Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
SPATII CU NUCLEU COMPACT

Matematica
SPAŢII CU NUCLEU COMPACT

Fie un spatiu topologic si , multimi deschise ale lui .
Notam , si spunem ca este mult mai jos" decāt , iar relatia este definita īn capitolul I.3.

Proprietati:

daca atunci ,

daca atunci ,

īntotdeauna si, daca si atunci .

Teorema IV.1   Pentru multimile desch 10410j92k ise si ale spatiului ,

relatia implica ,

daca topologia Scott pe este aproximanta atunci relatia implica .

Demonstratie: Presupunem ca . Atunci exista o vecinatate Scott deschisa a lui astfel īncāt , oricare ar fi . Pe baza definitiei Scott-deschise, orice acoperire deschisa a lui contine o subacoperire finita a unui membru al lui , prin urmare si a lui , deci .

Reciproc, presupunem ca topologia Scott pe este aproximanta si .

Deoarece reuniunea multimilor deschise , avem ca , unde este o reuniunea unui numar finit de , rezulta deci . ■

Un spatiu se numeste cu nucleu compact (core-compact space) daca fiecare vecinatate deschisa a unui punct din contine o vecinatate deschisa a lui . Aceasta este echivaent cu a spune ca orice multime deschisa este reuniune de multimi deschise .

Observatie : Orice spatiu local compact este cu nucleu compact .

Teorema IV.2 Fie un spatiu cu nucleu compact.

Daca īn atunci pentru un .

Multimea este Scott deschisa.

Daca este Scott deschisa si atunci pentru un .

Multimea pentru formeaza o baza pe topologia Scott a lui .

Daca atunci .Demonstratie : Multimea deschisa este reuniune de multimi deschise , si fiecare multime deschisa este reuniune de multimi deschise . este reuniunea familiei de multimi deschise pentru care exista o multime deschisa cu . Deoarece este īnchisa īn raport cu reuniunile finite, rezulta pentru un . Din definitia lui rezulta ca exista o multime deschisa cu , deci .

(2): Multimea este evident Alexandroff-deschisa. Daca atunci pentru un , aceasta rezulta din , am aratat ca fiecare acoperire deschisa a unui membru din are o subacoperire finita a unui membru din .

Multimea deschisa este reuniune de multimi deschise , si astfel de multimi deschise sunt īnchise īn raport cu reuniuni finite.

Este o consecinta imediata din si

este o multime Scott deschisa cu si oricare ar fi .

Teorema IV.3 Un spatiu este exponentiabil daca si numai daca este cu nucleu compact. Mai mult, daca este un spatiu cu nucleu compact si este orice spatiu atunci topologia exponetialei este generata de multimi

,

unde acopera si acopera .

Demonstratie: Daca este exponentiabil atunci are o topologie exponentiala, deci este cu nucleu compact, aceasta rezulta din Teorema III.6 si din Teorema IV.1 .

Reciproc, daca este cu nucleu compact atunci are o topologie exponentiala, conform Teoremei III.6 si Teoremei IV.2 , rezulta ca este exponentiabil.

Pentru partea a doua, este usor de aratat ca daca este o topologie īn cu o baza , atunci topologia īn indusa de are ca subbaza multimile pentru īn . Rezulta, multimile pentru formeaza o baza pe topologia Scott din daca este cu nucleu compact, deci topologia Isbell este indusa de topologia Scott. ■

Terminam aceasta parte arucānd o scurta privire spre spatiile Hausdorff exponentiabile. Pentru multimile desch 10410j92k ise si ale unui spatiu Hausdorff, daca atunci pentru o multime compacta . Demonstratia aceste proprietati se gaseste īn -[8], rezulta ca un spatiu Hausdorff este cu nucleu compact daca si numai daca este local compact. Mai mult, daca este Hausdorff si local compact atunci topologia exponentiala a lui este generata de multimile

unde parcurge submultimile compacte ale lui , iar pe cele deschise ale lui . Aceasta īnseamna ca topologia exponentiala este topologie compact deschisa a carei proprietati sunt expuse īn cartea lui Kelley "General topology". Īn acest caz topologia Scott a lui are multimile ca baza si este echivalent cu .


Document Info


Accesari: 1009
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )