Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Criteriile de convergenta - Convergence criteria

Stiinte politice


Criteriile de convergenta - Convergence criteria
Tratatul de la Maastricht stabileste criteriile de convergenta de a caror îndeplinire depinde accesul în zona euro

  1. Inflatia (nivelul inflatiei nu trebuie sa depaseasca cu mai mult de 1,5% nivelul atins in tarile, tre 22122c221w i la numar, cele mai bine plasate din punct de vedere al stabilitatii preturilor)
  2. Situatia finantelor publice (deficit anual sub 3% din PNB si datoria publica sub 60% din PNB)
  3. Stabilitatea ratei de schimb (respectarea benzilor normale de fluctuatie din cadrul mecanismului ratei de schimb timp de 2 ani, fara a devaloriza moneda, comparativ cu moneda altui stat membru UE, in aceasta perioada)
  4. Rata dobânzii pe termen lung (sa nu depaseasca cu mai mult de 2% rata din cele trei state membre UE în care nivelul inflatiei este cel mai scazut)

Tratatul cere economiilor nationale sa fi atins anumite nivele de performanta în ce priveste inflatia, deficitele si datoria publica, rata de schimb si rata dobânzii. Atingerea acestor nivele nu asigura doar conditiile economice necesare, ci si un anumit grad de convergenta între statele membre, care sa permita functionarea corecta a UEM. Decizia finala asupra statelor membre ce îndeplineau conditiile necesare pentru a adopta Euro a fost luata de catre Consiliul European întrunit la data de 2.05.1998.Statele membre s-au pus de acord asupra conditiilor economice � prevazute în Tratat la articolul 109j � ce trebuiesc îndeplinite pentru a participa la zona Euro. Scopul acestor conditii este de a se asigura ca statele membre au atins un nivel suficient de înalt de stabilitate economica si convergenta înainte de a participa la aceasta zona. Odata înlauntrul ei, orice disfunctii economice dintr-unul din statele membre au impact asupra celorlalte. Conditiile stabilite în Tratat sunt, din acest motiv, de o importanta deosebita pentru a reduce riscul aparitiei acestor disfunctii. Tratatul defineste clar procedura si criteriile de selectie, iar Comisia Europeana si statele membre au subliniat în numeroase rânduri importanta aplicari stricte a acestor conditii.

Criteriile specifice se refera la inflatie, pozitia financiara a guvernului, stabilitatea ratei de schimb si rata dobânzii pe termen lung. În plus, participarea unui stat în zona Euro a fost determinata si pe baza dezvoltarii ECU, a progresului înregistrat în integrarea pietelor, a situatiei balantei de plati (în ce priveste conturile curente) si a schimbarilor referitoare la costurile unitare cu forta de munca si alte indexuri de preturi.

Consiliul de Ministri ai Economiei sI Finantelor - ECOFIN Council - Council of Economy and Finance Ministers
Consiliul UE, numit în general �Consiliu de Ministri�, este compus dintr-un reprezentant de nivel ministerial pentru fiecare stat membru. În ce priveste Uniunea Economica si Monetara, cei ce se întrunesc sunt Ministrii de Finante si Afaceri Economice (ECOFIN) din statele membre, iar responsabilitatile lor se refera la asigurarea unei coordonari efective a politicilor economice din statele membre, la respectarea prevederilor din Pactul de Stabilitate si Crestere si la orientarea politicii ratei de schimb. Consiliul ECOFIN adopta toata legislatia necesara functionarii Uniunii Economice si Monetare, pe baza propunerilor legislative din partea Comisiei, cum ar fi, de exemplu, cea referitoare la statutul legal al noii monede si la ratele de conversie irevocabile dintre noua moneda si monedele nationale din tarile participante la zona Euro.


Document Info


Accesari: 2307
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )