Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
APARATELE DE BORD AUTO

tehnica mecanica
APARATELE DE BORD AUTO

Aparatele de bord au rolul de a masura, controla si de a informa pe conducatorul auto asupra corectitudinii functionarii principalelor elemente functionale ale automobilului, preintampinand prin aceasta anumite deranjamente sau accidente.
Aparatele indicatoare constituite elemente ale sistemului de masurare si control ale caror dispozitive sint, in general, construite pe principiul aparatelor de masurat electrice clasice , avand o serie de particularitati specifice functionarii in conditii de exploatare a automobilelor. Spre deosebire de sesizoarele de alerta sau avarii , care lucreaza pe principiul situatiilor limita ,aparatele indicatoare controleaza in general intreaga 23523y249x zona de functionare sau cea mai mare parte a acestuia ,constituind astfel un mijloc efficient de informare.

Aparatele de masurat si control pot fi montate individual, incorporate in tabloul de bord sau combinate. Scara cadranului poate fi marcata cu cifre sau in culori. In general,domeniul verde corespunde unei functionary corecte, iar cel rosu-unei functionari defectuoase. Altele culori indica o functionare nepericuloasa, dar in afara regimului optim al acestuia.

In ceea ce priveste functionarea aparatelor, acestea se bazeaza pe principii si fenomene destul de variate, cunoscindu-se in present o diversitate mare de aparate pentru aceeasi destinatie.

In continuare se va prezenta constructia aparatelor de bord pentru cateva tipuri de autoturisme.Aparatele de bord ale autoturismelor

LADA-1200 si LADA-BREAK


Autoturismele LADA-1200 si LADA-BREAK sint echipate cu un bloc,de aparate de bord tip KP-191-monobloc-compus din indicatorul 13,al nivelului de benzina, vitezometrul 6, indicatorul 26 al temperaturii apei din instalatia de racire a motorului, cat si din sapte lampi de control , dintre ca re una ,de semnalizare a rezervei de combustibil se monteaza in corpul indicatorului nivelului de benzina.

Blocul aparatelor se monteaza in degajarea practica in panoul bordului si se fixeaza de acesta prin intermediul a doua lamele elastice. In corpul 15 din material plastic, prevazut cu compartimente, se monteaza aparatele de masurat si lampile de control.
Vitezometrul


Vitezometrul se afla montat in partea centrala a blocului de aparate. El se fixeaza de corpul 15 prin intermediul a doua suruburi, dintre care unul este sigilat.Vitezometrul se compune din doua aparate, sianume:

-vitezometrul propriu-zis 6 cu inductie, pentru masurarea vitezei momentane a automobilului, care este aparat indicator;

-controlul 5 de inregistrare a kilometrilor parcursi de automobile, care este un aparat integrator sau totalizator.


Vitezometrul de inductie


Vitezometrul cu inductie este actionat prin cablul montat pe capacul din spate la reductorul montat pe capacul din spate al schimbatorului de viteze.


Constructia. Cadranul,de forma dreptunghiulara, este gradat de la 0 la 160 km/h din 20 in 20 km/h. Langa gradatiile 40,60 si 100 km/h sint trasate repere de culoare rosie,care indica faptul ca aceste viteze nu trebuie depasite in trepte 1,2 si 3 de viteza.

Mecanismul de indicatoare a vitezei momentane se compune din magnetul permanent 29 bipolar, actionat de arboreal 37, si discul capsula 36 din aluminiu, pe care se fixeaza axul 34 cu acul indicator. Intre magnetul permanent si discul de aluminiu nu exista nici o legatura mecanica.

Arborele de antrenare se roteste in piesa support 27 metalica, de care se fixeaza, prin intermediul a doua suruburi, ecranul 31 din otel si corpul 31 din otel si corpul 33 din material plastic al controlului. Ecranul acopera discul de aluminiu si are rolul de a mari fluxul liniilor de forte magnetice ce trece prin el, fapt care contribute la marimea preciziei de masurare a aparatului.
Indicatorul de temperature tip YK-191

Aceasta se fixeaza pe placa imprimata 10 cu ajutorul a trei prezoane, care in acelasi timp servesc drept contacte ale capetelor infasurarilor bobinelor. Aparatul este tip electromagnetic si functioneaza impreuna cu traductorul de temperature tip TM-106


Constructia . Aparatul se compune din carcasa 24 respectiv 6 din material plastic, pe care se afla infasurarile bobinelor 22, axul cu acul indicator, magnetul permanent 5 si balansoarul cu contragreutatile 4, al caror centru de greutate este astfel dispus, incat in situatia de repaus al aparatului, acul indicator se afla in partea stanga a scraii. Axul acului indicator se roteste in doua lagare, dintre care unul este executat in forma de surub, cu ajutorul caruia se regleaza jocul axial la montaj. La montearea capetele axului se ung cu lubrifiant special pe baza de silicon, care are prioritatea de a amortize vibratiile acului indicator in timpul deplasarii automobilului.
Traductorul De Temperatura Tip TM-106


Constructia. Aceasta se compune din corpul 7 din bronz, in interiorul caruia se afla termozostenta 2 in lici, sensibila la variatii de temperature. Termorezistentza este mentinuta presata pe fundul corpului de arul 4 prin intermediul talerului 3, in scopul realizarii unui contact electric optim. La partea anterioara a corpului se monteaza prin valtuire mufa 6 din material plastic cu borna. Borna se continua in interior sub forma de disc conic, pe care se sprijina arcul prin care se inchide circuitul termorezistenta-corp. Partile laterale ale arcului, talerului si termomrezistentei sint isolate de peretii corpului prin intermediul unui cilindru 5 din carton electrotehnic.

Pentru omogenizarea transmiterii caldurii, in interiorul traductorului se introduce ulei.IDICATORUL DE COMBUSTIBIL TIP YB-191


Functioneaza impreuna cu traductorul potentiometric tip BM-150, prevazut cu conector de comanda a lampii 14 care semnalizeaza rezerva de combustibil din rezervor. Indicatorul de combustibil este de tip electromagnetic si are constructia si principiul de functionare asemanatoare cu ale indicatorului de temperature. Se deosebeste prin caracteristicile infasurarii, punctele de fixare pe placa cu circuite imprimate si dispunerea reciproca a magnetului permanent, a acului si balansoarului.TRADUCTORUL SI CONECTORUL NIVELULUI DE COMBUSTIBIL TIP BM-150


Constructia. Acestea se fixeaza de peretele superior al rezervorului de combustibil cu ajutorul a sase suruburi, prin intermediul flansei 6. De flansa se sudeaza conducta 4 a sorbului de benzina prevazut la capatul inferior cu filtrul 12, din sita. Pe placa de sprijin 8 sudata de conducta sorbului, se fixeaza corpuk traductorului, din material plastic. In corp se fixeaza prin nituire, rezistenta 9 a resostatului executata din microm si infasurata pe o lamella din material plastic. Tot de corp se fixeaza lamella contactului fix 3, prin care se conecteaza la masa circuitul lampii de semnalizare a rezervei de combustibil din rezervor. Pe flansa 6, in mufe din material plastic, se afla doua borne simbolizate, prin litere W si T . Borna W , prin intermediul lamelei din alarma 5, se conecteaza la lamella contactului fix 3, iar borna T prin intermediul lamelei 7 se conecteaza la capatul inferior al infasurarii rezistentei resostatului.

La capatul lung al tijei 2 se fixeaza plutitorul 1 din material plastic, iar la capatul lung al tijei se fixeaza lamella elastica 10, prevazuta cu doua brate si cu doua contacte mobile. Lamela elastica se racordeaza la masa prin intermediul axului tijei 2, conductei 4 a sorbului, flansei 6 si al unui conductor de culoare neagra, al carui capat se fixeaza cu ajutorul unui conducator de culoare neagra, al carui capat se fixeaza cu ajutorul unuia dintre suruburile de fixare a flansei pe rezervor. Unul dintre bratele lamelei elastice 10 culiseaza pe infasurarea rezistentei reostatului si, in functie de nivelul combustibilului din rezervor, introduce in circuitul electric al indicatorului de combustibil-cu care este inseriat-un numar mai mic de spire ale rezistentei reostatului.
Traductorul de presiune sau manometric tip MMZ-93

Constructia este de tip potentiometric, cu rezistenta si cursor, si are rolul de a transforma variatiile de presiune din instalatia de ungere a motorului in variatii ale rezistentei ohmice din circuitul electric al aparatului tip VK-194, cu care este inseriat. Traductorul este prevazut cu membrane 8, executata in forma de diafragma ondulata, dintr-un aliaj de bronz cu berilin, care sub actiunea presiuni uleiului se curbeaza si, preintr-un mechanism pantografic cu pirghii, deplaseaza cursorul 3 pe rezistenta 2 a reostatului, modific prin aceasta rezistenta electrica in circuitul tradutorului.

Corpul 9 al traductorului este executat din bronz. Pentru autocuratirea de eventuale gome, reziduri si depuneri. In orificiul de patrundere a uleiului in traductor se introduce cu joc o tija 10 din sirma cu capete indoite. Membrana se fixeaza de corpul prin valtuire. In centru membranei este fixate tija impingatoare 11. Corpul, memrana si capacul sint strainse prin valtuire, cu ajutorul ramie din otel. Pe placa 13 se fixeaza suportul rezistentei reostatului si mecanismul pantografic de actionare al cursorului rezistentei reostatului si mecanismul pantografic de actionare al cursorului. In exterior traductorul este acoperit de capacul 1 din tabla de otel, fixat de corp tot prin valtuire.

Rezistenta este construita din infasurarea rezistiva de microfon dispusa pe suportului 2 din textolit sticlat. Sfarsitul infasurarii resistive este fixated placa 13, iar inceputul se conecteaza la borna aflata in mufa din material plastic, fixate pe capacul traductorului. Cursorul si placa 13 sint conectate la masa.

Functionarea.Cand presiunea uleiului actioneaza asupra membranei 8, aceasta se deformeaza, tija impingatoare roteste pirghia intermediara 6in jurul axei 12, iar acesta, la randul ei, se roteste pirghia 3, a cursorului in jurul axei 5, invingand tensiunea arcului 4 de reducere. Cursorului este astfel deplasat de la sfirsit infasurarii rezistentei catre inceputul ei. La scaderea presiunii, membrane revine la pozitia initiala, iar arcul reduce cursorul la sfarsitul rezistentei.

Functionarea indicatorului de presiune se face dupa acelasi principiu ca si la indicatoare nivelului de combustibil:in cazul presiunilor mici sau al lipsei de presiune, arcul 14 mentine cursorul pe sfarsitul de rezistenta, iar rezistenta traductorului este mare in cazul presiunilor medii, cursorul se afla aproximativ la jumatatea rezistentei, iar valoarea rezistentei traductorului se micsoreaza; in cazul presiunilor mari, cursorul este deplasat pe inceputul de rezistenta, iar rezistenta traductorului se micsoreaza foarte mul.In tabelul 8,3 se prezintta datele tehnice etalonare a indicatoruluide presiune.


Vitezometru tip CP-195Vitezometrul tip CP-195 este cu inductie si se fixeaza individual pe panoul aparatelor de bord, la fel ca si tahtometrul, cu ajutorul clemelor si al piulitei randalinate. Vitezometrul este prevazut cu scara si ac indicator pentru citirea vitezei momentane dc deplasare a autoturismului, si cudoua contoare de inregistrare a kilometrilor parcursi; unul-totalizator general iar al doilea-totalizator zilnic, care poate fi adus la zero cu ajutorul unui buton si al cablului de actionare.

Butonul de reducere la zero se actioneaza numai cand autoturismul stationeaza.

Mecanismul de indicare a vitezei momentane si al numarului de kilometric parcursi are o constructie asemanatoare cu cele ale vitezometrului tip kp-191

Corpul 7 al vitezometrului este din material plastic. La partea superioara, la fel ca si la tahtometru, exista un compartiment acoperit cu dipersorului 4, de culoare albastra. In acest compartiment se monteaza lampa 5 de iluminare a scarii. La partea inferioara a orpului exista un compartiment, despartit prin pereti in trei sectii, in care se afla trei lampi de control sau semnalizare. Lumina becurilor este proiectata prin filtrele de lumina din material plastic colorat, montate in placa scarii aparatului.Destinatia lor este urmatoarea: 8-de culoare albastra-conectarea fazei lungi;9-verde-schimbarea directiei;10- verde conectarea luminilor exterioare;
uleiul;c-clapeta de soc trasa;d-itentia scimbarii diretiei; e- frana de mana trasa;f-lanterne de pozitie si g- faza lunga. De asemenea, in cadranul vitezometrului si votmetrului exista locasuri libere pentru lampi optionale, la care se pot racorda sesizoare suplimentare ca, de exemplu, pentru faruri aditionale, rezerva de combustibil, incalzirea lunetei, scadere nivelului lichidului in instalatia de franare hidraulica etc.

Aparatele de bord sint construite dupa licenta firme janjer si functioneaza dupa principiile descries deja in supcap. 8.A si 8.B/

1 Idicatorul nivelului de combustibilIndicatorul nivelului de combustibil este de tip electromagnetic. In cazul cind acul indicator se afla in dreptul reperului zero, in rezervor exista 2-3 litri de benzina.
2 vitezometrulVitezometrul este de tip cu inductie si este actionat printr-un cablu flexibil prin intermediul unui angrenaj surub melc si roata melcata de la schimbatorul de viteze. La variantele 13001 si Super-Lux, citezometrul sint prevazute cu un contor suplimentar pentru kilometric parcursi zilnic.
3 voltmetrul
Constructia . Coltmetrul este de tip termic. El se compune din lamella bimetalica 3, articulate la partea inferioara cu acul indicator prin intermediul unor pirghii 6; capatul superior, prin intermediul pirghei 4, este incastrat in corpul aparatului 1 executat din material plastic. Pe lamella bimetalica este dispusa infasurarea rezistiva 2, din constantan. Capetele infasurarii, prin intermediul bornelor + si -, se conecteza corespunzator la placa cu circuite imprimate din spatele aparatelor de bord.Scara voltmetrului nu este numerotata, ci este prevazuta cu trei sectoare colorate, si anume: verde la mijloc si doua rosii la extremitati. Extremitatile zonei verzi corespund unor valori de 12,8 si respective 15,6 V, iar mijlocul zonei verzi ccorespunde unei valori de 13,6 V.

Instalatii de semnalizare a avariilor


Pentru a se preveni producerea unor defectiuni care pot avea urmarii grave asupra functionarii automobilului, acesta este prevazut cu instaltaii electrice care au scopul de a controla functionarea, in anumite limite, a unor instalatii si de a semnaliza aparitia cauzei care ar conduce la producerea defectinilor sau avariilor, ca: presiunea insuficienta in instalatia de ungere a motorului, supraincalzirea apei din instalatia de racire a motorului, scaderea nivelului lichidului sau presiunii aerului din instaltaiile de frinare, rezerva de combustibil in rezervor, neincarcarea bateriei de acumulatoare etc.
Instalatiile de semnalizare a avariilor functioneaza pe principiul releelor electromagnetice, electronice, electromecanice sau combinate si car, in cazul iesirii din zona limita de functionare tolerate pentru elemental controlat, semnalizeaza acest lucru prin aprinderea unei lampi martor, de regula rosie, aflata la bordul automobilului, sau acustic, cu ajutorul unor avertizoare acustice, sau combinat.


Instalatia electrica de semnalizare a avariilor este in principal formata dintr-un conector de semnalizare hydraulic, pneumatic, termic, mechanic, electric etc,. o lampa de semnalizare sau avertizorul acustic, conductoare, accesorii si sursa de current. Unele instaltatii sint prevazute cu un releu pentru realizarea iluminarii cu intermitenta.

Instalatiile de semnalizare a avariilor pot fi centrale, adica cu o singura lampa centrala, racordata in parallel la mai multe conectoare, system folosit in special la autocamioane si autobuze,si instalatii individuale, la care fiecare lampa este comandata, in parte, de un conector montat in serie, system folosit in special la autoturisme.Lampile de semnalizare se monteaza la bord, iar traductoarele-in locul in care se controleaza marimea de masurat.

CUPRINS

Apatatele d bord auto......................1

Aparatele de bord ale autoturismelor LADA-1200 si LADA-BREAK...2

Vitezometrul...........................3

Vitezometru de inductie......................4

Indicatorul de temperature tip YK-191.................5

Traductorul de temperature tip TM-106................6

Indicatorul de combustibil tip YB-191...............7

Traductorul de presiune sau manometric tip MMZ-93...........10

Vitezometru tip CP-195.......................11

Instalatii de semnalizare a avariilor.................13

Grup Scolar Industrial De Constructi-Montaj "Elie Radu"

Proiect Pentru Examenu de Calificare a

Componentelor Profesionale

-Nivel 2-


Calificare:Electrician-Electronist Auto

Tema de Proiect: Aparatele de Bord Auto
Absolvent: Cretu Constantin Claudiu

Profesor Indrumator: Ing. Hilohi Sabina

Bibliografie
Instalatii si Echipamente Auto Tehnologia

Meseriei ElectricaAutor: Gh. Tocaiul


Editura Didactica si Pedagogica


Argument


Am ales tema de proiect "Aparatele de Bord Auto". In acest proiect am incercat sa acopar toate aspectele legate de vitezometru, indicatorul de benzina, Indicatorul de teperatura.

Astfel, am definit "aparatele de bord auto".In aces proiect am incercat sa evidentiez:tipuri de vitezometre si indicatorul de combustibil. In aceasta tema am descries principalele puncte din "aparatele de bord auto ale autoturismelor Lada1200 si Lada-Breack

Parcurgerea temei de proiect mi-a consolidat efectuarea principalelor componente necesare practicticatii meseriei de electrician electronist-auto.

In incheierea am introdus bibliografia


Document Info


Accesari: 12509
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2021 )