Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Componentele statului: populatie, teritoriu, organizare politica

Stiinte politice


Componentele statului: populatie, teritoriu, organizare politica

Notiunea filosofica, ideologica si abstracta, statul exista in si prin institutiile sale, numai prin acestea, el devine o realitate, o prezenta vie a vietii si practicii social-politice.

Existenta si functionalitatea statului ca e 20520c218u ntitate distincta, de sine statatoare, este conditionata de prezenta unor componente fundamentale, definitorii: populatia, teritoriul si organizarea politica.Aceste componente au existat in toate formele pe care le-a imbracat statul de-a lungul istoriei, dar in fiecare perioada acestea au avut semnificatii, valori si continuturi diferite.

In epoca moderna, aceste componente au capatat forme, continuturi, principii noi impuse de cerintele dezvoltarii sociale, de societatea burgheza.

In acest context Thomas Fleiner Gerstner, referindu-se la componentele statului modern le defineste ca "o entitate constituita de catre un popor si un teritoriu, si in sanul careia puterea politica se exercita in maniera rationala si ierarhizata, sub forma suveranitatii in interior si a independentei in exterior"4.

Populatia constituie pentru existenta oricarei forme statale o componenta de baza, fara aceasta statul nu si-ar justifica prezenta, nu ar exista obiectul asupra caruia sa-si exercite autoritatea.

In acelasi timp, oamenii sunt cei ce creeaza si dau viata statului, il pun in miscare si fac din el o realitate vie.

Aceiasi oameni creeaza vointa de a trai in cadrul aceleeasi comunitati si tot ei dau nastere solidaritatii, fara de care statul nu s-ar putea inchega si functiona.

Populatia este aceea da identitatea si unitatea unui stat, ii conferao solidaritate rationala si voluntara.

Teritoriul constituie factorul material, spatiul in limitele caruia se creaza si functioneaza statul. Existenta sa este tot atat de necesara si importanta ca si cea a populatiei sau organizarii politice.

El este un bun al intregii comunitati si in aceasta situatie pune problema apararii integritatii si suveranitatii sale.

Existenta teritoriului impune uniformitatea normelor sociale si juridice in intreg spatiul comunitar, exercitarea autoritatii politice statale asupra tuturor componentelor si membrilor sai.

Legea este cea care asigura pentru toti membrii si clasele sociale unitatea sistemului de normativitate, ea este aceeasi pentru toti indivizii, indiferent de apartenenta lor la o etnie, grup profesional sau social.

Organizarea politica

Componenta cu rol major in structurarea si functionarea statului. Ea instituie ordinea, legaturilr intre componentele politice ale statului, le stabileste rolul si statutul in societate, normele si limitele functionalitatii.

Acest fapt se realizeaza prin institutiile statale politice si aparatul specializat al acestora.

O analiza a componentelor statale nu ar fi completa farai evidentierea suveranitatii sale. Ea e puterea sau autoritatea care dispune de atributele ultime de arbitru. Deasupra puterii suverane nu se afla nici o alta instanta care sa decida, hotaarile sale sunt fundamentale si definitive. Suveranitatea e un atribut esential al puterii de stat, "este acea trasatura a puterii de stat ce se exprima in dreptul acesteia de a se organiza si de a se exercita, de a-si stabili si rezolva problemele interne si externe in mod liber si conform vointei sale, fara nici o imixtiune, respectand suveranitatea altor state, precum si normele dreptului international".


Document Info


Accesari: 7876
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )