Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




VERIFICAREA ANGRENAJELOR

tehnica mecanica


VERIFICAREA ANGRENAJELOR


III .1 Verificarea angrenarii.



Controlul calitatii asamblarii grupului de repere in cadrul subansamblului sau ansamblului se face prin verificarea oetei de contact.

Pentru a efectua acest control, danturile celor doua roti ale angrenajului supus verificarii, sunt mai intai spalate si degresate,dupa care flancurile rotii dintate conducatoare se vopsesc cu un strat subtire de albastru de Paris sau amest 13513m1211n ec de negru de fum de petrol. Apoi, roata conducatoare se roteste incet, de preferinta manual, urmarindu-se amprentele lasate pe flancurile dintilor rotii dintate conduse(fig 26.5). Se considera ca angrenarea este buna, si deci rotile sunt corect montate(fig 2,a) daca pata de contact acopera partea centrala a dintilor(40-60% din inalatilme si 50-70% din latimea dintilor).

Dimpotriva, pata prezentata in fig 2, dovedeste ca alezajele sunt coaxiale, distanta dintre axe este insa prea mare. Petele de contact deplasate lateral( fig 2,b,c) indica o angrenare necorespunzatoare, fie datorita neparalelismului axelor celor doi arbori, fie datorita montari gresite a rotilor pe arbori.

In practica, calitatea angrenarii si modul de functionare a angrejalui se apreciaza si dupa zgomotul produs.

Rotile dintate care angreneaza intre ele trebuie sa se roteasca lin, iar zgomotul produs de ele sa fie permanent uniform.

Zgomotul prea mare sau shimbator   se produce tot deauna din cauza erorilor de executie sau de montare a rotilor dintate.

In functie de caracterul zgomotului produs in timpul functionari se stabilesc cauzele care le genereaza si anume:

zgomotul pulsat se doreste excentricitatii rotilor;

vajaitul puternic si socurile se datoreaza pasului pare profilului neunifom;

scartaitul este generat de asperitatile de pe profilul dintilor etc.

Tot pentru o functionare linistita si corecta, jocurile radiale si cele laterale trebuie sa aiba valori optime. Marimea acestor jocuri este in functie de distanta dintre axe si precizia de prelucrare a rotilor.

Jocurile laterale mari duc la socuri, uzura rapida si chiar ruperea dintilor.

Jocul radial depinde de modul de prelucrare a dintilor si se ia 0,15-0,30 din valoarea modulului.

Jocurile dintre flancurile rotilor dintate in angrenare se poate verifica manual, regland rotile conjugate la distanta teoretica dintre axe si determinand jocul total printr-un calibru de interstitii sau sarma de plumb. Prin rotirea manuala a rotilor, sarma se turteste intre dinti.Grosimea sarmelor turtite se masoara cu micrometrul.Jocurile pot fi controlate mai precis cu ajutorul unor dspozitive speciale.



















III.2 Verificare angrenajelor cu roti dintate conice

Angrenajele cu roti dintate conice se folosesc la transmiterea miscari si puterii intre doi arbori concurenti, care fac intre ele un anumit unghi, in majoritatea cazurilor unghiul dintre ele este de 90 de grade.

Verificarea corecta a contactului dintilor angrenajului se face in felul urmator: dinti unei roti se vopsesc si amblele roti dintate se rotesc. Pe dinti rotii nevopsite apar pete, dupa care se apreciaza calitatea angrenajului.

Se considera ca angrenarea este buna, daca pata de vopsea apare in partea subtire a a dintelui rotii dintate, cand rotile nu sunt in sarcina, iar sub sarcina, in pozitie centrala(fig.26.9).

Daca petele de vopsea sunt diferite(fig.26.10) atunci asamblarea este considerata necorespunzatoare, fiind generata de urmatoarele cauze:

joc insuficient intre flancurile rotilor(fig. 26.10, a);

unghiul dintre axe este mai mare decat cel prevazut(fig. 26.10, b);

unghiul dintre axe este mai mic decat cel prescris(fig. 26.10, c).

Daca petele de vopsea sunt situate pe o parte a dintelui, la capatul ingust, iar pe partea cealalta, la capatul gros, inseamna ca axele rotilor dintate nu sunt in acelasi plan.




III.3 Verificarea angrenajelor melcate

Angrenajele melcate se folosesc pentru transmiterea de turatii mici si puteri mari intre arbori, care se incruciseaza in spatiu, de obicei sub un unghi de 90 de grade.

Angrenajele melcate se compun dintr-un surub melc 1, numit si surub fara sfarsit, care angreneaza cu roata elicoidala 2, numita si roata melcata(fig. 26.11). Puterea si miscarea se transmit de la melc la roata si numai in cazuri exceptionale, invers.

La asamblarea angrenajelor cu melc, problema principala o constituie asigurarea unei angrenari corecte intre melc si roata melcata.

Dupa asamblarea angrenajului urmeaza verificarea pozitiei axului surubulu-melc, a modului de functionare, si a contactului dintilor surubului-melc cu roata melcata.

Pozitia axului surubuilui-melc se verifica cu firul de plumb, asezat pe fetele laterale ale surubului, masurandu-se distanta dintre fir si coroana rotii melcate(fig 26.13, a). Daca aceasta verificare nu se poate realiza cu fir cu plumb, se foloseste un sablon(fig.26.13, b), care se reazama in doua puncete de suprafata frontla a rotii melcate si se masoara distanta d. Aceasta trebuie sa fie aceasi in ambele parti alea roti melcate.

Daca in urma verificarii se constata ca axa melcului nu se gaseste in planul median al roti melcate, se va deplasa axial roata pana la eliminarea abaterii.

Jocul in angrenare se poate verifica prin aprecierea rotirii in gol a melcului intr-o parte si alta, roata melcata fiind blocata contra rotirii.Aceasta metoda de verificare este subiectiva, precizia ei fiind conditionata de calificarea montatorului.

Verificari mai precise pot executate cu ajutorul calibrelor de interstitii sau prin masurarea grosimii unei sarme de plumb, care a fost introdusa in prealabil intre dintii in angrenare.

Si in cazul angrenajelor melcate aprecierea calitatii angrenarii se face in urma verificari marimii si pozitiei petelor de contact lasate pe flancurile dintlor rotilor melcate.

Vopseaua se aplica pe suprafata elicoidala a melcului.

Prin rotirea lenta a melcului,pe dintii rotii melcate vor aparea pete de contact(vopsea) ce indica, modul in care se realizeaza angrenarea. In cazul angrenari corecte, petele de contact lasate pe flancurile dintilor rotii melcate trebuie sa aiba pozitia indiata in fig 26,14, si sa se intinda pe cel putin 50% in inaltimea dintilor pe 35-75% din lungimea lor in functie de clasa de precizie.

Cu ajutorul petelor de contac se poate verifica si pozitia axei melcate fata e planul median al rotii melcate. Astfel, in fig 26.14 este reprezentata pozitia petei de contact. In cazul in care melcul este deplasat spre stanga,respectiv pozitia pete de contact cand melcul este deplasat spre dreapta.

La angrenajele melcate, dupa asamblare, se verifica incalzirea in timpul functionarii si usurinta la mers in gol.

Un angrenaj melcat executat si asamblat corect, trebuie sa se roteasca usor cu mana, fara intepeniri in anumite pozitii.Rotirea greoaie sau intepenirea in anumite pozitii indica existenta unor defecte, in jocuri prea mici, dezaxari, grosime mai mare sau neuniforma a dintilor etc.,care duc la incalzirea exagerata, la intensificarea uzurii si la reducerea randamentului angrenarii.



Document Info


Accesari: 10033
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )