Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
REPARATIA CAPITALA A UNUI MOTOR DE 1600 cm3 - ELEMENTE DE BAZA

tehnica mecanica
REPARATIA CAPITALA A UNUI MOTOR DE 1600 cm3 - ELEMENTE DE BAZADe la dezasamblare, reconditionari si pana la reasamblarea completa, cunoasterea chichitelor reparatiei capitale a unui motor standard reprezinta baza viitoarelor modificari de performanta

Asadar te-ai decis ca in fine e timpul ca afumatoarea aia plina de rateuri care e motorul tau sa fie reparat capital. Vei descoperi ca lucrurile vor merge mai usor si mai putin lunecos daca il vei degresa inainte de orice operatiune de dezasamblare. Metodele pot diferi dar pentru usurinta, o cada de tabla cu gaz face minuni, iar o perie de sarma, un cutit cu lama subtire si ascutita sau o surubelnita subire si jet de apa vor elimina excesul de ulei uscat, noroiul si toata mizeria depusa pe motor, in special pe suruburi si piulite. Tot inainte de orice goleste motorul de ulei. Si sa-i dam drumul la chei.


Daca nu gresesc, nu esti mecanic de profesie, nici nu reconditionezi motoare ca sa castigi o paine. Asa ca fa rost de tot soiul de pungulite iar pe masura ce demontezi pune toate suruburile si piulitele pe caprarii si eticheteaza-le: prindere motor, table de racire, generator, pompa, etc. Asta te va ajuta atat la a nu le incurca cat si pentru a reface invers toata procedura si pentru a nu te tre 11211w2220l zi ca dupa reasamblare trebuie sa desfaci totul pentru ca ai uitat un singur surub.


Si uite ca acum ne aflam in fata blocului motor. Pune restul componentelor in cutii (te vei ocupa de ele la momentul cand piesele principale ale motorului se afla la atelier pentru reconditionare). Incepand de la datul jos al motorului de pe masina si pana acum, toate sculele de care ai nevoie sunt un cric hidraulic plat, doua capre, chei tubulare, circulare si fixe de 8, 10, 11, 13 si 17mm, surubelnite.


Mai departe, daca iti da mana, poti sa cumperi direct un loc motor de schimb, pe care vei putea pune toate accesoriile pe care le-ai dat jos de pe motorul tau (ATENTIE! Nu se recomanda utilizarea unui radiator de ulei uzat pe un motor nou, datorita impuritatilor reziduale!). Daca crezi ca demontarea blocului motor nu iti sta in puteri atunci achizitionarea unui motor nou poate fi o solutie (nu cred ca si la noi, importatorii oficiali oferind un bloc motor la mai bine de 1500 de euro) pentru a-ti pune din nou in miscare broscuta.


Daca totusi crezi ca demontarea si inlocuirea setului motor nu e chiar un capat de tara, atunci sa continuam. In plus fata de sculele amintite, vei avea nevoie, mai ales la reasamblare, de un compresor de segmenti si de un cleste cu varfuri ascutite (pentru sigurantele bolturilor).


Mai intai scoate sigurantele si capacele culbutorilor, rampele, tijele impingatoare si piulitele chiuloaselor. Odata inlaturate cele 8 piulite de 15mm, tragem chiuloasele in afara, cu grija pentru a nu sparge aripioarele de racire dar destul de viguros pentru a depasi obstacolul creat de depunerile de ulei uscat din jurul prezoanelor (preferabil cu un ciocan de cauciuc). Dupa ce chiuloasele au fost indepartate si tuburile tijelor impingatoare cad liber, extrage dintre aripioarele cilindrilor tablele deflectoare, avand grija sa retii unde au fost pozitionate, la remontare.


Demontarea cilindrilor e o treaba mai grea dar esential e sa reusesti sa ii desprinzi, fie si un pic, de locul motor. In functie de soarta ulterioara a acestora, trebuie tratati cu toata atentia sau dimpotriva.asa ca ciocanul de cauciuc e bun si pentru aceasta etapa. Dupa indepartarea cilindrilor, urmeaza pistoanele. Cu clestele sus-amintit prinde capetele sigurantelor si extrage-le prin apropierea capetelor si compresia acestora. Scoaterea boltului nu ar trebui sa puna probleme, putnadu-se folosi chiar si o extensie din trusa de scule pe post de dorn (preferabil sa imobilizati pistonul pentru a nu-l lovi ori afecta biela sau prezoanele lungi ale cilindrilor). Daca vei refolosi setul motor, este esential sa pastrezi imperecherea piston-cilindru si sa le marchezi corespunzator.


Daca odata ajunsi aici te lasi pagubas, un bloc motor scurt nou, cu/fara set motor si chiuloase noi/reconditionate ar putea rezolva problema (evident daca te tin buzunarele!). Daca insa iti zici, ce am avut si ce am pierdut, la atac!, e momentul sa ajungem la demontarea blocului motor.
Aici apare prima dificultate majora din viata umilului reparator amator de motoare de broscuta - demontarea volantei. Cu o tubulara de 36mm si o ranga corespunzatoare (cel putin un metru jumate), si cu volanta blocata pe blocul motor vei putea demonta marele surub al volantei (strans la un cuplu de 30mkg).


Demontarea blocului motor scurt nu e cine stie ce inginerie, poate doar ceva mai mizerabil si mai greu de manevrat in maini. Asa ca un stand de motor la casa omului face toti banii.


Demontam capacul decantorului de ulei, apoi se desurubeaza toate piulitele de 8 mm de pe bloc. Se demonteaza fulia de pe arbore. Piulita de 22mm se poate demonta cam ca cea de pe volanta. Nu-i da ciocane, risti sa descentrezi iremediabil fulia. Odata scosa fulia se pot scoate tabla deflectoare din spatele ei si capacul pompei de ulei, prinsa in piulite de 8mm (6mm in cazul motoarelor mai vechi). Pompa de ulei nu va putea fi extrasa din blocul motor decat dupa slabirea cel putin a piulitelor inferioare ale acestuia.


Urmeaza cele sase piulite mari din zona cilindrilor inclusiv saibele care mai au prostul obicei sa se intepeneasca impiedicand despicarea blocului motor. Insa inainte de a face asta, mai inspecteaza-l inca odata, cu maxima atentie, in cautarea unei piulite ascunse si adanc ingropate in cine stie ce mizerie care ti-a scapat (de regula piulita dinspre volanta, dupa ultimul tub de tija tacheti). Daca ai demontat toate piulitele si saibele, blocul se va desface usor. Nu-ti baga surubelnita intre jumatatile blocului motor, nu vei face decat sa deteriorezi suprafetele de etansare ale ale celor doua jumatati ale blocului. Imobilizeaza intr-o menghina blocul motor cu partea unde se afla situat pinionul delcoului in jos (de aceea e bine ca prezoanele chiuloaselor sa ramana la locul lor). Desi cei patru tacheti vor cadea, arborele si axa cu came vor ramane la locul lor si nu iti vor ateriza pe picioare. Daca tachetii vor fi reutilizati, noteaza fiecare de unde e pentru a mentine potrivirile uzurilor. Alaturi de arbore, axa, tacheti, pinionul de distributie si distantierele acestuia, capacul din spatele axei cu came nu trebuie uitat, la fel si cuzinetii si bolturile acestora.


Acu ca esti mazgalit de sus pana jos, pune mana pe o cheie de 14mm si demonteaza bielele. Este esential sa iti notezi care biela este pe care maneton iar capacele bielelor si bielele propriu-zise nu trebuie amestecate (de aceea exista numere identice pe capace si pe corpul propriu-zis). Pentru scoaterea pinionului de distributie si a cuzinetului de pe arbore e nevoie de clestele cu varfuri ascutite si indoite si o presa speciala (asta daca nu te apuci sa o smotocesti de capul tau, din aproape in aproape.dar nu e recomandabil). Cam asta ar fi. Nu e nevoie sa desurubezi prezoanele chiuloaselor. Daca tot duci blocul motor la reconditionat, ai face o fapta buna pentru toata lumea daca il cureti pana la capat de toate urmele de ulei - nimanui nu-i place sa manevreze o mizerie soioasa.


Repararea capitala a unui motor de VW broscuta este un lucru pe care mii de proprietari au realizat-o cu un instrumentar destul de modest. Ceea ce depaseste puterile mecanicului de weekend il reprezinta prelucrarile mecanice. Asta datorita agregatelor folosite si a costurilor generate. De aceea se apeleaza la specialisti.
Indiferent daca vei repara acelasi motor sau vei cumpara un bloc motor de-a gata, e bine sa sti de ce fel de prelucrari mecanice are nevoie acesta pentru a renaste. Dintre componentele motorului, urmatoarele necesita reconditionari intr-o forma sau alta: blocul motor, arborele cotit, bielele, volanta, chiuloasele si axa cu came. De regula setul motor este inlocuit integral si foarte rar este honuit si incaltat cu segmenti noi.


Reconditionarea blocului motor este cea mai intalnita. Multe blocuri super uzate au nevoie ca palierul de arbore ovalizat sa fie alezat cu borstanga si rotunjit la loc. Prezoanele de chiuloase se demoteaza si se instaleaza in bloc bucse filetate (tip helicoil) pentru a elimina pe viitor riscul smulgerii acestora. Daca se majoreaza cilindreea atunci blocul motor are nevoie de modifcari pentru a primi aceste diametre superioare. Daca se va folosi ulterior un arbore cu cursa peste standard, interiorul blocului este degajat. Daca se va instala un sistem de extensie a circuitului de gresaj, galeria principala va fi sfredelita si filetata pentru fitingurile corespunzatoare. Blocurile motor mai vechi pot fi modificate pentru a se instala o pompa de ulei mai mare, se pot largi orificiile si schimba prezoanele pentru un radiator de ulei mai mare.


Chiuloasele necesita curatarea camerei de ardere, a porturilor de admisie si evacuare precum si depistarea crapaturilor. Reconditionarea crapaturilor se face mai intai prin incalzirea chiuloasei intr-un cuptor special si apoi sudarea lor. De regula crapaturile se formeaza in jurul filetelor de bujii sau de la acestea spre scaunul supapei de evacuare. Astfel de crapaturi se rezolva prin sudare si prelucrare iar ulterior un nou scaun este instalat. Se inlocuiesc ghidurile supapelor, impreuna cu supape noi de evacuare. Cele de admisie pot fi refolosite, in functie de starea lor. Atat supapele cat si scaunele sunt slefuite la anumite unghiuri si testate pentru etansare. Zona de contact a cilindrilor este de asemenea prelucrata mecanic pentru a asigura etansare iar daca cilindreea va fi marita, prelucrari corespunzatoare vor permite instalarea camasilor de diametru superior.


Bielele sunt bucsate, alezate si verificate pentru linearitate. Se recomanda utilizarea de suruburi si piulite noi. Daca o biela standard va fi instalata pe un arbore cu cursa peste cea normala, ea va fi usurata, degajata si echilibrata static (dpdv al greutatii). Volanta este slefuita, dintii si gaurile de bolturi sunt verificate. Daca arborele si volanta sa sunt folosite in motoare de performanta atunci cele patru bolturi vor fi inlocuite cu opt bolturi mai mari. Pentru utilizari extreme, arborele si volanta vor prelucrate special pentru un contact cat mai bun.


Ultimele componente care necesita prelucrari sunt axa cu came si tachetii. De regula axa cu came se inlocuieste cu una identica in schimb tachetii pot fi reconditionati satisfacator.


REASAMBLAREA

Asamblarea motorului dupa reconditionarea acestuia ar trebui sa fie o indeletnicire placuta si nu un cosmar. Probleme pot sa apara si la case mai mari asa ca ideea e sa se procedeze cu atentie, intrucat o defectare nu este de dorit. Practic, ne lovim de piese necorespunzatoare sau de manopera defectuoasa. Utilizarea unor piese cu dimensiuni gresite sau atat de uzate incat cedarea lor este inevitabila, e clar ca va duce la neplaceri majore. Prin manopera defectuoasa inteleg sa instalezi o biela sau un piston invers ori un cuzinet care nu pica exact pe boltul sau. Partea proasta este uneori motorul astfel maltratat nu se va strica de indata dar cu siguranta in scurt timp.


Rezolvarea problemelor atat timp cat motorul e pe banc e preferabila situatiei in care vei fi obligat sa dai jos motorul si sa il faci iar bucati. Adica "il dau jos, il demontez si il repar sau il las asa si ma rog sa nu apara ceva serios mai tarziu?" e intrebarea pe care sigur ti-o pui si trebuie sa si raspunzi la ea.


- va urma -Document Info


Accesari: 5543
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2021 )