachetele broadcast trebuie transmise folosind cel mai mic nivel de securitate; din acest motiv RSN este preferat, si ideal ar fi ca toate retelele sa foloseasca CCMP.


Document Info


Accesari: 3142
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )