Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Asistenta financiara a UE prin programul PHARE

Stiinte politice
Asistenta financiara a UE prin programul PHARE

Phare (Poland Hungary Aid for Reconstruction of Economy) a fost conceput de Uniunea Europeana pentru a sprijini Europa Centrala si de Est in evolutia catre o societate democratica si o economie de piata. 212c22cInfiintat la inceputul anului 1989 pentru Polonia si Ungaria (primele doua tari in care s-a realizat trecerea de la regimul comunist la democratie), programul s-a extins treptat, incluzand in 2000 cele 10 state candidate din Europa Centrala si de Est1, precum si statele din vestul Balcanilor (Albania, Bosnia-Hertegovina si Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei). Acestea din urma beneficiaza, incepand din 2001, de asistenta prin programul CARDS.

Obiectivele Phare sunt:

- consolidarea administratiilor si institutiilor publice pentru ca acestea sa functioneze eficient in interiorul Uniunii Europene,

- promovarea aplicarii legislatiei comunitare si promovarea coeziunii economice si sociale.

Programul PHARE stabileste domeniile prioritare in tarile care vor sa adere la UE. Pentru ca acestea sa mai primeasca fonduri in continuare si pentru aderarea si integrarea la UE trebuie sa faca progrese in domeniile cu probleme .

Fondurile se aloca in cadrul unor parteneriate in care se stabileste un cadru unic pentru programele prioritare fiecarui stat partricipant, concret, pentru alinierea la aqeiul comunitar in vederea aderari si integrari in UE.PHARE are 3 domeni importante :

- dezvoltarea institutionala: consolidarea administratiei si institutiilor publice din statele candidate pentru ca acestea sa poata functiona eficient in cadrul UE.

- investiti pentru aplicarea legislatiei UE: alocare de fonduri statelor candidate pentru alinierea acestora la standardele UE

- investitii in cooeziunea economica si sociala : sprijinirea activitatiilor prin finantare de proiecte si investitii in sectorul privat, social, crearea de locuri de munca, ridicarea calitati vietii, etc.

Fondurile PHARE se aloca pe baza de contracte de lucru, prestari servicii, furnizare de bunurii. Exista o procedura de alocare, supravegiere si implementare a programului PHARE. Sunt institutii nationale si europene care se ocupa cu supravegierea fondurilor.

Document Info


Accesari: 1310
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )