Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Tipuri de retele de calculatoare

Informatica


Tipuri de retele de calculatoare

Desi nu exista o taxonomie generala în care pot fi încadrate toate retelele de cal 717j93h culatoare, doua criterii sunt forte importante si anume: tehnologia de transmisie si scara (dimensiunea) la care opereaza reteaua.

Din punct de vedere al tehnologiei de transmisie, retelele de cal 717j93h culatoare pot fi împartite în doua categorii:retele de difuzare;

retele punct-la-punct;

Retelele de difuzare au un singur canal de comunicatii care este împartit de toate masinile din retea. Orice masina poate transmite mesaje scurte sau pachete, care sunt primite de celelalte masini. Un câmp din mesaj sau pachet specifica masina careia îi este adresat mesajul. Daca pachetul îi este adresat, o masina prelucreaza pachetul, altfel pachetul este ignorat. Sistemele cu difuzare permit în general si adresarea unui pachet catre toate destinatiile, prin utilizarea unui cod special în câmpul adresa. Un sistem cu difuzare suporta, de asemenea, transmisia la un subset de masini, operatie cunoscuta sub numele de trimitere multipla.

Retelele punct-la-punct dispun de numeroase conexiuni între perechi de masini individuale. Pentru a ajunge de la sursa la destinatie în acest tip de retea, un pachet ar putea fi nevoit sa treaca prin mai multe masini intermediare. Datorita faptului ca sunt disponibile trasee multiple, cu lungimi diferite, algoritmii de dirijare a pachetelor sunt foarte importanti.

Din punct de vedere al marimii, retelele de cal 717j93h culatoare se pot împarti în:

retele locale (cu distante de interconectare a calculatoarelor de la 10 metri pâna la maximum 1 km);

retele metropolitane (de la 1 km pâna la maximum 10 km);

retele larg raspândite geografic (distanta mai mare de 10 km);

Internetul - creat prin interconectarea mai multor retele.

Retele locale (Local Area Network)

Sunt în general retele private localizate într-o singura cladire sau într-un campus de cel mult câtiva kilometri, frecvent utilizate pentru a conecta calculatoare personale si statiile de lucru cu scopul de a partaja resurse si de a schimba informatii. LAN-urile se disting de alte retele prin trei caracteristici:

marime - au dimensiuni restrânse, ceea ce înseamna ca timpul de transmisie este în cazul cel mai defavorabil limitat si cunoscut dinainte;

tehnologia de transmisie;

topologie - aranjamentul fizic al componentelor unui LAN;

Retelele metropolitane

Este o versiune extinsa a unui LAN si utilizeaza în mod normal tehnologii similare cu aceasta. Motivul principal pentru care MAN-urile figureaza ca o categorie speciala consta în adoptarea unui standard specific, numit DQDB (Distibuted Queue Dual Bus - magistrala duala cu coada distribuita) sau IEEE 802.6. DQDB consta în doua magistrale unidirectionale la care sunt conectate toate calculatoarele. Fiecare magistrala are un capat de distributie (head end) care initiaza activitatea de transmisie, dupa cum se poate observa si în figura urmatoare.

Figura : Retea metropolitana.

Retele larg raspândite geografic

WAN (Wide Area Network) acopera o arie geografica întinsa, deseori o tara sau un continent întreg, continând o colectie de masini (gazde) care executa aplicatiile utilizatorilor. Gazdele sunt interconectate printr-o retea de comunicatie sau subretea, care are rolul de a transporta mesajele de la o gazda la alta. Prin separarea aspectelor de pura comunicatie ale subretelei de aspectele referitoare la aplicatii, se simplifica mult proiectarea întregii retele. Subreteaua este în general formata din: linii de transmisie (transporta bitii între masini) si elemente de comutare (calculatoare specializate pentru a conecta doua sau mai multe linii de transmisie).

Figura - Retea larg raspândita geografic - WAN.


Document Info


Accesari: 9324
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )