Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
ORDINEA JURIDICA COMUNITARA

Stiinte politice


ORDINEA JURIDICA COMUNITARA

Generalitati

Constructia europeana s-a dezvoltat nu numai pe orizontala, prin sporirea numarului statelor participante la procesul de integrare, dar si pe plan vertical, prin includerea unor obiective noi # 747g69h 1;i tot mai importante pe agenda problemelor ce trebuiau sa le aiba in atentie noua Europa.Europa integrata de astazi dobandeste competente in problemele politicii externe si de aparare, ale justitiei si ale afacerilor interne. Extinderea prerogativelor Uniunii Europene in probleme militare o configureaza tot mai mult ca un nou centru de putere mondial, in masura sa influenteze decisiv alaturi de S.U.A. si Japonia, dar si de Rusia si China politica mondiala.

Edificarea Europei integrate a implicat, cum era si firesc, un rol crescand pentru factorul juridic, chemat sa guverneze transformarea comunitatilor intr-o putere mondiala si, totodata, sa statorniceasca reguli clare de conduita, direct obligatorii pentru statele europene si pentru cetatenii acestora, astfel incat obiectivele comunitare sa fie traduse in practica nu numai la nivelul statelor, institutiilor, organismelor economice, dar si al simplilor cetateni.

Tratatele de la Roma, Bruxelles, Maastricht, Amsterdam si Nisa au reprezentat tot atatea trepte ale unui drum victorios, dar nu lipsit de sinuozitati, de momente de tensiune ce au fost in final depasite, spre edificarea unei ordini de drept europene.

Factorul juridic s-a afirmat in tot acest timp ca un element hotarator al constructiei comunitare, polarizand energiile statelor, gasind formule de compromis atunci cand a fost cazul pentru ca mersul inainte spre integrare al Europei sa fie infaptuit cu un ceas mai devreme.

Daca tratatele comunitare pe care le-am amintit au perfectat vointa statelor de a conveni forme si mecanisme de colaborare din ce in ce mai aprofundata, dreptul comunitar a constituit si constituit o constructie juridica inedita, originala, necunoscuta anterior in istorie, chemata sa asigure aplicarea in practica a marilor principii de drept pe care se intemeiaza Uniunea   Europeana.

Afirmandu-se de la bun inceput ca un drept superior dreptului national al statelor membre, avand totodata o aplicatie directa  in ordinea lor juridica, dreptul comunitar s-a autodefinit ca un element de maxima importanta in procesul integrarii, subordonandu-si in buna masura ordinea interna, nationala, a statelor.

In masura in care acest lucru era necesar pentru ca marile principii statornicite prin tratatele de baza sa-si gaseasca o aplicatie directa si necontestata, se impunea cu stringenta ca regulile de drept convenite la nivel comunitar sa nu fie obstructionate de prevederi contradictorii cuprinse in legislatiile nationale.

Originalitatea constructiei comunitare consta insa in faptul ca, marcandu-si cu hotarare superioritatea fata de sistemele de drept nationale, Comunitatea Europeana nu a inteles nici un moment sa se substituie suveranitatii si dreptului de decizie al statelor membre. Principiul subsidiaritatii a ramas si ramane o regula de baza a constructiei comunitare, afirmand ideea ca este necesara si de dorit o interventie a Comunitatii numai in acele domenii in care statele, individuale, nu dispun de posibilitatile si de mijloacele de a duce singure la bun sfarsit angajamentele comunitare, fara un sprijin decisiv din partea acesteia.

Organele jurisdictionale ale Uniunii Europene si-au extins si diversificat atributiile in concordanta cu afirmarea tot mai puternica si extinderea obiectivelor comunitare. Insasi crearea Tribunalului de prima instanta, ca un element subordonat Curtii Europene de Justitie, a fost determinata de sporirea numarului litigiilor si al problemelor pe care le avea de rezolvat justitia comunitara .Victor Duculescu, Georgeta Duculescu, Justitia Europeana, Ed.Lumina Lex, Bucuresti, 2002, p.19-20


Document Info


Accesari: 816
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )