Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
WINDOWS XP LIVE CD

Informatica


WINDOWS XP LIVE CDUn CD bootabil, pentru situatiile de criza, când (din diverse motive) PC-ul refuza sa porneasca iar singura varianta ramasa ar fi sa formatam hard-diskul (sau cel putin una dintre partitii, daca am avut inspiratia sa cream cel putin doua) si astfel sa pierdem niste d 20520u2011u ate importante pentru noi, un astfel de CD ne este absolut necesar.

În astfel de situatii neplacute, una dintre cele mai eficiente solutii o reprezinta bootarea de pe un asemenea CD, care sa permita lansarea si executarea diverselor utilitare de scanare si detectare a erorilor sau a virusilor, de recuperare a datelor, de repartitionare a spatiului hard-diskului etc., fara a fi nevoie sa instalam sistemul de operare pe hard-disk.

În rândurile ce urmeaza va vom prezenta pasii necesari crearii unui astfel de CD.

DE CE AVEM NEVOIE

În afara de o unitate optica de inscriptionare a CD-ului, mai avem nevoie de kitul de instalare al Windows XP (cu cel putin Service Pack 1 integrat) si de utilitarele gratuite Bart's PE Builder, respectiv Ultimate Boot CD for Windows (UBCD4Win). De asemenea ne trebuie un CD blank de 700 MB, iar ca aplicatii avem nevoie de Nero Burning ROM, nLite (eventual AutoStreamer) si .NET Framework.

Bart's PE Builder este un utilitar care permite crearea unui CD bootabil, pornind de la fisierele din kitul de instalare al Windows XP, în scopul realizarii a diverse operatiuni în cazul în care sistemul nu mai booteaza. Prin intermediul acestuia, utilizatorul va beneficia de interfata grafica si suport pentru retea, respectiv pentru sistemele de fisiere FAT, NTFS si CDFS.

Ultimate Boot CD for Windows este un program care vine în completarea lui Bart's PE Builder, oferind o serie de facilitati si utilitare suplimentare sub forma pluginurilor.

PRIMII PAsI

Primul pas în realizarea CD-ului este instalarea programului Bart's PE Builder. Se recomanda instalarea sau dezarhivarea (dupa caz) lui Bart's PE Builder într-un director aflat chiar în cadrul radacinii partitiei, de exemplu C:\pebuilder. În directorul în care a fost instalat exista un subdirector numit plugins. Daca dispuneti de UBCD4Win (a nu se confunda cu Ultimate Boot CD, un program de diagnosticare si recuperare pentru Windows/Linux sub forma unei imagini .iso), atunci subdirectorul plugins trebuie sters. El va fi înlocuit de un nou subdirector plugins, creat în momentul în care veti fi dezarhivat aplicatia UBCD4Win în directorul în care a fost instalat Bart's PE Builder. În acest subdirector vor fi stocate fisierele componente ale aplicatiei UBCD4Win.

Ultima etapa premergatoare este copierea tuturor fisierelor si directoarelor (inclusiv a celor cu atributele ascuns sau sistem) de pe CD-ul de instalare a sistemului Windows XP într-un director de pe hard-disk, de exemplu XP.

PROCESUL DE CREAŢIE

Dupa realizarea pasilor anteriori începem procesul propriu-zis prin executarea aplicatiei PE Builder.

Pentru integrarea unui Service Pack în kitul de instalare (daca este cazul), puteti folosi utilitarele AutoStreamer, nLite sau chiar PE Builder. Din meniul Source a lui PE Builder se alege optiunea Slipstream. Aici trebuie specificate calea catre kitul original de Windows (directorul XP, în care am copiat CD-ul original), calea catre Service Pack (directorul SP, în care am copiat respectivul Service Pack) si calea catre directorul în care noul kit cu Service Pack integrat va fi salvat (directorul XPSP, care trebuie creat). Daca aveti deja kitul cu Service Pack integrat, treceti peste aceasta etapa direct la configurarea viitorului CD bootabil.

Daca doriti un XP suplu (din care sa lipseasca anumite componente care nu va folosesc), dar cu toate service packurile, driverele si hotfixurile necesare incluse, puteti utiliza aplicatia nLite. Deoarece nLite apeleaza rutine .NET, aveti nevoie si de componenta .NET Framework, versiunea 1.1 (pentru nLite 0.9x) sau versiunea 2.0 (pentru nLite 1.x). Cu ajutorul programului nLite se va crea o imagine de CD în format ISO, dar care nu are si o imagine de boot si, prin urmare, nu va putea fi folosita pentru a boota de pe CD. Pentru a crea o versiune bootabila de Windows trebuie sa folositi utilitarul PE Builder si sa introduceti la Source noul director XP (în fapt cel vechi, dar care a fost modificat - adica micsorat - de catre nLite).

În cadrul ferestrei principale a lui PE Builder, în casuta Source trebuie scrisa (sau cautata) calea catre kitul de Windows (XP sau XPSP, dupa caz) iar în casuta Output trebuie ales directorul destinatie, în care se va realiza salvarea fisierelor extrase din kitul original. Din pacate, utilitarul Bart's PE Builder nu ofera posibilitatea de a include direct chiar orice aplicatie în mediul Windows creat. De aceea, o atentie deosebita trebuie acordata listei de pluginuri, care poate fi deschisa prin intermediul butonului Plugins. Aici sunt listate câteva utilitare ce vor putea fi incluse pe CD-ul rezultat, existând posibilitatea activarii/dezactivarii sau configurarii acestora. Pentru a extinde lista de pluginuri, acestea trebuiesc descarcate, folosindu-ne de linkurile oferite de site-ul aplicatiei Bart's PE Builder (www.nu2.nu/pebuilder).

Tot în cadrul ferestrei principale, în partea de jos, avem posibilitatea de a alege modul în care se va face salvarea proiectului. Putem opta între a crea o imagine de CD în format ISO sau a inscriptiona direct un CD. Recomandam salvarea în format ISO si inscriptionarea ulterioara cu un program specializat, cum ar fi Nero.

Dupa realizarea tuturor setarilor necesare, mai trebuie doar apasat butonul Build, care va initia procesul de generare a fisierului în format ISO. Apoi nu ne ramâne decât sa-l inscriptionam pe CD.

CREAREA UNUI CD BOOTABIL CU NERO BURNING ROM

Realizarea unui CD de boot presupune doua etape: extragerea imaginii de boot din CD-ul original de Windows XP si crearea propriu-zisa a CD-ului bootabil cu ajutorul lui Nero Burning ROM.

Extragerea imaginii de boot se poate realiza cu ajutorul unor programe ca MagicISO, UltraISO sau IsoBuster. Pentru simplitate, am ales sa realizam aceasta operatie cu ajutorul programului IsoBuster. Alegem mai întâi unitatea în care se afla CD-ul original de Windows XP (File > Open Image File), apoi, în partea stânga a ferestrei, selectam Bootable CD si, în cele din urma, în partea dreapta dam clic dreapta pe Microsoft Corporation.img si alegem Extract Microsoft Corporation.img. Salvarea se va face într-un director pe care îl vom denumi, spre exemplificare, Boot.

Ultima etapa o reprezinta crearea si inscriptionarea CD-ului bootabil cu ajutorul lui Nero Burning ROM. Pornim aplicatia si, din fereastra New Compilation (deschisa automat, la pornirea programului, sau manual din meniul File > New...), alegem CD-ROM (Boot). Dupa adaugarea la compilatie a tuturor fisierelor copiate pe hard-disk de pe CD-ul original (eventual modificate, cu ajutorul unei aplicatii ca nLite sau AutoStreamer, prin integrarea unui Service Pack sau prin eliminarea unor componente), dam clic pe butonul Burn (sau din meniul Recorder selectam Burn Compilation...). Imediat va fi afisata ferastra Burn Compilation. În cadrul tabului Boot, la Source of boot image data, selectam Image file si, apasând butonul Browse, navigam pâna la directorul în care am salvat imaginea de boot (directorul Boot) si selectam fisierul Microsoft Corporation.img. În casuta Files of type alegem All Files (*.*) deoarece, în mod implicit, Nero vede doar fisierele cu extensia .ima, iar imaginea de boot salvata cu IsoBuster are extensia .img. Apoi, în cadrul aceluiasi tab, se bifeaza Enable expert settings, din casuta Kind of emulation se selecteaza No emulation, iar la Number of loaded sectors se introduce valoarea 4. În cadrul tabului Label introducem titlul de la CD-ul original (de genul XP_EN). Ultimele setari le facem în tabul Burn, dupa care nu ne ramâne decât sa apasam butonul Burn si în câteva minute se va finaliza procesul de creare a unui CD bootabil de Windows. La final putem salva compilatia, cu ajutorul meniului File > Save As..., pentru viitoare modificari sau inscriptionari.


Document Info


Accesari: 9011
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )