Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Simpozionul international "Anii 1973-1989 Cronica unui sfarsit de sistem"

Stiinte politice


Simpozionul international Anii 1973-1989 Cronica unui sfârsit de sistem" Sighetul Marmatiei, 5-7 iulie 2002În organizarea Fundatiei Academia Civica si a Memorialului Victimelor Comunismului si al Rezistentei s-a desfasurat la Sighetul Marmatiei, în perioada 5-7 iulie 2002, cel de-al IX-lea simpozion dedicat istoriei regimului comunist, si anume ultimelor doua decenii de supravietuire a acestuia.

Beneficiind de sprijinul si colaborarea Fundatiei "Hans Seidel", a Centrului Ceh din Bucuresti, a Consiliului Britanic, a Centrului Cul­tu­ral Francez si a Institutului P 18118x2322s olonez din Bucuresti, lucrarile sim­po­zio­nului s-au bucurat de o participare masiva a diversi cercetatori din cele mai variate domenii, atât din tara, cât si de peste hotare.

Data fiind "densitatea pe metru patrat" de somitati, orice even­tu­ala enumerare n-ar reusi sa aiba decât un caracter partial si su­biec­tiv Cu toate acestea, nu putem sa nu amintim fie si numai câ­teva din per­sonalitatile care au onorat cu prezenta lor lucrarile sim­po­zio­nu­lui: Alexandru Zub, Vladimir Bukovski, Constantin Ticu Dumitrescu, Dennis Deletant, Victor Frunza, Paul E. Michelson, Romulus Rusan, Thierry Wolton, Gabriel Andreescu, Stéphane Courtois, Ana Blandiana.

Lucrarile simpozionului, gazduite de cladirea Memorialului Vic­timelor Comunismului si al Rezistentei (fosta faimoasa închisoare Sighet), s-au desfasurat pe mai multe sectiuni. O prima sectiune, intitulata "Rezistenta la comunism în deceniile 8 si 9 (oponenti si di­sidenti)", a fost moderata de Vladimir Bukovski si Dennis Deletant si a reunit 26 de comunicari în cadrul carora s-au împletit evocarile me­morialistice (Doina Cornea, Privire asupra anilor 1973-1989, Radu Filipescu, Jogging cu Securitatea) cu analizele istorice (Iuliu Cracana, Paul Goma - dosarul de Securitate).

A doua sesiune s-a intitulat "Drepturile omului în România (dece­niile 8 si 9)" si a fost moderata de Ioana Boca si Paul E. Michelson. Din cele 19 comunicari prezentate putem aminti, cu riscul de a trece sub tacere pe nedrept altele poate la fel de interesante, pe cele prezentate de Alexandru Zub, Discursul istoric în anii '70-'80. Con­si­deratii imagologice, Lavinia Betea, Legislatia antiavort, Silviu B. Moldovan, Ion Vulcanescu si regimul ceausist sau Cristian Vasile, Biserica Greco-Catolica în ultimele doua decenii de clandestinitate.

"Securitatea si viata cotidiana" a fost intitulata o a treia sesiune, moderata de Thierry Wolton si Marius Oprea. Dat fiind subiectul, aceasta sesiune a oferit prilejul, alaturi de alti 19 participanti, si unui numar de patru cercetatori CNSAS de a-si prezenta rodul inves­ti­ga­tiilor stiintifice: Cristina Anisescu, Mirela Matiu, Agentura fostei Secu­ri­tati în perioada 1970-1989, Dragos Marcu, Tehnica operativa în dosarele Securitatii, Liviu Ţaranu, Trupele de Securitate, 1973-1989.

Sesiunea moderata de Alexandru Zub si Anatol Petrencu a fost numita "Comunismul cu doua fete: între propaganda si realitate". În aceas­ta sectiune au fost prezentate 18 comunicari, printre care si cea pregatita de mine, Terorism si antiterorism în România socia­lista. 1970-1989. Din nou cu riscul de a fi nedrept prin omisiune, tin sa mentionez lucrarea doamnei Smaranda Vultur, extrem de interesanta prin posibilitatile multiple de investigare a trecutului apropiat evocate, Pentru o istorie traita a anilor '80 - o tematica posibila.

Dezbateri de amploare au fost înregistrate în cadrul sesiunii moderate de Ana Blandiana si Mircea Martin, "A existat o rezistenta prin cultura?" Cu atât mai mult cu cât printre cele 27 de comunicari s-au regasit si cele ale lui Ion Caramitru, Marin Radu Mocanu, Mircea Daneliuc, Ana Selejan sau Eugen Denize.

Alte 19 comunicari au fost reunite într-o sesiune moderata de Victor Frunza si Bujor Nedelcovici: "Ceausescu - constructor si demolator", sesiune ce a beneficiat de participarea unor personalitati precum Dinu C. Giurescu, Aurel Pentelescu sau Ilie serbanescu. Ul­tima sesiune a fost cea moderata de Mircea Zamfir si Mircea Carp, "Situatia internationala. De la acordurile de la Helsinki la caderea zidului Berlinului". Participantii au reusit sa realizeze o nuantata analiza a arenei mondiale în care au evoluat regimurile comuniste în ultimele lor decenii de existenta.

De un interes aparte s-a bucurat masa rotunda pe tema "Implozia co­munismului în tarile din Est (Solidarnosc, Charta 77, disidentii rusi, miscarile civice din RDG)". Avându-i ca moderatori pe Stephane Courtois si Romulus Rusan, aceasta masa rotunda a beneficiat de o larga prezenta internationala (Germania, Rusia, Franta, Polonia, Cehia, Marea Britanie, Vatican). În aceste conditii, concluziile formulate în finalul acestei dezbateri au fost dintre cele mai pertinente, dovedind finetea analizei si buna cunoastere a realitatilor din fostul bloc co­mu­nist a participantilor la discutii.

În ansamblu, acest simpozion, ce încheie sirul celor zece astfel de manifestari, poate fi apreciat ca o realizare de exceptie, îndraz­nesc sa spun unica prin dimensiune si prin eterogenitatea partici­pan­tilor la lucrari. Rod al unor eforturi sustinute ale Academiei Civice, acest gen de manifestare stiintifica îsi excede cadrul strict stiintific si îsi releva profunde valente sociale si, de ce nu?, didactice. Con­tac­tul direct cu victimele si supravietuitorii regimului comunist, într-un cadru atât de încarcat de suferinta ca încaperile fostei În­chi­sori Sighet, se constituie într-o adevarata Didactica Magna a vietii cotidiene sub regimurile totalitare.

Vom încheia aceste rânduri prin a sublinia faptul ca CNSAS a dovedit ca si-a înteles menirea de a ridica valul de pe aspectele tene­broase ale istoriei regimului comunist din România prin prezenta ma­siva la lucrarile acestui simpozion a cercetatorilor sai: Iuliu Cracana, Ionut Dogaru, Silviu B. Moldovan, Almira Ţentea, Cristina Anisescu. Mirela Matiu, Dragos Marcu, Liviu Ţaranu, Florian Banu, Dan Salaga, Clara Cosmineanu, Adrian Petcu, Liviu Bejenaru.


Document Info


Accesari: 1994
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )