Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Integrarea Romaniei in UE.

Stiinte politice
Integrarea Romaniei in UE.

1. Contextul aderarii Romaniei la UE.

Optiunea ferma a Romaniei, pentru aderarea la Uniunea Europeana, manifestata inca din primii ani ai tranzitiei catre economia de piata, s-a bazat pe faptul ca dobandirea calitatii de membru al UE va avea impact major asupra laturilor vietii economice, politice si sociale ale tar Pornind de la premisa ca implicatiile economice vor fi totusi precumpanitoare, se avea in vedere ca prin aderarea la Uniunea Europeana se vor inregistra mutatii radicale si in domeniile politic, de securitate, social si cultural.La 1 ianuarie 2007, Romania adera alaturi de Bulgaria la Uniunea Europeana, completand astfel pr 747h76h ocesul de extindere spre est. Uniunea Europeana este inainte de toate o uniune economica si monetara, in cadrul acesteia construindu-se de a lungul timpului un mediu propice dezvoltarii rapide si fara restrictii a schimburilor comerciale intre tarile membre, dar si relatii de colaborare intre acestea si celelalte tari, integrarea europeana fiind centrata pe un sistem democratic si pe principiul liberei asociat

Prin aderare la Uniunea Europeana, Romania beneficiaza de posibilitatea de a participa, in cadrul Uniunii, la complexele procese decizionale colective, putand astfel sa-si promoveze si sa-si protejeze mai bine interesele. Aderarea inseamna totodata intarirea securitatii nationale prin integrarea in oragnismele PESC; cresterea prestigiului Romaniei in relatiile cu alte state, atat pe plan politic, cat si economic; perspective de perfectionare profesionala si acces pe piata europeana a muncii pentru cetatenii romani, dobandirea de catre acestia a drepturilor decurgand din acordarea „cetateniei europene”. Pentru a se asigura conditiile integrarii rapide a Romaniei in UE, guvernul a conceput si utilizat ca instrument de monitorizare Planul de masuri prioritare pentru integrarea european , care in anul 2007 a prevazut peste 300 de masuri pentru implementarea recomandarilor si inlaturarea deficientelor sau a cauzelor acestora, grupate si gestionate de principalele ministere si institutii ale statului.

2. Economia romaneasca si drumul spre valorile economiei competitive

Economia competitiva se formeaza intr-un cadru in care conditiile economiei de piata sunt favorabile dezvoltarii de noi produse sau servicii, intarind astfel bazele afirmarii internationale si valorificarea avantajelor existente. Cercetarea, volumul de cunostinte si dezvoltarea tehnologica contrbuie in mare masura la elaborarea conditiilor necesare dezvoltarii si dinamizarii economiei la nivel national si international.

Odata cu aderarea la Uniunea Europeana, a avut loc transformarea Romaniei in tara donatoare de preferinte vamale generalizate in favoarea tarilor in curs de dezvolatare si a unor tari in tranzitie, conform SGP al UE. Astfel, produsele care provin din tari in curs de dezvoltare si care sunt incluse in lista de preferinte vamale generalizate pe piata UE beneficiaza in Romania de aceleasi conditii ca si pe piata europeana. Aceasta duce la un decalaj in Romania intre importuri si exporturi. Astfel, conform Eurostat[1] in perioada ianuarie-iulie 2008 deficitul balantei comerciale a ajuns la 12,9 miliarde euro fata de 11,5 miliarde euro, cat se inregistrase in aceeasi perioada a anului 2007. Din aceeasi sursa reiese ca in august 2008 exporturile Romaniei catre tarile din afara Pietei Comune au crescut cu 1,9% fata de cele din iulie, dar au fost devansate de importuri, acestea crescand cu 3%.

Pentru ca economia romaneasca sa se dezvolte spre o economie competitiva, este necesar a consolida mai multe directii de actiune, care sa permita o realizare a cadrului necesar competitivitatii, dintre acestea mai importante fiind dezvoltarea si modernizarea infrastructurii, in special a calitatii drumurilor, atragerea investitiilor straine directe, investitii in capital uman, promovarea activitatilor de cercetare-dezvoltare, cresterea competitivitatii agriculturii romanesti prin realizarea de exploatatii de dimensiuni optime, dar si diminuarea diferentelor de dezvoltare intre regiunile Romaniei. Aceste directii de actiune pot fi atinse prin PND: Planul National de Dezvoltare . PND reprezinta documentul de planificare strategica si programare financiara multianuala aprobat de guvern. Obiectivul acestui plan este reducerea disparitatilor de dezvoltare socio-economica intre Romania si celelalte tari europene. Acest obiectiv se sprijina pe cresterea pe termen lung a competitivitatii economiei romanesti, dezvolatarea la standarde europene a infrastructurii de baza, perfectionarea si utilizarea cat mai eficienta a capitalului uman autohton. Prin acest Plan de Dezvoltare se urmareste cresterea competitivitatii economice si dezvolatrea economiei bazate pe cunoastere. Se doreste realizarea pana in 2015 a unei cresteri medii a productivitatii de 5,5% anual, permitand Romaniei sa atinga un nivel de aproximativ 55% din media UE .Programul are sase axe prioritare[4]:

Axa 1. Un sistem inovativ de productie;

Axa 2. Cercetarea, dezvoltarea tehnologica si inovarea pentru a se ajunge la competitivitate;

Axa 3. Tehnologia informatiei si a comunicatiilor pentru sectoarele public si privat;

Axa 4. Cresterea eficientei energetice si dezvoltarea durabila a sistemului energetic;

Axa 6. Asistenta tehnica.

Pentru realizarea unui sistem inovativ de productie se au in vedere investitii productive pentru IMM-uri, accesul IMM-urilor la finantare, dezvoltarea antreprenoriatului.

Ȋn cadrul acestui program pot sa primeasca finantari nerambursabile atat intreprinderile mici si mijlocii, cat si intreprinderi mari, universitati, autoritati publice locale, dar si ONG-uri, asociatii si fundat Aceste finantari ale intreprinderilor duc la modernizarea echipamentelor de productie, diversificarea productiei, adoptarea standardelor internationale conducand la acceptarea unei game mai variate de produse romanesti pe piata europeana.

Economia romaneasca primeste un impuls din partea Uniunii Europene si se poate organiza si ajunge din urma economiile celorlalte tari membre, dar depinde de modul implementarii proiectelor de dezvoltare si de valorificarea timpului alocat implementarilor. Daca se vor respecta termenii implementarii programelor de finantare si daca se vor lua in considerare conditiile impuse pe piata europeana, anul 2015 ar putea fi un an cu schimbari semnificative pentru economia romaneasca.https://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page?_pageid=0,1136217,0_45571464&_dad=portal&_schema=PORTAL, 27 octombrie 2008.

Razvan Moceanu, Adaptarea firmelor romanesti la conditiile pietei europene, Ed. Tribuna Economica, Bucuresti, 2007, p.13.

Ibidem, p.22.

Dumitru Oprea, Gabriela Mesnita, Fonduri europene pentru Romania ȋn perioada 2007-2013, Ed. Sedcom Libris, Iasi, 2007, p.54.

Document Info


Accesari: 1352
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )