Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
ECHIPAMENTUL POMPIERULUI - APARATUL DE RESPIRAT

tehnica mecanica
ECHIPAMENTUL POMPIERULUI - APARATUL DE RESPIRAT


Aparatul de respirat poate fi de tip "Casca de fum" sau de tip autocontinut. Utilizarea corecta si eficienta a acestui aparat necesita un grad de practica si familiarizare din partea utilizatorului, astfel ca este importanta furnizarea unei instruiri adecvate. Atunci cand aparatul este folosit, in instruire sau in urgenta, trebuie urmate recomandarile Codului practicilor sigure de lucru.

La fel ca si echipamentul pompierului, aparatul de respirat trebuie depozitat in locuri usor accesibile care nu este probabil sa fie izolate in caz de incendiu. Trebuie de asemenea localizate la distanta, exceptand navele de pasageri (UK Clasa I) unde sunt disponibile doua costume de pompier la fiecare loc de depozitare.


Va fi necesar aparatul de respirat pentru a lupta contra unui incendiu intr-un spatiu inchis, sau intr-un spatiu deschis cand sunt prezenti aburi toxici sau suincendiuanti. Echipamentul poate fi necesar si pentru cautarea unei persoane disparute in u 20420h719u rma unui incendiu sau a altui incident.


A - CASCA DE FUM


O casca de fum sau o masca de fum consta intr-o

casca sau o masca etansata, o pompa potrivita si un

segment de furtun de aer suficient pentru a ajunge de

la coverta, bine scos de la tambuchi sau prag, in

orice parte a navei. Pompa (foale) este utilizata

pentru a pompa manual aerul prin furtun la masca.

Setul complet al echipamentului va fi constituit din:

O casca sau o masca care formeaza un sigiliu etans la aer in jurul fetei, care incorporeaza o diafragma pentru vorbire si cateva aspecte de design pentru a preveni incetosarea.

Un tub flexibil ce se extinde de la masca catre hamul purtat de catre pompier.

Un ham de siguranta ce incorporeaza legaturi pentru "tine-te bine" si furtunul de aer. Fixarea "tine-te bine" trebuie facuta astfel incat

sa poata fi usor scoasa de catre purtator. Trebuie

facute inele de siguranta din materiale rezistente

la scanteiere in caz de impact.

Un furtun de aer de diametru intern de 19 mm cu

captuseala moale. Furtunul este astfel construit

incat sa nu colapseze. Acolo unde segmentele de

furtun sunt imbinate, si la conectarile la foale si

ham, sunt utilizate saibe de etansare. Furtunul

trebuie sa fie destul de lung sa ajunga de la coverta

in oricare parte a navei. Totusi, in mod normal nu va

fi permisa dotarea cu un furtun de aer de mai putin de

18 m, sau mai lung de 36 m.

O "tine-te bine" de sarma de otel flexibil galvanizat acoperit in parama impletita. "Tine-te bine" trebuie sa fie cu 3 m mai lunga decat furtunul de aer.

Dubla actiune a foalelor de picior (foot bellows). Dubla actiune asigura furnizarea aerului pentru pompier atat up stoke and down stroke of the bellows. Ve exista un aranjament de filtre pentru a impiedica corpurile straine sa fie transmise de-a lungul liniei de aer.

Doua placi de semnalizare se afla in dotare: una insurubata de foale si una fixata de ham. Se anticipeaza ca comunicarea intre purtator si operatorul foalelor va fi prin trageri scurte, fine asupra "tine-te bine". De exemplu:

1 tragere = este nevoie de mai mult aer

2 trageri = intinde mai mult "tine-te bine".

3 trageri = ajuta-ma sa ies imediat/ vin-o imediat

Toti membrii echipelor de lupta contra incendiilor trebuie sa fie temeinic familiarizati cu semnalele.

O casca de siguranta. Aceasta este adesea parte a imbracamintii protectoare a pompierului.

Intregul aparat trebuie depozitat cu atentie intr-un container corespunzator ca marime.CASCA DE FUM

AVANTAJE

DEZAVANTAJE

Nu exista limita de timp

Este nevoie de cel putin doi oameni

Rece la utilizare

Distanta de la foale limitataNecesita instruire minima

Tubul de aer poate fi greu de tras

Usor de intretinut/de testat

E posibil ca tubul de aer, "tine-te bine" & furtunurile sa se incurce

Presiune pozitiva furnizand o rata suficienta a pomparii

Furtunul de aer se poate prinde sau se poate avaria


INTRETINEREA CASTII DE FUM

Intreg echipamentul trebuie inspectat la intervale regulate, si intotdeauna dupa utilizarea in practica sau in caz de urgenta. Niciodata nu trebuie depozitat ud sau murdar.

Masca trebuie curatata in conformitate cu instructiunile producatorului. Aceasta se va face de obicei cu apa calda cu sapun sau dezinfectata. Verificati daca inbinarile sunt in stare buna.

Hamul de siguranta si fixarile trebuie sa nu fie avariate sau uzate. Curbarile de ajustare trebuie sa fie libere si sa se inchida in siguranta.

"Tine-te bine" trebuie tratata in acelasi mod ca alte parame si sarme. Asigurati-va ca stratul de protectie exterior este in stare buna si ca nu sunt semne de deformare.

Furtunul de aer nu trebuie strivit. Conectati adesea furtunul la foale si suflati penru a indeparta praful si insectele care este posibil sa se fi acumulat. Asigurati-va ca sigillile intre sectiunile furtunului sunt in buna stare.

Daca foalele sunt facute din piele, trebuie aplicat un lubrifiant potrivit din sase in sase luni sau cand pielea pare uscata. Aplicati usor si permiteti lubrifiantului sa patrunda in piele. Daca pielea se usuca, se va intari si va crapa, si suporturile ce securizeaza pielea vor fi avariate.


B - APARATUL DE RESPIRAT AUTOCONTINUT

Aparatul de respirat autocontinut cuprinde un ansamblu

de masca faciala, un asamblu cadru (placa posterioara / backplate)

si ham, un cilindru si o valvula de aer, o valvula de reducere a

presiunii ridicate, un fluier de avertizare si o sonda de presiune.

Masca faciala, care formeaza un sigiliu de aer in jurul fetei

are o valvula de evacuare, o demand valvula, o diafragma

de voce si cateva metode de prevenire a incetosarii. The demand valve permite utilizarea echipamentului ca un set de presiune pozitiva. Aceasta asigura ca presiunea aerului din masca faciala sa fie mai ridicata decat presiunea atmosferica si astfel, orice scurgeri in sigiliu sunt in afara. Astfel, fumul sau aerul murdar nu pot fi atrase in masca. Placa posterioara este atasata la ham si include o metoda de securizare a cilindrilor de aer. Poate exista o prevedere care sa permita conectarea la o sursa suplimentara de aer.


Fiecare cilindru trebuie sa contina nu mai putin de 1200 de litrii de aer proaspat de respirat. Sursa de aer pentru cel ce poarta masca se face printr-un regulator automat, dar vor fi mijloace de trecere sau suplimentare a regulatorului pentru a creste volumul de aer disponibil pentru pompier daca va fi nevoie.


Este necesar ca cilindrii de aer de rezerva sa fie si ei carati.


O sonda de presiune permite pompierului sa verifice oricand presiunea aerului ce a ramas in cilindru.


Un fluier de avertizare indica pompierului ca capacitatea cilindrului este scazuta si ca trebuie sa se indeparteze de atmosfera nesigura.


Exista in dotare si o "tine-te bine" de sarma de otel flexibila galvanizata acoperita in parama impletita. "Tine-te bine" trebuie sa aiba o lungime cu cel putin trei metrii mai mult decat se cere pentru a ajunge de la coverta din aer liber in orice parte a navei.


Greutatea aparatului nu trebuie sa depaseasca 16kg (excluzand "tine-te bine").


CILINDRII

Fiecare set de aparat de respirat autocontinut trebuie sa fie dotat cu cilindrii de rezerva avand o capacitate de 2400 de litrii. In practica, aceasta inseamna de obicei ca fiecare set are doi cilindrii de rezerva incarcati. Totusi, exista doua exceptii:

i)        pe nave cu 5 sau mai multe seturi, capacitatea totala de rezerva (pentru intreaga nava) nu trebuie sa depaseasca 9600 de litrii.

ii)       daca nava poate sa reincarce cilindrii de aer cu aer corespunzator de respirat, atunci este necesar sa transporte numai 1200 de litrii de aer de rezerva pentru fiecare aparat: totusi, capacitatea totala de stocare de rezerva de aer atmosferic furnizat (pentru intreaga nava) nu trebuie sa depaseasca 4800 de litrii.


Acolo unde sunt transportati cilindrii usori, exista

restrictii in privinta persoanei care trebuie sa reincarce

cilindrii, continutul de umiditate folosit pentru a-i reincarca,

si atentia ce trebuie acordata protectiei cilindrului extern

si starii lui.


COMPRESOARELE DE AERPot fi transportate compresoare de aer destinati numai pentru reincarcarea cilindrilor de aer compresat. Ele pot fi portabile sau fixe. Prizele de aer trebuie sa fie situate astfel incat sa fie evitate patrunderea de aer sau de aburi toxici, chiar si in circumstantele cele mai adverse. Vezi paragraful de mai sus privind restrictiile referitoare la reincarcarea cilindrilor foarte usori.


INTRETINEREA

Inspectia si intretinerea oricarui aparat de respiratie autocontinut trebuie desfasurata de catre o persoana competenta si strict in acord cu instructiunile producatorului. Instructiunile detaliate pentru fiecare set vor varia in functie de productie si model.


DUPA UTILIZARE

Dupa fiecare utilizare a aparatului de respirat, este necesara asigurarea ca este depozitat intr-o stare in care este gata din nou pentru uz imediat. Urmariti instructiunile detaliate date de producator; in general, vor include urmatoarele:

curatati setul in totalitate

curatati masca faciala si hamul ( acesta poate se poate face cu apa calda cu sapun)

inspectati setul complet pentru a observa daca exista avarii si garnituri desfacute

instalati un cilindru incarcat complet

efectuati teste de inalta si joasa presiune

dezinfectati masca faciala

redepozitati echipamentul intr-o stare gata de utilizare si completati toate fisele de utilizare si testare.


APARATUL DE RESPIRAT CU FURTUN DE AER

Unele nave vor avea aparate de respirat, in plus fata de cele

cerute de reglementare, care sunt alimentate de la

compresorul principal al navei si de la conducta de aer

Sistemul necesita utilizarea filtrelor situate intre sursa

navei si aparatul de respirat pentru a se asigura ca aerul

furnizat pompierului poate fi respirat. Trebuie sa existe

si asigurarea ca compresorul poate absorbi numai aer curat.


Unitatea furtunului de aer poate fi stocata intr-un carucior

care include cilindrii de aer comprimat. Acestea asigura

ca aerul de respirat este imediat disponibil, daca va fi o

intrerupere de la sursa de aer curat de la magistrala de

aer a navei.


Este important ca filtrele de aer sa fie tinute curate

si ca puritatea aerului furnizat este verificata cu regularitate. Sistemele de respirat cu furtun de aer nu trebuie folosit cand este un incendiu in sala masinilor sau in alte circumstante care pot afecta sursa de aer.


UNITATEA DE SEMNALIZARE A SINISTRULUI

Pompierii cu aparate de respirat au atasat la ham o unitate

de semnalizare a sinistrului (DSU). Unitatea este operata cu

baterii, iar in forma ei cea mai simpla poate fi folosita

de pompierul cu aparat de respirat pentru a indica ca este

nevoie de asistenta imediata.


Inainte de a actiona intr-un incident, pompierul porneste unitatea prin rotirea si indepartarea unei chei: aceasta cheie este plasata intr-o pozitie corespunzatoare pe bordul de control al aparatului de respirat, in afara incidentului. Daca pompierul intra in dificultate si necesita evacuare imediata, el apasa butonul alarmei sonore pe DSU. Alarma emisa de unitate poate fi oprita prin introducerea unei chei tinuta de echipa de control a aparatului de respirat. Deci, o data activata, trebuie acordata asistenta pentru a opri alarma.


Unitatile de semnalare a sinistrului sunt disponibile si in forme mai elaborate si pot include unele din urmatoarele proprietati

flash-uri de localizare care sporesc vizibilitatea pompierilor cu aparat de respirat si a salvatorilor.

detectarea miscarii sau nemiscarii da o pre-alarma, pe care purtatorul o poate anula prin miscare, dupa aproximativ 30 de secunde, iar o alarma completa l-ar imobiliza pe purtator pentru o perioada mai lunga.

un cronometru pentru a da un avertisment in plus fata de alarma de presiune joasa a aparatului de respirat.

fluier de evacuare care este pornit de dinafara incidentului sau de alt purtator de aparat de respirat pentru a comanda evacuarea.

lumina de avertizare cand se termina bateria

senzorul de temperatura ce monitorizeaza temperatura interna a DSU si detecteaza expunerea pe termen scurt a circuitelor DSU la puncte de caldura si expunerea pe termen lung la temperaturi excesive.


INSTRUIREA

Utilizarea efectiva si eficienta a aparatului de respirat se poate face prin instruire regulata frecventa in utilizarea si ingrijirea lui. Este important ca membrul echipajului destinat sa poarte aparatul de respirat sa aiba incredere cand il utilizeaza.

Document Info


Accesari: 2076
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2021 )