Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


ASPECTE LEGISLATIVE TELEFOANE SI RADIATII

tehnica mecanica


ASPECTE LEGISLATIVE TELEFOANE SI RADIATII
ORDIN privind unele masuri referitoare la inportul si comercializarea telefoanelor mobile
Art. 1 (1) In temeiul prevederilor art. 18 si ale art. 19 din Ordonanta Guvernului nr. 21/1992 privind protectia consumatoril 646v2119g or, cu modificarile si completarile ulterioare, agentii comerciali care comercializeaza telefoane mobile au obligatia de a informa consumatorii asupra caracteristicilor tehnice ale produsului respectiv, atat prin afisarea lor pentru fiecare aparat in parte la punctele de desfacere, cat si prin cartea tehnica a aparatului.

(2) Cartea tehnica a aparatului, redactata in limba romana, trebuie sa contina informatii complete despre specificatiile acestuia, descrierea tuturor meniurilor accesibile tipului respectiv de aparat, precum si comenzile si serviciile de care pot beneficia utilizatorii aparatului respectiv, indiferent daca acestea sunt sau nu disponibile in retelele de telefonie mobila din Romania.

Art. 2 (1) In sensul prezentului ordin, rata absorbtiei specifice de energie (SAR) reprezinta marimea fizica ce exprima absorbtia medie pe ansamblul intregului corp sau pe o portiune a corpului si care se defineste ca rata cu care energia este absorbita de unitatea de masa de tesut corporal, exprimandu-se in watt/kg (W/Kg).

(2) In vederea determinarii consecintelor pe care efectele termice adverse si expunerea la radiofrecvente produse de telefoanele mobile le au asupra corpului uman, este obligatorie prezentarea in cartea tehnica a aparatului a valorilor SAR locale (corespunzatoare unei portiuni a corpului) in scopul informarii corecte a utilizatorilor cu privire la evaluarea si limitarea acumularii excesive de energie in zone restranse (mici) ale corpului, ca rezultat al unor expuneri in conditii speciale.

Art. 3 In vederea informarii cumparatorului asupra conditiilor de siguranta si protectie a sanatatii, importul sau comercializarea de telefoane mobile sunt pemise numai dupa includerea in cartea tehnica a aparatului si, respectiv, la locul de vanzare, a urmatoarelor categorii de informatii:

rata absorbtiei specifice de energie (SAR) exprima cantitatea de energie corespunzatoare undei de radiofrecventa absorbita de corpul uman in timpul folosirii telefonului mobil;

valoarea limita admisa a SAR-ului, respectiv 2 W/kg;

valoarea SAR a modelului de telefon mobil respectiv;

specificatii referitoare la expunerea consumatorului la campuri electromagnetice, in conditiile prevazute in art. 11 din Hotararea Guvernului nr. 88/2003 privind echipamentele radio si echipamentele terminale de telecomunicatii si recunoasterea mutuala a conformitatii acestora.

Art. 4 (1) In conformitate cu prevederile Recomandarii 1999/519/EC, in vederea limtarii expunerii utilizatorului la campuri elegromagnetice, valoarea limita admisa pentru telefoanele mobile a SAR localizat la cap si trunchi, corespunzatoare gamei de frecvente de la 10 MHz la 10 GHz, este 2 W/kg.

(2) In vederea respectarii conditiilor de siguranta si protectie a sanatatii utilizatorilor, importul sau comercializarea telefoanelor mobile sunt permise numai daca aparatele respecta urmatoarele restrictii de baza referitoare la expunerea umana la campurile electromagnetice, restrictii ce sunt considerate cerinte esentiale de protectie a sanatatii si sigurantei utilizatorului, in sensul art. 6 alin. (1) lit. a) din Hotararea Guvernului nr. 88/2003 privind echipamentele radio si echipamentele terminale de telecomunicatii si recunoasterea mutuala a conformitatii acestora:
Banda de frecventa

SAR pe intregul corp

(W/kg)

Valorile SAR locale (cap si trunchi)

(W/kg)

Valorile SAR locale (membre)

(W/kg)

10 MHz - 10 GHz

Art. 5 (1) Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei este organismul responsabil pentru exercitarea activitatilor de supraveghere a pietei telefoanelor mobile conform art. 35 alin. (2) din Hotararea Guvernului nr. 88/2003 privind echipamentele radio si echipamentele terminale de telecomunicatii si recunoasterea mutuala a conformitatii acestora.

(2) Nerespectarea obligatiilor de informare a utilizatorilor, prevazute la art. 1-3, precum si nerespectarea conditiilor de protectie a sanatatii si sigurantei utilizatorului prevazute la art. 4 sunt contraventii, conform art. 39 din Hotararea Guvernului nr. 88/2003 privind echipamentele radio si echipamentele terminale de telecomunicatii si recunoasterea mutuala a conformitatii acestora, si se sanctioneaza cu amenda de la 50.000.000 lei la 100.000.000 lei, precum si cu retragerea de pe piata, interzicerea comercializarii si utilizarii aparatelor neconforme.

(3) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor prevazute la alin. (2) se fac de catre personalul de inspectie al Inspectoratului General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei, anume imputernicit in vederea indeplinirii acestor atributii, la sesizarea oricarei persoane sau din oficiu.

Art. 6 Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I si va fi dus la indeplinire de Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei.Document Info


Accesari: 1777
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )