Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Rolul si atributiile Mediatorului European si ale Curtii Europene de Conturi

Stiinte politice


Rolul si atributiile Mediatorului European si ale Curtii Europene de Conturi

Mediatorul europeanMdiatorul European a fost infiintat in cadrul Tratatului Uniunii Europene de la Maastricht, 1992. Mediatorul actioneaza ca un intermediar intre cetateni si institutiile UE. El poate primi cereri de investigatii de la cetatenii UE, oameni de afaceri si organizatii si de la orice per 333i81d soana cu rezidenta sau cu sediul intr-o tara membra UE.

Mediatorul european investigheaza plangerile privind administrarea incorecta in institutiile si organele Uniunii Europene. Institutiile includ, de exemplu, Comisia Europeana, Consiliul Uniunii Europene si Parlamentul European. Agentia Europeana a Mediului si Agentia Europeana pentru Siguranta si Sanatatea la Locul de Munca constituie exemple de organe ale Comunitatii pe care acesta le poate investiga. Doar Curtea de Justitie si Tribunalul de Prima Instanta activand in rolul lor juridic nu cad sub incidenta acestei jurisdictii.

De obicei mediatorul conduce cercetarile in baza reclamatiilor, dar poate demara cercetari si din proprie initiativa.

Mediatorul european nu poate investiga plangeri impotriva autoritatilor nationale, regionale sau locale, chiar daca plangerile privesc chestiuni legate de Uniunea Europeana. Exemple de asemenea autoritati sunt departamentele guvernamentale, agentiile statului si consiliile locale. Mediatorul nu constituie un organ de apel pentru deciziile luate de tribunale sau de mediatori nationali. Mediatorul nu poate investiga plangerile impotriva unor activitati sau persoane private.

Ca exemplificare, mediatorul investigheaza cazuri legate de:

- lipsa de corectitudine

- discriminare

- abuz de putere

- refuzul sau lipsa accesului la informatii

- intarzieri nejustificate

- proceduri incorecte

In fiecare an, mediatorul prezinta Parlamentului European un raport asupra activitatii sale.

Curtea Europeana de Conturi

Misiunea Curtii Europene de Conturi (Curtea Europeana de Auditori) este realizarea unui audit independent al colectarilor si cheltuielilor de fonduri ale Uniunii Europene si de analiza a modurilor in care institutiile europene isi exercita acest functii. Curtea examineaza daca operatiunile financiare s-au inregistrat in mod corect, legal, au fost executate conform regulilor si gestionate in scopul asigurarii eficientei si economiei.

Curtea Europeana de Conturi este formata din 25 membri provenind din cele 25 State Membre si numiti pentru un mandat de 6 ani. Membrii Curtii de Conturi sunt independenti si au experienta in domeniul auditarii finantelor publice. Membrii Curtii isi aleg Presedintele pentru un mandat de 3 ani. La Curtea de Conturi isi desfasoara activitatea 550 de profesionisti de inalta clasa din cele 25 tari ale Uniunii Europene, dintre care circa 250 sunt auditori.

Curtea de Conturi nu are prerogative jurisdictionale. In cazul in care auditorii descopera nereguli, inclusiv frauda, organismele comunitare competente sunt informate neintarziat spre a lua masurile necesare.

Curtea de Conturi intocmeste propriile Reguli Procedurale. Aceste reguli necesita aprobarea majoritatii Consiliului. Curtea este, de asemeni, responsabila pentru implementarea Regulilor Procedurale.


Document Info


Accesari: 3043
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )