Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
MANEVRA NAVEI IN CICLON IN EMISFERA N SI S

tehnica mecanica


MANEVRA NAVEI IN CICLON IN EMISFERA N SI S

a)In emisfera nordica, in cazul in care nava se aflä in semicercul periculos (pozitia A, fig.1) se mentine alura de capä preven­tiva, cu vintul din prova tribord intre 10o si 45o (1-4 carturi) si se na­vigá cu vitezã maxima ingaduita de starea marii. Cind marea rea sau prezenta coastei in apropiere face imposibilá mentinerea aluri recoman­date, comandantul trebuie sä punä nava in cea mai bunä pozitie fata de val si vint, pozitie ce se obtine cind la prova nava primeste vintul intr-un bord, iar valul in celàlalt, aceasta fiind o alura convenabil 13213s182n a de echilibru In mars. Dacä vintul a girat bine spre dreapta, fapt care con firma prezenta navei in semicercul pericubos, ea intoarce la tribord, luind un drum care sa evite apropierea de centrul ciclonului.In cazul in care nava se aflà in semicercul manevrabil (pozitia B,1), se ia alura cu vintul din pupa tribord si se navigä cu toata viteza pentru a se obtine astfel indepartarea de traiectoria pe care o descrie centrul ciclonului. Cind vintul a girat bine la stinga, nava in­toarce la babord mentinind aceeasi alurá fata de vInt. Dacä nava se aflà in fata ciclonului, in apropierea traiectoriei descrise de centrul acestuia, se va lua o alurä cu vintul din pupa tribord 20o-25o (2 carturi de la pupa) si se va naviga cu vitezã maxima permisä de starea marii pina cind nava va intra bine in semicercul man., dupä care se urmeazã regulile stabilite pentru acest semicerc.

In emisfera sudicä, daca nava se aflä in semicercul periculos, (pozitia C, 1), ea va mentine alura de capa preventivä cu vintul din prova babord intre 1Oo - 45o (1-4 carturi), navigInd cu toatä viteza posibilä in conditiile date. Dupa ce vintul a girat bine spre stiriga, nava intoarce la babord, luind un drum care sä evite apropierea de centrul ciclonului.

Daca nava se aflá in semicercul manevrabil (pozitia D, 1), se va lua alura cu vintul din pupa babord, navigindu-se in acest drum cu toatä viteza plnä cand vintul gireazä bine spre dreapta, dupa care nava intoarce la tribord, in asa fel incat vIntul fie mentinut constant din pupa babord, garantie a iesirii din zona depresionarä.

In cazul in care nava se aflã in fata ciclonului, in apropierea traiectoriei centrului, se va lua o alurä cu vIntul din pupa babord 20o - 25o    (2 carturi de la pupa) si se va naviga cu toatä viteza pinä ce nava va patrunde bine in interiorul semicercului manevrabil, dupá care se vor urma regulile stabilite mai sus pentru acest semicerc.

Studiind pozitiile posibile ale navei in fig. 1, se poate deduce ca alura cu vintul de pupa ar duce nava in mod sigur spre centrul ciclonului, astfel ca trebuie sa se faca tot ceea ce este cu putintä pentru a evita aceastii situatie. Daca nava se aflä inapoia centrului, este suficient sa se micso­reze viteza pentru a lasa ciclonul tropical sa se indeparteze. In acceastä imprejurare, ca si in oricare altele, trebuie mentinuta alerta la bordul navei, deoarece nu este exclusa eventualitatea schimbarii directiei de deplasare a centrului ciclonului, indeosebi la acele latitudini la care traiectoriile incep de obicei sa se curbeze. Cind ciclonul isi mentine directia si viteza, drumul navei poate fi pastrat pana cind vintul se roteste. Dacä situalia impune trecerea la ,,alura de capa", trebuie sa se ia in considerare si caract. navei. Regula generala impune ca nava sa tina la capa cu val din sectorul prova in semicercul per. si val din sectorul pupa, in semicercul manevrabil. Unele nave mari tin insa bine marea cu valul din pupa sau dinapoia traversului. Se poate recurge la alura cu valul din pupa sau dinapoia traversului in semicercul manevrabil si in cadranul din spate al semicercului periculos, dar numai la periferia depresionara; niciodata insa nu se va adopta o asemenea alura in cadranul din fata al semicercului periculos, deoarece in acest caz ea va conduce sigur nava spre centrul ciclonului. Din experionta comunicata de unii navigatori de pe navele mai moderne mai rezultá ca acestia stopeaza masina cind vintul atinge viteza de uragan si valurile devin confuze, procedeu care permite anu­mitor nave sa-si gaseasca singure pozitia de echilibru fata de valuri si vant, prin care reusesc sa iasa cu bine din ciclon, cu condilia ca deriva de vint si val sa nu conduca spre ochiul furtunii, iar ruliul sa nu devina periculos pentru stabilitatea transversala a navelor.


Document Info


Accesari: 6211
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )